Anestezi Uygulamasında Bilincin Açık Olması Durumu: Anestezik Farkındalık

Anestezi, ameliyata girecek hastaların ağrısını yok etmek için sıkça başvurulan bir yöntem. Bedenin tümünün ya da belli bir bölümünün ağrıya duyarsız hale getirildiği bu uygulamada bilincin bazen açık kalabilme durumu oluyormuş. Anestezik farkındalık dediğimiz bu olayı Sözlük yazarlarıyla inceliyoruz.
Anestezi Uygulamasında Bilincin Açık Olması Durumu: Anestezik Farkındalık
iStock

anestezik farkındalık, ameliyat sırasında felçli hissedilen fakat bilincin açık olduğu ve her şeye tanık olduğu bir durum.

çevrede konuşulan her şeyi duyup, anlayıp buna rağmen çıt çıkaramama halidir. oldukça korkutucu olan bu durumu yaşayanlarda ameliyatın travma haline gelmesi de şaşırtıcı olmayan bir sonuç. her şeye tanık olan hasta buna rağmen o an içerisinde genelde ameliyat acısı çekmemektedir.

anestezik farkındalığın en sık görüldüğü durum ise sezaryen ameliyatları oluyormuş. sebebi ise bebeğe zarar vermemek için kullanılan ilaçlarda ekstra titiz davranılıyor ve daha az veriliyor. haliyle anestezi tam anlamıyla oturmuyor. sezaryen doğumlarda anne kendini daha çabuk toparlayıp hızlı iyileşme kaydetse de yaşadığı psikolojik travma yıpratıcı olabiliyormuş.

kaynak

anestezik farkındalık, her 1000 ameliyatın 1.3'ünde görülme olasılığı olan durummuş.


efendim, bu, genellikle anestezik ilaçların yetersiz verilmesi, hastaya maskenin yanlış yerleştirilmesi gibi sebeplerden kaynaklanan durumdur. bu durumda ameliyatın herhangi bir safhasında hastanın bilinci açılır; çoğu vakada hastanın vücudu geçici olarak felç edildiği için hasta bilincinin yerine geldiğini ameliyat sırasında orada bulunanlara bildiremez ve kendi ameliyatına şahit olur, ne bileyim doktorların geyiklerini dinler filan.

ama daha vahimi ise bilinç yerinde olup ağrı kesicilerin de etkisini kaybettiği durumlardır. hastalar çaresizce ameliyata şahit olmakla kalmaz, bilinçli olarak ameliyatı deneyimler. vakaların büyük çoğunluğunda, bu duruma maruz kalanlar, ameliyat sonrası ciddi psikolojik travmalar yaşamaktadır.

anestezik farkındalık, çarşamba günü sol köprücük kemiğime platin takılırken yaşadığım şey. 

narkozu verdikten sonra gittiğimi hissettim, sonra bir anda doktorların konuşmalarını ve vücuduma dokunmalarını hissetmeye başladım. kolumu kaldırdılar ve temizlemek amacı ile bir şey sürdüler, o sırada 'sürdükleri şey soğuk, soğuğu hissediyorum umarım acı hissetmem' diye düşündüm. 

doktor kırık kemiğime dışarıdan dokunduğunda ise acı da geldi ve o anda her şeyi hissedeceğimi anladım. kolumu bacağımı kımıldatmaya çalıştım ama nafile, hiçbir şey yapamıyorum. sonra doktorum kalem istedi, kalem ile omzumun kesilecek yerini işaretlediler, kalemin soğukluğunu da hissettim. sonra cıızz diye bir ses ve acı, derim kesilirken her anını hissettim, tek düşündüğüm "şu anda yapabilecek bir şey yok, dayanacaksın' idi. zaten acıyor olmasına rağmen ne ses çıkarmak ne de acıdan kaçmak mümkün değil. 

sonra kemiğimi törpülemeleri, yerine oturtmaları, doktorların "bu hasta da ne şanssızmış" (ameliyatı biraz fazla bekledim ve takılacak platin biraz büyük geldi) dediklerini duydum. diğer doktor "hocam elimizle bükelim biraz plakayı" dedi. bir süre sonra "tamam hocam ben böyle tutayım" sözünü duydum, sonra matkap sesleri, kemiğime çakılan vidalar...

umarım kimse yaşamaz...

Anestezik farkındalıktan bahsedilen "Awake" filmi ise hastanın yaşadıklarını ve içinde bulunduğu ruh haline dair başarılı bir anlatım olmuş