Ayağa Kalkınca Birdenbire Gözümüzün Kararması Olayı: Postural Hipotansiyon

Günlük hayatta hepimizin başına geliyor maalesef. Oturduğumuz yerden kalktığımızda birdenbire gözümüze siyah perdeler inip minik bir baş dönmesi yaşarız. Peki nedir bu Postural Hipotansiyon? Neden ve nasıl olur? Sözlük yazarlarından dinleyelim.
Ayağa Kalkınca Birdenbire Gözümüzün Kararması Olayı: Postural Hipotansiyon
iStock.com

yattığınız ya da oturduğunuz yerden aniden kalkmanızla pozisyon değişikliğine bağlı olarak özellikle sıvı kaybının terle vs. çok olduğu sıcak mevsimlerde daha kolaylıkla oluşan, ani ve kısa süreli tansiyon düşmesi. gözler kararır, baş döner. günlük sıvı alımını arttırmak, ani hareketlerden kaçınmak gerekir. sağlıklı ,normal her insanın başına zaman zaman gelebilir, ucunda ölüm yoktur, paniğe de mahal yoktur.

oturuken hersey yolundadır ve pek bir sorun yoktur ancak ayağa kalktığınız anda dünyanız bir anda tersine döner, havada beyaz kelebekler uçuşmaya başlar, bu durum anında beyne kan az gittiği için kişi bayılabilir, denge kaybı ve geçiçi şuur bozukluğu yaşayabilir. bir yanınızı kırmamak için sağda solda zarar verecek eşyalar bulundurulmamalıdır.

iStock.com

postural hipotansiyon ile yaşamaya alışmak zordur. göz kararması ve baş dönmesi, ayağa kalktıktan hemen sonra gerçekleşmez, biraz yürüdükten sonra oluşur ve bunun zamanını kestirebilmek çok önemlidir. mutlaka bi yere tutunup geçmesi beklenir, eğer çok daha yoğunsa zaten ayakta duramazsınız, bir şekilde çömelmek gerekir.
en tehlikeli yanı da, daha şiddetli gerçekleştiği zaman tutunmaya veya ayakta durmaya fırsat bulamayabilirsiniz. çok anlık bi aciziyet, çok kötü sonuçlar doğurabilir. bu korku da postural hipotansiyon ile yaşamayı zorlaştıran diğer detaydır.

gene arattığım ama bulamadığım bir konu.

günlük hayatta hepimizin başına gelen bir şeydir ayağa kalkınca gözlerimizin kararması. adeta gözlerimize bir perde iner ve birkaç saniye boyunca bir şey göremeyiz. tıpta bunun bir adı var: ortostatik hipotansiyon.

buradaki olay, tansiyonun birden bire düşmesidir. bunun sonucu olarak, beyne yeterince kan gitmez ve bu nedenle kısa bir süre için görme kaybı yaşarız. buna ek olarak bazen başka etkiler de (baş dönmesi, çarpıntı, bayılacak gibi olma, rengin solması vb.) görülebilir. sadece gözler kararıyorsa sağlık açısından bir sıkıntı yoktur. fakat yukarıda da saydığımız etkilerden biri ve ya bir başka etki görülüyorsa, ona göre bir tedaviye başlanması gerekebilir.

peki bundan nasıl korunabiliriz?

göz kararması tansiyon düşüklüğünden kaynaklandığı için, bunun önüne geçmenin yolu tansiyonu düşürecek şeylerden uzak durmaktır. bunun için de ayağa kalkarken yavaş hareket etmek gerekir. ayrıca ayakta fazla hareketsiz durmamalı, bol bol su içmeliyiz.

yararlanılan kaynak ve daha fazla bilgi için

Üniversite Bölüm Tercihi Yaparken Kendinize Sormanız Gereken 6 Soru