28 Yıl Önce Bugün Gerçekleştirilen Çetin Emeç Suikasti ve Sonrasında Yaşananlar

Gazeteci Çetin Emeç, yazdıkları sebebiyle hain bir suikaste kurban gideli bugün tam 28 sene oldu.
28 Yıl Önce Bugün Gerçekleştirilen Çetin Emeç Suikasti ve Sonrasında Yaşananlar

ortaokul yıllarında babasının kurduğu bir gazetede görev alarak basın hayatına adım atmış olan çetin emeç, vurulduğu sırada hürriyet gazetesi genel yayın yönetmeniydi. 

yazdığı yazılar nedeniyle o dönemin bütün cesur gazetecileri gibi o da tehdit mesajları alıyordu. suikaste kurban gittiği 7 mart 1990 tarihinden tam 90 gün önce; aldığı tehdit mesajları ile ilgili bir makale yazmış ve bu şekilde kendisini yıldıramayacaklarını açıklamış, bu şekilde gerçek bir gazeteci olduğunu ortaya koymuştu. suikastın ertesi gününde atatürk havalimanı'nın otoparkında terk edilmiş olarak bulunan bir otomobilin torpido gözünde hürriyet gazetesinin birinci sayfasındaki çetin emeç'in fotoğrafı kırmızı kalemle işaretlenmiş olarak bulundu. bu olayın ardından tam üç yıl boyunca hiç bir araştırma yapılmadı, yapıldıysa da elle tutulur hiçbir şey bulunamadı. çetin emeç'in ölüm emrini veren, iran yanlısı terör örgütü islami hareket'in türkiye askeri birim genel sorumlusu ve icra şurası üyesi "deniz" kod adlı ekrem baytap, 16 ekim 1993'te istanbul'da yakalandı. ekrem baytap'ın ölümüne karar verdiği tek isim değildi tabii ki çetin emeç; turan dursun, uğur mumcu, bahriye üçok ve muammer aksoy da aynı kaderi paylaşıyordu.

suikastin planlayıcılarından, islami hareket örgütü üyesi abdullah bilen, merter'deki bir banka soygunu sırasında polisle girdiği çatışmada öldü. "nezih beyret" sahte kimlikli tetikçi ise kaçmayı başardı. tetikçilerinden irfan çağrıcı ise 1996 yılında bir banka şubesinden iran kaynaklı yüklü miktarda parayı çekerken yakalandı. bu ülkede yakalanan diğer suçlular gibi o da iki sene boyunca mahkemeye gitmedi ve dava uzadıkça uzadı, yıllarca tutuksuz yargılandı.

ta ki 23 temmuz 2000'e kadar... dgm'de çetin emeç suikastıyla ilgili yargılandığı davada, "anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmak" suçundan idam cezasına çarptırıldı. aynı davada yargılanan dört sanık ise müebbet ağır hapise mahkum edildi. 17 sanığa da 3 yıl 9 ay ile 12 yıl 6 ay arasında ağır hapis cezaları veren mahkeme heyeti, 20 sanığın beraatini, yedi sanık hakkındaki dosyanın zaman aşımından düşmesini, bir sanığın da dosyasının ayrılmasına karar verdi. bu kişiler mahkemede cezaya çarptırılmış olsa da örgüt terör eylemlerine yıllarca devam etti

Çetin Emeç kimdir?

çetin emeç, 1935 yılında, istanbul'da doğdu. galatasaray lisesi'nin ardından, istanbul üniversitesi hukuk fakültesinden mezun oldu. gazeteciliğe, 1952 yılında babası selim ragıp emeç'in son posta gazetesi'nde başladı. 1972 yılına kadar hayat ve ses dergileri'nde yazı işleri müdürlüğü yaptı. 1972 yılında hürriyet grubuna geçti. hürgün yayınları genel yönetmenliği'ni yaptığı sırada, hürriyet gazetesi genel yayın müdürlüğü görevini üstlenen emeç, 1984 yılında genel yönetmen olarak milliyet'e geçti. 10.04.1986 yılında genel koordinatör olarak hürriyet gazetesi'ne döndü. bu görevden 09.10.1989 yılında genel koordinatörlük görevinden ayrılarak yönetim kurulu üyesi oldu. öldürüldüğü tarihte (7 mart 1990) 38 yıllık gazeteci olan emeç, hürriyet gazetesi yönetim kurulu üyesi ve yazarıydı. çetin emeç evli ve iki çocuk babasıydı.

Bu içerik de ilginizi çekebilir