5 Liralık Diş Macunuyla 25 Liralık Diş Macunu Arasında Fark Var mı?

İnsanların akıllarına gelebilecek olan bu soru Ekşi Sözlük'te tartışılmış. Diş hekimlerinin de katıldığı tartışmadaki ilgi çekici yazıları derledik.
5 Liralık Diş Macunuyla 25 Liralık Diş Macunu Arasında Fark Var mı?
iStock

kimyasal olarak evet, vardır

aşındırıcı oranı, aşındırıcı partikül büyüklüğü, aroması, kayganlaştırıcısı, köpürmesi... ancak işlev olarak soruyorsanız, yoktur. nasıl yoktur diyorsanız, bir diş hekimi olarak neden ve nasıl yoktur anlatayım;

dişlerinizde çürüğe neden olan şeyi biz plak olarak tanımlıyoruz.(tek başına bir etmen değildir ancak en büyük etmen olarak kalsın burada.) plak dediğimiz şey, türlü türlü bakteri kolonilerinin üst üste tutunmalarıyla oluşur. (tırnağınla dişini sıyırdığında gelen beyaz şey, evet.) evin seramik zeminine kola döktüğünüz düşünün, sonra sulu yemek, sonra patates; bir hafta bekleyen böyle bir karışımı zeminden çıkarmak için hangi yüzey temizleyiciyi dökerseniz dökün zemine zarar vermeden çıkarmak için mekanik temizliğe ihtiyacınız vardır. plak da böyledir; o bakteri kolonilerinin bağlarını hiçbir macun çözmez, fırça darbesi ile uzaklaştırırsınız. hatta bilimsel olarak yapılan testlere göre her dişin en az 5 fırça darbesine ihtiyacı vardır plağı uzaklaştırmak için. 

beyaz dişler isteyenler beyazlatma özelliği olan macun yerine daha güzel bir fırça kullansanız çok daha iyi sonuç alacaksınız. son olarak günde 2 kere, en az 3 dakika sürecek fırçalama ve günde bir kere ip yapmanızı tavsiye ediyorum.

diş macunları arasında koku ve aroma ayrıca verdiği his hariç hiçbir fark yoktur

diş fırçalamak mekanik bir temizlik olup macunun bu eylemde rolü ihmal edilebilecek seviyededir. yani kısacası bal gibi macunsuz dahi fırçalayabilirsiniz. kaldı ki macun kullanıyorsanız zaten her fırçalamada nohut kadar kullanmalısınız.

hissiyatı, kokusu, tadı hoşunuza gideni alıp kullanabilirsiniz. paradontax, hassasiyet kalkanı, white now, aleoveralı, bitki özlü, sensodyne filan hepsi aynı.

bir de flor mevzusu var. birincisi yüksek konsantrasyonda flor içeren macun yutulur ise çok zararlıdır. bu sebepten özellikle yutma ihtimali olan küçük çocuklar, zihinsel engellilere flor içermeyen macun öneriyoruz. macunsuz da fırçalanabilir.

yetişkinlere florun etkileri ise şu sıralar tartışılıyor. dişlere olan faydasına değer mi diye soruluyor. birim miktarı en pahalı satılan deterjanlardan birisi diş macunudur. ağza alındığında salgılattırdığı tükürük kendisinden çok daha faydalıdır. tükürdüğün faydaları fakültede banko sınav sorularından biridir. tamponlamadan sindirime onlarca faydası vardır.
bunun yanında ben de macunu seviyorum. ferah bir his ve temizlenmişlik duygusu, bir de tükürük akışını arttırıyor.

not: diş hekimiyim. mesleğimi seviyorum. herhangi bir firma için para karşılığında çıkıp yukarıdakilerin aksini söylemem, söyleyen hekime de itibar etmem.

diş hassasiyeti veya çürüme eğilimi gibi özel bir probleminiz yoksa çok da büyük bir fark değildir

orta sertlikte bir fırça ve florlu bir macunla dişlerinizi günde 2 defa en az 2'şer dakika fırçalamak yeterlidir. ihtiyaca göre diş ipi ya da arayüz fırçası da diş aralarının temizliği için gereklidir. macun ikinci plandadır.

ha pahalı olmasa bile tanıdık bildik marka olması faydalı mıdır? evet. en azından diş yüzeyini aşındırmayacağına güvenirsiniz. zira diş yüzeyi aşınmalarının büyük sebebinin aslında fırça değil de macunlar ve çeşitli aşındırıcılar olduğu bilinmektedir.

diş sağlığına/ temizliğine aşırı önem veren biri olarak macun önemli ama diş fırçanız ve fırçalama süreniz hepsinden önemli diyorum

yıllarca dişlerim üzerinde her macunu, diş fırçasını ve süresini dönüşümlü olarak denedim. ağzımın en ferah, dişlerimin en beyaz olduğu zaman manuel olmayan diş fırçası ( oral b benimki) ve 3 dakika fırçalamak. öyle ağza sokup çıkarmayın hemen her dişe dokunun bir kaç saniye. ilk gün bile farkı görüyorsunuz. sağlık konusunda paraya da, zamana da acımayın. dişiniz, cildiniz, yıllarca sizinle olacak. ne kadar iyi bakarsanız yaşlılığınızda o kadar rahat edersiniz.

Doğru Diş Fırçalama Tekniği Nasıl Olmalıdır?