Bağışıklık Sistemimizi Güçlendirmek İçin Neler Yapabiliriz?

Çılgın bir şekilde büyüyen dünya karşısında kendimizi dış etkenlere karşı koruma ihtiyacını her geçen gün çok daha fazla hissediyoruz. Bağışıklık sistemi ise özenle korunma gerektiren unsurlar arasında vücudumuzu ilgilendiren en önemli şeylerden biri.
Bağışıklık Sistemimizi Güçlendirmek İçin Neler Yapabiliriz?
iStock.com


bağırsak florasını toparlamak gerekir bunun için. burası 2. beyin ve bağışıklığın önemli kısmı burada oluşuyor.

şeker, karbonhidrat, hazır gıda, gazlı, glukoz şuruplu meşrubatlar-içecekler ve antibiyotikler bu florayı mahvedip, bağırsak duvarını hırpalıyor ve geçirgenliği arttırıyor.

faydalı bakterilerin oranı azalırken zararlı bakteriler ve mantarlar çoğalıyor (candida gibi). bunların sonucunda proteinler kana sızıp, antijen oluşturup antikor artışına ve bir çok alerjiye sebep olduğu gibi, vitamin sentezi de bozuluyor. bağırsaklar sentezleyemediği için b 12, d vitamini, selenyum, demir depoları sürekli boşalıyor salgın gibi herkeste eksiklikler oluyor.

ayrıca alerjen sızmaları sonucunda bir yerde vücut kendi yapılarını rakip görüp saldırmaya başlıyor. sonra gelsin bilumum otoimmun hastalıklar, (diyabet, tiroit, artrit, ms, otizm gibi) gelsin geniz akıntıları, sinüzitler, astımlar, bronşitler, farenjitler, gripler, gelsin döküntü, kaşıntı, sivilceler, duyarlılıklar. bunlara ek olarak türlü hazımsızlık ve sindirim problemleri. unutulmasın ki burun, boğaz, mide florası bağırsak florasıyla kardeş, bağırsaktaki zararlı bakteri artışı ve sonucunda oluşan mukus artışı, her yere sirayet edebiliyor, solunum yollarında da akıntı artışına sebep oluyor.


bozulan florayı tamir etmek zor değil.

şeker ve karbonhidratı minimumda tüketip, probiyotik takviyeleri alır (dışardan kapsül veya şase formunda), prebiyotik gıdalarla beslenip (ev yoğurdu, turşu, kefir gibi), sarımsak ve doğal elma sirkesini bolca tüketirseniz floranız zamanla inşallah tamir oluyor.

yıllar boyu geçmeyen alerjik sinüzit ve geniz akıntım bu yolla hamd olsun minimuma indi. sırf probiyotik takviyesi sayesinde hastalık yaşamayan tanıdıklarım var. süt ve tereyağ gibi süt ürünleri de bazı bünyelerde ciddi akıntı, alerji ve mukusa sebebi olabiliyor, en azından bende öyleymiş, geç anladım. bu yüzden uzak kalmayı deneyip tartabilir, bunlara bir süre ara verebilirsiniz. bir de omega 3 takviyesi tabii ki inanılmaz faydalı. unutmayın zehirlenmek istemiyorsanız şeker, ekmek, hazır gıda, hamur, kömür tüketmek yok veya minimum da. uygulayın dua edersiniz.

yağ (zeytinyağı ve tereyağı olmak şartıyla) ve protein ise serbest, bol bol yiyin. unutulmasın ki tahıllardaki gluten ve bazı bünyelerde süt proteinleri (artı bazen yoğurt dışındaki süt ürünleri) en önemli alerjenler ve duyarlılık (histamin) yaratanlar.


ayrıca bir çok hastalığın temelindeki sinsi düşmanımız için (bkz: candida/#61562724)

edit : yazmışken ahmet aydın hocanın bağışıklık arttıran baharat kürünü de yazayım. çok sık alerjik üst solunum yolu, sinüzit, grip olanlar için. kullandığım ve koyu akıntıları ve geniz akıntılarını ciddi oranda düzelttiğini gördüğüm bu karışımın içeriği:

her gün bir kere, yarım kase yoğurda, 1'er çay kaşığı zencefil, çörek otu, keten tohumu, siyah üzüm çekirdeği, çekilmiş ısırgan otu, çiçek poleni, tarçın ve 2 çay kaşığı zerdeçal katılarak bir miktar sızma zeytinyağı ile karıştırılırır ve tüketilir. yanına 1 veya 2 çiğ sarımsak çiğnenirse daha etkili olur.

kaynak