2009 Yılında Açtığı Yalan Haber Sitesiyle Ülkeyi Trolleyen Reklam Yazarı

Sözlük yazarı ''dusunen hayvanin onde gideni''nin anlatacağı garip bir hikaye var.
2009 Yılında Açtığı Yalan Haber Sitesiyle Ülkeyi Trolleyen Reklam Yazarı
iStock.com


2009 yılında bi reklam ajansında reklam yazarı olarak çalışıyordum. bi gün ortaklardan biri gelip ya böyle insanların girdiğinde keyif alacağı bi site yapsak sadece güzel haberler olsa nasıl olur diye bi laf attı ortaya. ben de pası alıp boştaki sol açığa verdim.

madem böyle bi site yapıyoruz arada gerçeküstü komik haberler de olsun. zamanında şok programının yaptığı gibi. aa çok güzel olur dediler. tasarım masarım yazılımcı derken site iki haftada hazır oldu. ben komik haberler yazıyorum, benim stajyer de güzel haberleri bulup bana veriyor siteye giriyoruz. sonra baktım bi kaç komik haber bayağı beğeniliyor. hatta siteyi takip eden sözlük tayfası arada komik haberlerden başlıklar falan açıyor. 

bunun 


ve bunun gibi. 


ben de işte the onion'un haberlerine özeniyorum. tüm haberlerde baş karakter olarak orkut murat yılmaz'ı kullanıyorum falan filan.

baktım güzel gidiyor patronlara bunu sadece asparagas haber sitesine çevirelim, günde de bi tane haber girelim daha iyi olur vs dedim. tabi lan manyak mısın demediler. yok sen her gün haber gir, boş görünmesin dediler. mk sanki lokanta işletiyorlar. mesai ödüyolar ya illa amele gibi çalıştıracaklar.

ben ekmeğime bakarım deyip çalışmaya devam ettim -sıfır vizyon-. ilk öncü şok "domuz gribi yüzünden cemaatle namaz kılmak yasak, sadece cuma namazlarının farzı camide kılınacak" isimli, bugün yapsam götümün kesilmesine sebebiyet verecek haberde geldi. internethaber alıp bunu manşete koymuş, diyanet özel kalem müdürü aradı evladım bizim böyle bi uygulamamız yok silin bunu dedi. götüm götüm sildik tabi.

neyse bi sabah kalktım farmville'i açayım dedim açılmıyor, tib zynga'yı engellemiş. sanırım texas hold'em'den dolayı bi kapatma kararı alınmış ama zynga engellenince tüm oyunlara da erişim kesilmiş. o sırada farmville çılgınlık derecesinde oynanıyor, annem, kardeşim, ilkokul öğretmenim, hepsi acai yetiştirme, koyun sağma, baraka yapma derdinde. hayatında tezek kokusu duymamış adam angora tavşanı yetiştiriyor.


dedim bu çılgınlıktan nasıl yararlanabilirim. olay hafta sonu olmuş, haliyle bizim devlet görevlilerinden bir açıklama yok. herkes bir cevap bekliyor. ne desem inanacaklar. nereye bağlasam en absürt olur dedim, aklıma direkt tarım bakanlığı geldi. sonra mevzuatı biraz kurcaladım. "çiftçi mallarının korunması hakkındaki kanun" diye bi kanun varmış buna bağladım. götümden de online üretici sertifikası diye bi şey uydurdum. -online üretici sertifikası fgsfssf bu ne lan- ibneliğine de, bu sertifikaya sahip olmayanlar farmville'i oynayamayacak dedim. ibneliğine de sertifika almak için tib'e mail atmanız gerek yazdım.

mk öyle abuk bi memlekette yaşıyoruz ki. kimse de çıkıp aga böyle haber olup mu demedi, direkt gaza gelip inandılar. haber sanırım ilk önce friendfeed'de yayıldı. ardından bloglar, shiftdelete, mynet, milliyet, ntvmsnbc derken atv 10 dakikada bi canavar yarattım. ertesi sabah stajyer geldi sabah gazetesine gupür kesmiş. "tarım bakanlığı farmville'i yasakladı" yazıyo, mk haberi kime teyit ettirdiniz, gazetecilik diplomanızı kasaptan mı aldınız? fsgsg lan devleti bi acaip, halkı bi acaip medyası bi acaip.

neyse işte medeniyete en büyük katkım bu. bi de eve holivut yıldızı atıp baileys içmişliğim var. 8 milyar insan içinde sıralamam iyidir bence.

sitenin akıbetini merak edenler için: tam böyle televizyonlara falan çıkıp siteyi anlattığım dönemde hop askere aldılar, o ara da bu işi bizden daha iyi yapan zaytung çıktı. döndüğümde de aynı heyecan kalmamıştı. bi süre sonra işten ayrıldım site de orta vadede internet mezarlığına gitti.