16 Kasım'da Kilogramın Tanımının Değişecek Olması Ne Anlama Geliyor?

16 Kasım'da Fransa'da yapılacak bir konferans sonucunda kilogramın tanımı değişecek. Yakın zamanda pek çok haber sitesinde karşımıza çıkacak olan bu gelişme tam olarak ne anlama geliyor?
16 Kasım'da Kilogramın Tanımının Değişecek Olması Ne Anlama Geliyor?

16 kasım 2018'de fransa'nın versay kentinde yapılacak olan "genel ölçüler ve ağırlıklar konferansı"nda alınacak kararla 20 mayıs 2019 tarihinden itibaren metrik sistem kullanan tüm ülkelerde kilogramın tanımı değişecek.

kısaca, metrik sistem ilk olarak 1799'da fransa'da tanıtıldı. basitçe, 1960 yılında metre ışığın dalga boylarıyla ilişkilendirilerek bir sabite bağlanmıştı. 


an itibarıyla kütle birimi olarak kullandığımız kilogram, uluslararası kilogram prototipine göre belirlenmiştir. %90'ı platinyumdan ve %10'u iridyumdan oluşan bu prototip, zamanla kendisini oluşturan elementlerin yarı ömür sürelerinden dolayı kütle değişimine uğruyor. örneğin platinyum'un yarı ömrü 10^11 yıl iken iridyum'un yarı ömrü sadece 73.83 gündür.

Fransa'da saklanan kilogram prototipi.

bu yüzden metrik sistem kullanan ülkelerin de katılacağı bir konferansla kilogram, tıpkı metre-ışık hızı, mol-avagadro gibi ölçü birimlerinde olana benzer şekilde bir sabite bağlanacak. bu sabitin "planck sabiti" olması öngörülüyor.

planck sabiti, fotonun enerjisi ile fotona ait elektromanyetik dalganın frekansına oranıdır.

bu hesaplamayı yaparken kullanacakları nist-4 kibble balancer eğer 6.626070150x10^(-34) planck sabitiyle milyarda 10 belirsizliğe ulaşırsa kilogram, planck sabitine göre belirlenmiş olacak.