Akıllı Telefonların Yaydıkları Radyasyona Dair Korkunç Bir Gerçek: SAR Değeri

Telefon kullanırken ne kadar radyoaktif enerjiye maruz kaldığınızın ölçüsünü görebileceğiniz SAR(Specific Absorption Rate) değeri, aslında günlük yaşamda akıllı telefonların ne kadar zararlı olabileceğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Akıllı Telefonların Yaydıkları Radyasyona Dair Korkunç Bir Gerçek: SAR Değeri
iStock


"sar"
aslında bir telefondan beklediğin en önemli şey olmalıydı, ya da beklenmemesi gereken mi desek?

sar(specific absorbtion rate) kısaltmasını daha önce duyup da önemsemeyen çok. yani türkçe karşılığıyla 'özel emilim oranı' bu yataktan onun sesiyle kalkıp, gece uykusundan önce en az yarım saat oyalandığınız cep arkadaşın yaydığı elektronik manyetik alandan, beden tarafından emilen enerji oranının bir ölçüsüdür. 

zararlı ve ölümcül müdür ? evet. kısa vadede günlük rahatsızlıklara ve uzun vadede kanserleşmeye kadar götürebilecek etkileri mevcuttur ve hatta yetişkinlerde ortaya çıkması uzun zaman alan etkiler, çocuklar üzerinde daha çabuk etki ve daha hasarlı ortaya çıkmış.

korkma ama tabiki yasal sar değerleri var. (radyasyonun yasal değeri mi olur tümü zararlı işte) hatta hem birleşik devletler(1 gramlık doku üzerinde 1.6 w/kg veya daha az sar düzeyi) hem de avrupa limitleri (10 g doku üzerinde 2 w/kg veya daha az sar düzeyi) mevcut. us değerlerini dikkate almanı tavsiye ettim gitti.

ama tüketim çarklarının hızla döndüğü bu çağımızda sar değerleri limitlerini insan sağlığı için düşürecek babayiğit bir ülke henüz keşfedilmedi zira işin ucunda milyonlarca dolarlar, sler,notelar,günlerce bir telefon almak için kuyrukta bekleyen insanlar , 5 yıl telefon taksidi ödemeyi göze alanlar falan var. ama tavsiyem 1'i hiç geçmeyecek değerler olması yönünde. bir de marka çakması çin malı telefonları kullanma sakın zira sar değerinin 3'ün üzerine olduğu söylenmekte. 


ayrıca alüminyum kasa telefonların sar değeri yüksek. plastik kasa telefonlar ise radyasyon güvenliği açısından daha az sar değerine sahip. hatta samsung galaxy s4 piyasadaki en düşük sar değerlerinden birine sahip. (0.28 w/kg)

ilginç olan şu; üst düzey akıllı telefonların çoğu bu orana tehlikeli biçimde yakın. özellikle iphone 6/plus yasal sar değeri limitine çok fazla yakın (1.19 w/kg). iphone 6 plus'a bir garezim yok yanlış anlaşılmasın, yılların iphone kullanıcısıyım hatta ama değerler gerçekten çok yüksek. benzer şekilde nokia ve samsung modelleri için de aynı durum söz konusu yalnız daha az yayınım oranlarına sahipler. 

ayrıntılı bilgi için

amaan ne olacak o kadar radyasyonu ütüden de alıyoruz ya da snn b slk ölcksm iphone 6 plustn ölrm diyorsanız da hayat en çok size güzel der, imrenir ve mutlu bir hayat dilerim.

radyasyonun etkilerini tamamen sıfırlamak çok güç olsa da azaltmak adına şunları yapabilirsiniz

- konuşurken muhakkak kulaklık kullanın.

- telefonlarınızı geceleri kapatın. mümkün değil diyorsanız da uçak modu veya en azından internetini kapatın. bir şeyler yapın yani. ve şarja gece boyunca takılı bırakıp sabah şarjdan çekme olayını bitirin.

- cebinizde tutmayın veya vücudunuza yakın yerlerde bırakmayın. zaten elimizdeyken uğraşırken sürekli yakınımızda bari uzun süre kullanmadığımız zamanlarda uzağımızda tutalım. mesela çantanızda olmasın. veya otururken kendinizden biraz daha uzağa bırakın, o orada kalsın.

- şarjınız azken arama yapmayın veya konuşmanızı uzatmayın. şarj az olduğu zaman yayılan radyasyon normalden çok daha fazla.

söylediklerim sadece telefon için değil; bütün tabletler, bilgisayarlar için de geçerli.

peki neden kendimizi radyasyona karşı korumalıyız? ne gibi etkiler bırakabilir bizde?

- birtakım kalp rahatsızlıkları yaşamak olası,

- işitme bozuklukları,

- tümör riski,

- baş ağrıları,

- kulaklarda çınlama gibi problemler,

- kadınlarda düşük ihtimalinin artması, erkeklerde sperm sayısının azalması,

- cilt kanseri,

- konsantrasyon bozukluğu, stres ve yorgunluk hali ve daha nicesi.

kaynak 1

sar, öneminin ne zaman anlaşılacağını çok merak ettiğim değer veya başka bir bakış açısıyla özellik. sürekli yanımızda taşıdığımız, her gün dakikalarca hatta saatlerce beynimize dayalı olarak tuttuğumuz bir cihazın özelliği. tüketicilerin çok büyük bir kısmı böyle bir değer olduğudan haberdar bile değil. diğer bir kısmı da nükleer enerjiye karşı çıkma konusunda gösterdiği hassasiyeti her gün cebinde taşıdığı radyasyon kaynağı konusunda göstermiyor maalesef. üreticilerin de işine gelmiyor olsa gerek ki, bu konunun üzerinde fazla durmuyorlar. herhalde ürettikleri aletin bir radyasyon kaynağı olduğunu hatırlatmak istemiyorlar.

SAR değerleriyle telefon markaları

halbuki çok önemli bir pazarlama stratejisi olarak kullanılabilir sar değeri. artık günümüzde kimsenin sar yüzünden cep telefonu kullanmaktan vazgeçeceğini sanmıyorum. dolayısıyla öyle veya böyle herkes cep telefonu kullanmaya devam edecek. ama sar değeri düşük modeller üretilir ve tüketiciler bu konuda bilgilendirilirse çoğu insanın telefonun özelliklerinden çok bu değere göre seçim yapacağına ve dolayısıyla zamanla tüm üreticilerin bu konuya daha titizlikle yaklaşacağına inanıyorum.

tabii ki çevremizde sağlığımızı tehdit eden tek faktör sar değil. sadece evimizde bile, telsiz telefondan kablosuz modeme kadar pek çok zaralı cihaz bulunduruyoruz. ama bu boşvermişliği anlamak da gerçekten mümkün değil. unutmamak lazım ki sar etkileri uzun vadede ortaya çıkacak ve belki de yakında kanser oranlarında tüm dünyada bir patlama yaşanacak. hatta yaşanıyor maalesef.. cep telefonu alırken en azından ayda bir kullandığımız kamerasının kaç piksel olduğuna dikkat ettiğimiz kadar sar değerine de dikkat etmemiz gerekmiyor mu sizce de?