2020 Yılını ve Makineleşmenin İnsanlığı Nasıl Parçaladığını 1920'lerde Anlatan Sessiz Film: Metropolis

1927 yılında çekilen ve kapitalizm eleştirisi olan film Metropolis hala birçok makaleye konu olabiliyor, derslerde öğretiliyormuş.
2020 Yılını ve Makineleşmenin İnsanlığı Nasıl Parçaladığını 1920'lerde Anlatan Sessiz Film: Metropolis

1926 yilinda cekilmis kult bilimkurgu. simdiki benzerlerinin atasidir. cekildigi zamana kiyasla ozel efektleri ve hayalgucu sasirtacak boyutlardadir.

filmin bir ozelligi cok yavas ilerlemesidir. hizina dayanamadigi icin bu saheseri izlemeye usenenler filmin sessiz oldugunu da gozonune alip 2x, hatta 4x hizla izleyebilirler. kaybedilen birsey olmaz.

ayrica pek onemli olmayan bir anektod; john fredersen i oynayan aktorun ataturk ile benzerligi sasirtici boyutlardadir.

metropolis, avusturyalı yönetmen fritz lang tarafından yönetilen sessiz bir film. günümüze kadar olan süre içerisinde filmin bir kısmının kaybolmuştur. metropolis’in senaryosu 1924’te yönetmen lang ve eşi thea von harbou tarafından yazıldı. film 1927 tarihli olmasına rağmen hakkında konuşuluyor, üzerine tezler, makaleler yazılıyor. sinema okullarında olduğu kadar siyaset derslerine de konu oluyor, tekrar tekrar yorumlanıyor. kapitalizm eleştirisi olan metropolis birçok filme ve şarkıya da ilham kaynağı oldu. ayrıca insan biçimli robotun görüldüğü ilk film de metropolis’tir.

film 2020 yılını ve makineleşmenin insanlığı nasıl bölüp parçaladığını anlatır. zamanının çok ilerisinde çekim teknikleri kullanılan, görsel heybetiyle günümüze kadar yapılan hemen tüm bilim kurgu filmlere, hatta madonna’nın express yourself gibi video kliplere ilham vermiştir. robotun maria’ya dönüşümü ve işçilerin robot gibi sıralar halinde vardiya değişimi yaptığı sahneler hala sinemaseverlerin en sevdiği ve tüm sinema programlarında en çok kullanılan bölümlerdir.

yönetmen: fritz lang, oyuncular: brigitte helm, alfred abel, gustav fröhlich

2 saat 27 dakika süren filmi buradan izleyebilirsiniz.