ABD'ye Yerleşmek İsteyenlere Yol Gösterebilecek Farklı Seçenekler

ABD, dünyanın her yerinden insanına hitap eden, işten yaşam koşullarına kadar geniş seçeneklere sahip bir yer. Haliyle yurt dışında yaşamak isteyen her insanın hayallerini süsleyen bir yer aynı zamanda. Peki yasal yollar vasıtasıyla ABD'ye nasıl yerleşilebilir? ABD'de yaşayan Sözlük yazarı "tabletci geldi hanim" anlatmış.
ABD'ye Yerleşmek İsteyenlere Yol Gösterebilecek Farklı Seçenekler
iStock


dv lottery

herkesin bildiği green card çekilişi sayesinde abd’ye yerleşme olanağı sunan çekiliştir.

öğrencilik yoluyla geliş

bu biraz zorlayıcı bence. şöyle ki, öğrenci vizesine türkiye’deyken başvurursunuz.

- öncelikle okula başvurmak için toefl veya ielts ne gerekiyorsa sınavlarına girersiniz.

- bir aracı şirketle çalışırsınız ve birlikte okul bulursunuz.

- okuldan kabulünüzü alırsınız.

- türkiye’de öğrenci vizesi için görüşmeye girersiniz ve vizenizi alırsınız.

- ardından türkiye’de tüm işlerinizi halledip abd’ye gelirsiniz.

artıları;

- sertifika programı okuyorsanız sonrasında staj (opt) için bir yıllık çalışma izni alırsınız.

- öğrenci olduğunuz için yasal yollarla gelmiş olursunuz. banka hesabı açarsınız, hatırladığım kadarıyla kimlik de alabiliyorsunuz.

eksileri;

- öğrencilik sırasında çalışma izniniz yoktur, ancak kampüs içinde çalışabilirsiniz. bu sebeple sürekli baba parası harcamak zorundasınızdır.

- öğrenci vizesi olduğu için sürekli öğrenci olmak zorundasınızdır. öğrenci vizesini çevirmenin tek yolu evliliktir.

- staj (opt) sonrası alacağınız bir yıllık çalışma izniyle birlikte işe girdiğiniz şirkette kendinizi göstermek ve çalışma izninizi uzatmak zorundasınız. uzattınız uzattınız, yoksa size yol görünür ve geri dönmek zorunda kalırsınız. illegal olmayın derim ben çünkü işler bayağı sıkılaştı.

çalışma izni yoluyla

bu da bir anlamda lottery gibi bir şey ve her yıl insanlar çalışma izni alarak abd’ye gidiyorlar. hindistan’dan çok fazla talep var, daha çok yazılım, bilgisayar, teknoloji alanında çalışan kişilerden talep var. bu vizeyi alan insan boş insan değildir, bunu da söylemekte yarar var. bu vizeyi alan kişilerin eşleri de aynı şekilde vize alıp abd’ye geliyorlar ve sonrasında çalışma iznine başvuruyorlar “ancak” trump hükümeti bunu kaldırmak için bayağı çalışıyor. amaçları ülkeye daha fazla dışarıdan çalışan almadan amerikan vatandaşı çalıştırmak ve onlara istihdam sağlamak. adam ülkede daha fazla göçmen görmek istemiyor kısacası.

