90'ların Başında Türk Gazeteleri Arasında Yaşanan Ansiklopedi Savaşları

1990'lı yılların başlarında Sabah, Hürriyet ve Milliyet gazeteleri arasında müthiş bir promosyon ansiklopedi savaşları yaşandı. İşte o günlerden geriye kalanlar.
90'ların Başında Türk Gazeteleri Arasında Yaşanan Ansiklopedi Savaşları

90'ların başında türk basınının önde gelen gazeteleri arasında patlak veren promosyon savaşıdır ansiklopedi savaşları. bu ilginç olayı hatırlayalım bakalım:

öteden beridir milliyet gazetesi binbir çeşit kitabı kupon karşılığı okurlarına dağıtmaktaydı. böyle bir promosyon yapma kaygısı güden hürriyet gazetesi "temel britannica" adlı ansiklopediyi okurlarına dağıtmaya başladı. 


bu atağa tepki olarak milliyet "memo larousse" vereceğini açıkladı. altta kalamayan sabah gazetesi "meydan larousse" vermeye başladı. bunların kuponları ultraydı, megaydı diye devam ederken ikinci atak milliyet gazetesinin vereceğini açıkladığı "büyük larousse"la oldu (çünkü o sıralar sabah gazetesi tam bir çingene kasımpaşalı edasıyla milliyet'in memo larousse'larına bok atıyordu). 


bu atağı hürriyet, "ana britannica"yı vereceğini açıklayarak karşıladı. bunun üzerine sabah "grolier americana"yı vermeye başladı. bu atağa tepki milliyet'in vereceği "thema/dictionnarie/junior larousse" üçü bir arada seti oldu. sonra hürriyet "gelişim hachette"i yayınladı falan; böyle yılan hikayesi şeklinde gelişti olaylar (ansiklopedi savaşları üç yıldan fazla sürmüştür).


böyle dağıtılan bilmem kaç cilt ansiklopedi, tutumlu türk halkı tarafından özenle toplandı, evdeki kütüphanelerin en mutena yerlerine yerleştirildi. sonra zannımca pek az kişi açıp okudu, çoğu türk dizisinde evdeki kütüphanelere dekor olarak gözüktü (hala daha rastlarım), neticede türk halkı bu müthiş kültür devriminden pek nasibini alamadı.


bir başka ilginç nokta, bir tanıdığımız "türkiye yine iyi, italya'da bunlar deterjan, sabun falan dağıtıyorlar" demişti de inanamamıştım. sonradan aslan türk basını italya'nın altında kalamayacağını gösterip binbir çeşit ev ürünü de dağıttı.

gene de bu ilginç olayın güzel bir yanı bana thema larousse ve junior larousse gibi iki harikulade ansiklopediyi armağan etmesidir.

Reklamcılık Sektörünün Yeni Yeni Gelişmeye Başladığı Yıllardaki İlginç Gazete Reklamlarımız

Sabah Gazetesinin 90'lı Yıllarda Kuponla Verdiği Müzik Seti