528 Yılından Beri Ayakta Olan Galata Kulesi'nin Tarihi

İlk olarak 528 yılında Bizanslılar tarafından inşa edilen Galata Kulesi'nin tarihi.
528 Yılından Beri Ayakta Olan Galata Kulesi'nin Tarihi

ilk galata kulesi, bizans imparatoru anastasius tarafından 528 yılında fener kulesi olarak inşa ettirilmiş. döneminin en uzun kulesiydi, şu anki kule 69,9 metre uzunluğundadır.

roma/bizans döneminde istanbul'da 14 mahalle vardı. galata, bu mahallelerden biriydi. bu yüzden bu bölgede yapılan kuleye romalılar galata kulesi diyorlardı. roma döneminde (5. yüzyılda) galata bölgesi denizin o zamanlar kıyıya daha yakın olması nedeniyle deniz ticaretinde önemli bir noktaydı. romalılar da şehrin en önemli noktalarından biri olan galata'yı korumak ve sürekli gözlemlemek için galata kulesini yaptılar. bu kuleden şehirde olan bitenleri, insanları, kavgaları gürültüleri, yangınları, denizi, tekneleri yani her şeyi izliyorlardı.


12. yüzyılın sonlarında roma'nın gücünü kaybetmeye başlamasıyla 13. yüzyılın başlarında cenevizliler buraya gelip galata bölgesini işgal etiler. cenevizliler burayı işgal ettiklerinde galata kulesi önceden çıkan yangınlar ve depremler tarafından harap olmuştu, ayrıca roma döneminde galata kulesi ahşaptandı. cenevizliler bu kuleyi yıkıp yeniden bir kule diktiler ama bu sefer taştan kuleydi. tepesine de kocaman bir haç koydular ve "isa kulesi" olarak adlandırdılar. cenevizliler de bu kuleyi aynı romalılar gibi gözlem amaçlı kullanıyorlardı.


1453 yılında fatih sultan mehmet, istanbul'u işgal ettiğinde galata kulesi'nin tepesindeki haç'ı indirtmiştir ve adını yine o bölgenin adı galata olduğundan dolayı "galata kulesi"ne çevirmiştir.

1500'lü yıllarda çıkan büyük depremde galata kulesi yine harap olmuş ve 1700'lü yıllarda son halini alacak şekilde inşa edilmiştir.

osmanlı döneminde galata kulesi, roma ve cenevizlilerin kullanım şeklinin yanı sıra hapishane olarak da kullanılmıştır. (kanuni sultan süleyman dönemi)

Hezarfen Ahmet Çelebi, Galata Kulesi'nden Üsküdar'a Gerçekten Uçtu mu?