15 Eylül 2017'de Satürn'e Çarptırılarak 13 Yıllık Görevine Son Verilen Cassini Bize Neler Öğretti?

1997 yılında uzaya fırlatılan uzay aracı Cassini, 2004 yılında Satürn'e varmıştı. Satürn'ü, Satürn'ün uydularını ve ayrıca Jupiter'i de gözlemleyerek bilim dünyasına çok önemli kazanımlar sağlayan Cassini, yarın NASA tarafından kontrollü bir şekilde Satürn'e çarptırılacak ve görevi sonlandırılacak.
15 Eylül 2017'de Satürn'e Çarptırılarak 13 Yıllık Görevine Son Verilen Cassini Bize Neler Öğretti?
NASA


görev süresince cassini bir satürn yılının (yaklaşık olarak) yarısına tanık oldu. satürn'ün bir yılı yaklaşık 30 dünya yılına eşittir. cassini sisteme ulaştığında, satürn'ün kuzey yarımküresi kıştan çıkıyordu. satürn'ün mevsimlerinin her biri yaklaşık yedi dünya yılına eşit ve cassini misyon bitmeden önce kuzey yarımkürede yaza da tanıklık etti.

yıllar boyunca cassini, satürn'ün uyduları, güneş sisteminin ve gezegen oluşumunun geçmişi ve hatta yaşamın varolabileceği güneş sistemindeki diğer yerlerdeki -karmaşıklığı- satürn'ün yüzükleri ve işleyişi hakkında yeni bir bakış açısı ortaya koydu. cassini, görünür bir ışık kamerası kullanarak 450.000 resim topladı.


cassini sisteme ulaştığında, gezegeni 9 ay çevreleyen dev bir fırtınaya tanık oldu. yüzüklerde 3 boyutlu yapılar olduğunu öğrenildi. titan'ın, sıvı etan ve metandan oluşan göl ve denizlere sahip olmakla birlikte , kimyasal yağmurlara sahip bir atmosferi olduğu ve bu sayede benzersiz bir kimyasal ortam ile hayat bulundurabileceği öğrenildi.

nasa bilim misyon direktör yardımcısı thomas zurbuchen, "cassini düşüncelerimizi pek çok yönden değiştirdi, ancak özellikle güneş sistemindeki şaşırtıcı yerlerde yaşamın potansiyel olarak bir dayanak noktası olabileceğini" söyledi.


nasa'ya göre, cassini'nin keşfi ile ilginç olan bilim adamları, gelecekte "uzay aracının titan metan denizlerinde sürüklenmesine ve enceladus sürünün üzerinden uçarak biyolojinin işaretleri için numuneleri toplamak ve analiz etmeye" yönelik konseptler sundular.

kaynak