Avrupa'yla Amerika Arasında Yolcu Taşıyan İlk Şirketlerden Biri: Imperial Airways

1924 ile 1939 yılları arasında hizmet veren İngiliz Imperial Airways, Pan Am ile birlikte Avrupa ile Amerika arasında yolcu taşıyan ilk iki şirketten biriydi.
Avrupa'yla Amerika Arasında Yolcu Taşıyan İlk Şirketlerden Biri: Imperial Airways

imperial airways, taşımacılığa posta ile başlamış, teknolojinin gelişmesiyle 1920'li yıllarda ticari amaçlarla insan taşımacılığına geçmiştir. asıl kuruluş amacı o dönemde bir dünya imparatorluğu olan ingiltere'yi hava yollarıyla birbirine bağlamak, avusturalya'dan ingiltere'ye uzanan, sürekli çalışan bir hat kurmaktır.


1920'li yılların ortalarında hindistana uçuşu 9 güne kadar indirmiş, avustralya uçuşlarına başlayarak dünyayı birbirine bağlar hale gelmiş, bugünün fiyatlarıyla on binlerce pounda varan bilet fiyatlarıyla deliler gibi kar etmeye ve büyümeye başlamıştır. aynı dönemde amerika'ya uçuş konusunda da çalışmalara başlamıştır. ne var ki çok büyük kar getirecek olan ingiltere - amerika uçuşları, iki ülke arasında bir türlü paylaşılamamış ve uzun bir süre bu hatta yolcu taşımacılığı yapılamamıştır.


sonunda iki ülkenin anlaşmasıyla eş zamanlı uçuşlara karar verilir. ne var ki yapılan anlaşmaya göre teknolojik açıdan çok daha ileride olan amerikan hava yolu şirketi pan am, imperial airways'in yeterli teknolojik alt yapıyı tamamlamasını beklemesi karşılığında bu hat üzerinde daha fazla uçuş hakkı elde etmiştir.


en sonunda deneme uçuşları başlar. pan am, yapılan bütün uçuşlarda başarılı olurken, imperial airways'in birçok uçağı denemeler sırasında kaybolur. sadece güzel havalarda yapılan uçuşlar başarıyla sonuçlamaktadır. aynı dönemlerde şirketin başka hatlarda uçuş yapan birçok uçağı düşer ve dünyayı birbirine bağlamak amacıyla yola çıkan şirket, popülaritesini kaybedip yerini en büyük rakibi pan am'e ve yavaş yavaş çoğalmaya başlayan diğer hava yolu şirketlerine bırakır.

ingilizlerin ilk ticari uzun mesafe havayolu firmasıdır imperial airways. 1924'ten 1939'a kadar hizmet veren kuruluş, avrupa'nın çeşitli yerlerine gitse de daha önem verdiği hatlar güney afrika, hindistan, uzakdoğu, malezya, hong kong ve tabii ki avustralya'ydı. 

londra kalkışlı, isviçre yolculuğu 3 saat,
hindistan 9 gün, avustralya 10 gün sürerdi.
roma ve kahire başlıca mola yerleriydi.


avustralya'da qantas (queensland and northern territory aerial services ltd) ve yeni zelanda'da teal (tasman empire airways ltd) ortağı olduğu yerel sivil havacılık şirketleridir. 1939'da british overseas airways corporation (boac) içine karıştı. boac da önce british european airways corporation adını aldı sonra da bugünkü british airways markası adı altında günümüze kadar sürerliliğini korudu.


yalnız tüm bu iştirakların oluşmasından önceki 1924-39 arasında yirmiden fazla kaza gerçekleşti. yani geçmişi anlatıldığı kadar parlak değildi. birçok deniz uçağı vardı o zamanlar. (karaya iniş yapmak insanların gözünü korkuturdu.) yalnız bu uçaklara flying boat derler, seaplane diyenine rastlamadım.

Seksi Hostes Modelini Hava Yolu Literatürüne Sokan Şirket: Pacific Southwest Airlines

Türk Havacılık Tarihinin Pek Bilinmeyen En Büyük Felaketlerinden Biri: 1996 Birgenair Uçak Kazası