Amatör Telsizciliğe Başlamayı Düşünenlere Tavsiyeler

Amatör telsizcilik nedir? Nasıl amatör telsizci olunur? Giriş seviyesi için hangi telsizi almak daha mantıklıdır? Telsizcilik sınavı nedir? Bunlar gibi pek çok sorunun cevabı amatör telsizcilik içeriğimizde.
Amatör Telsizciliğe Başlamayı Düşünenlere Tavsiyeler
iStock

depremden sonra sevdiklerimizle, ailemizle iletişim kuralım, birbirimizden haberdar olalım diye telsiz almayı düşünüyorsanız almayın

ülkemizde maalesef amatör telsizcilik "afet anında haberleşme" olarak algılatıldığı ve televizyonlarda bile bu şekilde tanıtıldığı için binlerce amatör telsizci olmasına rağmen sadece bir elin parmağını geçmeyen insanların sesini duyarsınız rölelerde, yarışmalarda. havada bulunan insan sayısı çok azdır ya da kavga gürültüden başka bir şey dinlemezsiniz. ayrıca afet anında da her röleye girip "aşkım nerdesiniz" diye iletişim kurabileceğiniz bir haberleşme aracı değildir, kuralları vardır haberleşme şeklinin...


öncelikle amatör telsizcilik ile uğraşmak isteyen insanlar ile ilgili yazalım

amatör telsizcilik, elektroniğin ve iletişimin bir araya geldiği internet ya da cep telefonu olmadan birbirleri ile belli kurallar çerçevesinde iletişim kurdukları eğlenceli, sosyal ve eğitici bir iletişim şeklidir.

avrupa birliği uyum yasaları çerçevesinde ülkemizde de belli bir sayıda amatör olması için kıyı emniyeti tarafından amatör telsizcilik sınavları yapılmakta, ve belgeler tarafından verilmekte. sınavı basittir; soruları indirirsiniz, ezberlersiniz ve sınavda ezberlediğiniz sorulardan karşınıza çıkar muhtemelen. lisansınızı alır, hemen telsiz aramaya başlarsınız.
işte işin en ironik yanı burada; ezberlediğiniz sorular size bir şey öğretme amaçlı değil, sadece sınavı geçmenizle alakalıdır. amatör telsizcilik bir kültürdür; elinize telsizi alıp bağırmanızı ya da millete küfür etmenizi sağlayan bir iletişim aracı değildir.

maalesef ülkemizdeki (özellikle istanbul'da yaşadığım için buradakilerden bahsedeceğim) -sözde- amatör telsizcilik dernekleri; kendilerini sizlerden üstün gören, cebinizdeki parayı sömürmeye çalışan başkanlar tarafından işgal edilmiştir. sizleri sınava hazırlayan, anten yapımını öğreten, cihazları anlatan dernekler bir elin beş parmağını geçmez. bu işe adım atacaksanız çok fazla araştırmanız gerekir. her önünüze gelen derneğe gidip üye olmayın, aidat ödeyen kölelerden öteye geçmezsiniz. forumları araştırın, ingilizce bilginiz varsa yabancı kaynakları araştırın, okuyun, öğrenin.


sınavı geçtiniz, belgenizi aldınız ve sıra geldi telsiz seçimine

herkes size facebook bitlik gruplarını tavsiye edecek, yapmayın! amatör telsizcilerin içinde sırf lisans alıp, aliexpress'ten ürün getirip 3-4 katına burada satanlarla doludur. uzun zaman kullanılan ve şu an btk tarafından yasaklanan baofeng uv-5r, aliexpress'ten 150 tl gibi bir rakama alınabilirken, buralarda 2. el ve kullanılmışı 500-600 lira gibi rakamlardan satılıyordu. alacağınız cihazla ilgili bilgileri forumlardan araştırın, türkçe çok fazla video içerik olmasa da youtube'da yabancı içerik çok. araştırın.


telsizi aldınız, ayarları yaptınız ve rölelere girdiniz 

dublex iletişim kurmaya çalışıyorsunuz veya simplex, fark etmez; kurallara uyun. önce kendi çağrı işaretiniz; ta1lll burası ta2lll gibi, ya da ta1lll ta2lll gibi. veya genele hitap edecekseniz burası ta1lll operatör katabasis, dinlemede olan tüm istasyonlara iyi akşamlar!... gibi. bu usulleri öğrenmek için telsizle frekanslarda bol bol dinleme yapın, insanlar birbirleriyle nasıl konuşuyor, tecrübe edin.

geldik tecrübe kazandıktan bir süre sonrasına

amatör telsizcilik sadece telsizden ibaret değil, antenler ve elektronik de var işin içinde. benim gibi elektronikle alakasız bir bölümden mezun olup bir gram elektronikten anlamasanız bile ufak bir anten yapın kendinize, yapanlarla bir araya gelin, öğrenmeye çalışın. "amatör" telsizcilik kelimesinin başında bulunana amatörün anlamı budur, hep öğrenin, öğrenmeye çalışın ve karşılıksız bir şekilde öğrendiklerinizi paylaşın herkesle. amatör ruhu budur çünkü.

anteni de yaptınız, sabit bir telsiz edindiniz, şimdi havaya çıkma vaktiniz geldi işte. "afet haberleşmelerinde kullanılmak" üzere girdiğiniz o sınavdan sonra çok keyifli bir hal alan amatör dünyasına hoş geldiniz. amerika, japonya, avustralya, almanya; sinyaliniz nereye kadar ulaşıyorsa yarışmalara katılabilir, kısa-uzun dalgalar arasında sörf yapabilirsiniz artık. ülkemizde yarışmalara katılıp bizleri temsil eden çok profesyonel insanlar var; bunları forumlardan takip edebilirsiniz, antenler-telsizler-dalga boyları vs. her bilgiyi sizlerle paylaşmaktan gocunmayacak insanlardır.

kıtalararası sinyallerden sıkıldıysanız iss ile iletişime geçmeye çalışın, uydulardan sinyal almaya çalışın.... yani anlayacağınız, bu işin sonu yok. yeter ki araştırın ve keyif almaya bakın. ben de ilk başladığımda afet zamanında telefonlar giderse diye lisans aldım ancak çok başka bir dünya olduğunu keyif aldıkça anladım.

mesela 9 aralık 2019 tarihinde ta1de ve ta2ra çok güzel ve eğitici bir çevrim yaptılar, uzun yıllardır amatör olan bu arkadaşlar yeni başlayanların sorularını yanıtladılar ve yanlış bilinenleri düzeltmeye çalıştılar. bu çevrimlere katılın, sorular sorun çekinmeyin. utanıp, sıkılıp ya yanlış bir şey söylersem bana kızarlar mı paniğine kapılmayın. herkes anasının karnından amatör telsizci olarak çıkmadı. tango-alfa-1-foxtrot-echo-zulu gibi uluslararası fonetik alfabeyi söyleyemiyorum diye üzülmeyin. kimse söyleyemediğiniz için sizi aşağılamayacak veya kızmayacak.

uzun lafın kısası; amatör telsizcilik keyiflidir, yeter ki araştırın.

Deprem Gibi Afetlerde Hayat Kurtarabilecek Çevrimdışı Mesajlaşma Uygulamaları