Adolf Hitler'in Müzik Zevki Nasıldı?

Bir Spotify listesi yoktu ancak bu konuda birtakım hamleleri de olmamış değil kendisinin. Kanlı diktatörün resim yaptığını biliyorduk, şimdi de müzikle ilişkisine bir bakalım.
Adolf Hitler'in Müzik Zevki Nasıldı?

adolf hitler 17 yaşında bir süre piyano çalmış fakat bu konuda iyi olmadığı için vazgeçmiştir.

kendisi wagner ve beethoven hayranıdır. hatta beethoven gibi kendisini de alman ruhunu taşıyan cesur insan olarak tanımlıyor. wagner'i de tek sevme sebebi müziği değil, kendisi gibi o da antisemit. yani yahudi düşmanı olması. en sevdiği 2 parçaya örnek verelim:

ludwig van beethoven's ninth symphony


wagner - ride of the valkyries


liderin über (alamanca gönderme) klasik müzik sevgisi müziği iyi anlamasından kaynaklanmamaktaydı. elde ne varsa onu sevmeye çalışmıştı. çünkü o dönemde şu an anladığımız gibi 3 akorlu pop-müzik akımı yoktu. daha çok klasik besteciler revaçtaydı. yani dönemin pop müziği temelde klasik müzikti. hitler'in sevdiği müzisyenleri şöyle özetleyebiliriz: hitlerin sevdiği müzisyenler

ludwig van beethoven (1770-1827)
richard wagner (1818-1883)
anton bruckner (1824-1896)
hans hotter (b. 1909)
herbert von karajan (1908-1989)
clemens krauss (1893-1984)
elly ney (1882-1968)
hans pfitzner (1869-1949)
richard strauss (1864-1949)

Hitler ve Eva Braun, piyano başında.

hitler'in yaptığı en büyük kötülüklerden biri de müzikle ilgilidir

o dönem müziğin yönü değiştirilmiş, birçok besteci yasaklanmış, siyasal-savaş propagandası amacıyla müzik kullanılır olmuştur.

1945'de 2. dünya savaşı bittikten sonra müzik o kadar nefes almaya ihtiyaç duymuştur ki avant-garde özgürlük akımı gelmiştir. hitler faşizmi bu tip müziğe karşı olduğu için o dönem avant-garde çalışmaları yasaklamış, özgürlüğünü ellerinden aldığı iyi müzisyenleri geleneksel (mozart, beethoven vb.) müzik yapmaya zorlamıştır.

1933 yılında reichsmusikkammer (reich music chamber) denilen bir oda kurulur ve kurallara uygun nazi müziğini geliştirebilecek müzisyenler bu odaya kayıt edilir. burada belirtmeden geçemeyeceğim tek isim "richard strauss"dur. kendisi reichsmusikkammer'a zaman zaman aykırı hareket ederek, yetenekli-yahudi müzisyenleri korumuştur. yahudi-liberal yazar stefan zweig ile yakınlığıyla bilinmektedir. 1935'de istifaya zorlanmıştır.

goebbels'in 1930'larda yükselen caz müziği de reichsmusikkammer kurduktan 2 sene sonra yasakladığı biliniyor. kulüp ve barlarda caz müzisyenleri müziklerini icra edemiyordu. işte böyle müthiş bir dönem!

"Dejenere müzik" - Nazi döneminden bir propaganda posteri.

birçok müzisyen nazi müziğini bozduğu için karalanmıştır. örnekleri şöyle:
https://fcit.usf.edu/holocaust/arts/musdegen.htm

faşist yönetim başka seslere izin vermez, kendi kriterleri önemlidir. o dönem yeteneklerine bakılmadan birçok müzisyen de katledilmiş ve sürülmüş, yahudi, yenilikçi veya sürgün/faşizm karşıtı müzik yapılması engellenmiştir. felix mendelssohn bartholdy (yahudi kökenli bach'ı yeniden hayata döndüren kişi olarak biliniyor) ve gustav mahler (yahudi kökenli) gibi ünlü müzisyenler bunlara örnektir. birçok değerli müzik aletine zorla alıkoyulduğu biliniyor. örneğin bu konuyla ilgili the pianist filmi mevcut.

Felix Mendelssohn Bartholdy

bence 1942 yılında joseph goebbels'in sanatçılar için koyduğu kurallar her şeyi açıklıyor

- sanat icin sanat yok.
- konuları bireysel seçmek yok!
- sanatçı, nazi imparatorluğu’nun doğuşunun ruhunu ifade etmeli, eserlerinde psikolojik problemleri ve nazi askerinin tipini, işciyi, şehri, endüstüriyi kurcalamaktan kaçınmalıdır.

kaynak 1: nazi almanyası savaş ve müzik
kaynak 2: wiki
kaynak 3: nazi almanyası ve caz
kaynak 4: https://encyclopedia.ushmm.org/…anda-and-censorship

Adolf Hitler'in Nasıl Adım Adım Delirdiğini Anlatan Ekşi Sözlük'ün En Uzun Entry'si

Geçmişe Giderek Bebek Adolf Hitler'i Öldürmek, Bir Şeyi Değiştirir miydi?