1910 Yılından Beri Kutlanan Babalar Günü'nün Ortaya Çıkış Hikayesi

Pek çok ülkede her yıl Haziran ayının üçüncü günü kutlanan Babalar Günü'nün hikayesini ''oksenb'' anlatıyor.
1910 Yılından Beri Kutlanan Babalar Günü'nün Ortaya Çıkış Hikayesi

babalar günü'nün çıkış tarihi ile ilgili çelişkili hikayeler ortalıkta dolansa da başlangıç amacı, tahmin edilenin aksine anneler günü'nü taklit etmek değildir. 1900'lerin başında virginia'da bir madenin çökmesiyle çoğu baba olan yaklaşık 300 kişi hayatını kaybetmiş; bir sonraki yıl kilise, kazada ölenleri anmak adına bir gün düzenlemiştir.

ilerleyen yıllarda bu günde kazada ölenlerden çok babalar anılmaya başlamış, 1910'lu yıllarda ise sonora smart dodd adlı bir kadının çalışmalarıyla babalar günü çok daha geniş kitlelere ulaşmıştır. dodd, savaş gazisi babasının 6 çocuğunu annesiz büyütmesini hayranlık içerisinde yaşamış ve tüm babaların bu günde anılması için elinden gelen çabayı sarfetmiştir. ilerleyen yıllarda gün belediyeler tarafından tanınmış, unu meclise kadar uzanmıştır.

Sonora Smart Dodd

amerika başkanı, babalar günü'nü ilk olarak 1924 yılında resmi bir açıklamayla günü kutlamış ve ülke çapında bilinip anılmasını sağlamıştır. 1966 yılında ise başkan lyondell, haziranın üçüncü pazar gününü resmi olarak babalar günü ilan etmiş ve resmi takvime eklenmesini sağlamıştır.

dananın kuyruğu bundan sonra kopmuş ve babaların çocuklarıyla olan bağlarını güçlendirmeyi amaçlayan gün, kısa zaman içerisinde alışveriş takvimindeki yerini almıştır. içi boşaltılmış anneler günü gibi babalar günü de vitrinlerde indirimlerle anılır olmuş, büyük firmalar reklam bütçeleriyle günün bir başka materyalist alışveriş sebebine dönüşmesini sağlamışlardır.

2003 yılında babalar günü alışverişleri, anneler günü'nü yakalamış (en azından amerika birleşik devletleri'nde) ve ortalama 100 dolar alışverişle mağazaların voleyi vurmasını sağlamıştır. çiçekçilerin pek işine gelmese de özellikle alet-edevat, kravat, saat, kalem gibi ürünlerde satış patlamasına sebeb olan gün ülkemizde de terlik, pijama, gömlek satışlarında belirgin artışa sebep olmaktadır.

babalar günü, satış potansiyeli sayesinde dünyanın birçok ülkesine sıçramış ve takvimlerde yerini almıştır. diğer önemli günlerde olduğu gibi (anneler günü, sevgililer günü) çarşaf çarşaf gazete ilanlarıyla gözümüze sokulmakta ve hediye olmasa bile küçük bir kart almayı vacip kılmaktadır.