evlilik yoluyla

bunu da hepiniz biliyorsunuzdur. abd’de bir abd vatandaşıyla veya green card'ı olan birisiyle (bunu önermem, vatandaş olsun temiz olsun) evlenerek aos (adjustment of status) yapmak ve herhangi bir vizeyle geldiyseniz onu değiştirme işlemidir. çok ama çok meşakkatli bir iştir, uzun sürer. özellikle uscis’in çalışmasını ve abd’de insanların yavaş çalıştıklarını göz önünde bulundurursak ölüm gibi bir süreçtir. sürekli bir şeyler kaybederler, sürekli belge isterler, kabul etmezler vs. vs. çok uzun ve yıpratıcı bir işlemdir. taaa vatandaş olup, yemin edip belgenizi alana kadar devam eder. sonrasında hapisten çıkmış gibi özgürsünüzdür ama hiçbir şey değişmez. tek farkı elinizde bir abd pasaportunuz olur. unutmadan, bir de nişanlılık vizesi vardı k vizesi diye geçiyor ama onu pek bilmiyorum. sanırım evleneceğiniz vatandaş kişi sizin için başvuruyor, abd’ye geliyorsunuz ve geldikten sonra 90 gün içinde evlenmeniz gerekiyor. böyle bir şeydi...

marriage based aos;

- abd’deyseniz evleniyorsunuz kişiyle.

- bir avukat tutuyorsunuz ve bunu kesinlikle öneririm. avukat olmadan bir şeyleri yanlış yapmanız çok olası çünkü formları acayip karışık buranın.

- avukatınız sizden belgeler isteyecek. bunları temin ettikten sonra avukatınızla i-485, i-130 ve i-765 formlarını dolduruyorsunuz. isterseniz çalışma izninizle beraber combo card olarak advance parole isteyebilirsiniz. ne olduğu konusuna aşağıda değineceğim.

- tüm bu belgeleri ve bunların ücretlerini gönderiyorsunuz. yaklaşık 1750-2000 dolar arasında bir şeydi hatırladığım kadarıyla. bunları avukatınız gönderiyor sizin adınıza, siz değil.

- daha sonrasında size 3 tane receipt gönderiyorlar belgelerinizi aldıklarına dair. bu 3 tane receipt’te 3 tane farklı numara var. bunlarla bu gönderdiğiniz 3 formun (130/485/765) ne durumda olduğunu internetten aratarak görebiliyorsunuz.

- şanslıysanız eğer 3 ay içinde çalışma izniniz (başvurduysanız combo card), sonrasında social security number’ınızı alırsınız. bu sırada ehliyet alırsınız, banka hesabı açarsınız (joint). daha sonra da 7-8 ay içerisinde de green card görüşmeniz için interview’a çağrılırsınız.

- interview sonrası kabul edilirse kartınız gelir ve evlendiğiniz tarihe göre conditional veya unconditional green cardinizi alırsınız.

*advance parole/combo card: vizenizi değiştirip evlilik yoluyla aos yapıyorsanız eğer abd’den yurt dışına çıkarsanız tüm yaptıklarınız boşa gider, paranız yanar ve deport edilirsiniz veya gittiğiniz gibi geri kapıdan alınmazsınız. bu sebeple acil oluşabilecek durumlar adına, yurt dışı bağlantılı çalışan ve iş sebebiyle yurt dışına çıkmak zorunda kalan kişiler için advance parole var. bu çalışma kartınız (ead) ile birlikte gelir. eğer başvurursanız ve bu gelirse buna combo card deniyor. bu advance parole amerika’ya green card olmadan tekrardan giriş yapmanıza olanak sağlar ancak insanlar korkuyorlar kullanırken. bazen geri alınmıyorlarmış diye duydum. bu sebeple bu işe kalkışıyorsanız oturun abd’de ve hiçbir yere gitmeyin. çok ama çok önemli bir sebep için advance parole kullanın derim ben. dediğim gibi çalışma izninizle birlikte gelir eğer başvurduysanız.

umarım yardımcı olabilmişimdir merak edenlere. 

ekleme: parasız yapılamayacağını söyleyen bir yazar olmuş. haklıdır. öğrenci vizesi alırken sponsor olacak birisine ihtiyaç duyacaksınız. bu sebeple öyle ha deyince gelemezsiniz. öğrenci vizesinde hesapta para göstermek, buradayken geçiminizi sağlayamayacağınız için size para gönderecek (sponsor) birinin olması lazım. para ve sponsor olayını yazmayı unutmuşum nedense, özür dilerim.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir