1971'de 268 Kiralık Kasanın Tünel Kazılarak Soyulduğu Tarihi Vurgun: Baker Sokağı Soygunu

Tünel kazarak yapılan hırsızlıkların en ikonik olanlarından birini aktarıyoruz.
1971'de 268 Kiralık Kasanın Tünel Kazılarak Soyulduğu Tarihi Vurgun: Baker Sokağı Soygunu

baker street soygunu 11 eylül 1971 cumartesi gecesi, ingiltere'nin başkenti londra'da, baker caddesi'nin köşesindeki lloyds bankası'nda yapılan soygundur. 

caddenin ve bankanın günümüzdeki hali (google maps)


caddenin ve bankanın o yıllardaki hali


soyguncular ilk önce, bankanın 2 mağaza yanındaki le sac isimli deri mağazasını kiralıyorlar. kiraladıkları mağaza ile banka arasındaki tavukçunun altından tünel kazıyorlar. dikkat çekmemek için yalnızca hafta sonları kazıyorlar tüneli.


soygunun yapıldığı gece saat 23:00 sularında amatör olarak radyo ve telsiz operatörlüğü yapan robert rowlands, soyguncular ile çatıda bulunan gözetleyici arasında yapılan telsiz konuşmalarını fark ediyor. bunun üzerine hemen polisle irtibat kuruyor. polisler rowlands'ın kullandığı telsiz alıcısının 10 km çevresindeki yaklaşık 750 banka şubesini tek tek kontrol ediyor:


soygunun yapıldığı lloyds bankasına gelen polisler, emanet kasalarının bulunduğu bölümü, güvenlik kapısı kapalı olduğu için kontrol edemiyorlar. soyguncular tam da o anda emanet kasalarının olduğu bölümde oldukları için yakalanmaktan kurtuluyorlar. polisler de soyguncuları fark edemiyor.

soyguncular 268 kasayı patlatarak, bankadan aldıkları nakitlerle birlikte toplamda 3 milyon sterlin civarında olduğu tahmin edilen bir miktarla kaçmayı başarıyorlar. yetkililer, ulusal güvenlik nedenlerinden ötürü olayı d notice statüsüne alıyorlar. olayın gazetelerde uzun süre yer bulmaması ve hikayenin kısa sürede unutulmasını sağlamak için basın organlarına uyarı yapıyorlar.

konu ile ilgili haber yapılması yasaklandığı için olaydan sonra yaşananlar asla tam olarak bilinmiyor. ta ki 1973 yılına kadar. 1973'te times gazetesi dört erkeğin londra ağır ceza mahkemesinde soygun nedeniyle mahkum edildiğinin bildirildiği bir haber yayınlıyor. habere göre bu kişilerden üçü; fotoğrafçılık yapan anthony gavin, araba satıcılığı yapan thomas gray stephen ve özel bir şirketin müdürlüğünü yapan reginald samuel tucker'dır. bu üç kişi, on ikişer yıl hapis cezası almışlar. dördüncü kişi ise moda tasarımları satıcısı benjamin wolfe'muş. wolfe önce suçsuz bulunmuş. daha sonra soyguncular tarafından kullanılan mağazanın kira sözleşmesinde imzası olduğu için sekiz yıl hapis cezasına çarptırılmış.

wikipedia'daki bilgilere göre soygundan sonra 120 dedektif olayı araştırmış. olay yerini ve olay yerindeki yüzlerce delili incelemişler. deri mağazasının kira kontratına ulaşmışlar. incelemeler neticesinde polislerin elinde başta benjamin wolfe olmak üzere muhtemel şüphelilerin olduğu bir liste oluşmuş. yapılan araştırmalar sonucunda yeni satın alınan bir pub ile anthony gavin arasında bir bağlantı kurmuşlar. polisler wolfe, gavin, stephen ve tucker'ı tutuklanacak kilit kişiler olarak tanımlamışlar.

şüphelendikleri başka isimler de varmış. şüphelilerden birisi fransa ve italya'da yaşıyormuş. suçlu iade anlaşması olmadığı için bu kişiye ulaşamamışlar. gözetleme ekipleri 1971'in sonlarına doğru, reginald samuel tucker ile ilişkisi olduğunu tespit ettikleri abdullah hashan gangji ve ackbar mohammad ali gangji'yi tutuklamışlar. üstlerinden 32 bin sterlin çıkmış. polis iki gün sonra wolfe, gavin, stephen ve tucker'ı da tutuklamış. bu tutuklamaların arıdından kasadan çalınan 231 bin sterlin daha ele geçirilmiş.

wolfe ve gangji'ler suçsuz olduklarını iddia etmişler. wolfe, deri mağasını kiraladıktan sonra oraya yanlızca bir kere gittiğini, olay ortaya çıktıktan sonra şok olduğunu söylemiş. yine de ceza almaktan kurtulamamış. gangji'ler serbest bırakılmış. olaydan sonra emanet kasa sahiplerinden bazıları lloyds bank'a dava açmış.

tutuklanan şahıslara ne olduğu hakkında herhangi bir bilgiye ulaşılamaması, olayın d notice statüsüne alınması çok ilginç. soygundan sonra ortaya atılan ilginç komplo teorileri de var. bunlar birisine göre; 9 şubat 2002 hayata gözlerini yuman snowdon kontesi prenses margaret rose windsor'un 1960'lı yıllarda sevgilisi roddy llewellyn ile karayipler'de tatildeyken çıplak fotoğrafları çekilmiş.


ingiliz gizli sevrisi mi5 bu fotoğrafların michael x isimli birisi adına londra'daki lloyds bank'ın kiralık kasalarından birinde saklandığını öğrenmiş. ve gizli servis ajanları hırsızlık süsü vererek fotoğrafları ele geçirmiş.

bu söylentiler the bank job isimli filme ilham vermişti


hırsızların deri mağazasında bıraktığı eşyaları


not: dünyanın ilk yeraltı demiryolu olan metropolitan railway baker caddesi'nin altından geçiyor. ayrıca sherlock holmes müzesi'de bu caddede bulunmaktadır.


Türkiye'de Bugüne Kadar Görülmüş En Kusursuz Hırsızlık: Ziraat Bankası Balgat Şubesi Soygunu