Batılılaşma Çabası Sebebiyle Avrupalı Sanatçılar Tarafından Bestelenmiş Osmanlı Milli Marşları

Sözlük yazarı "baranba", Osmanlı Dönemi bestelenen Osmanlı Marşlarını, bu marşların bestecilerini ve dönemle ilgili bazı şaşırtıcı bilgileri paylaşmış.


1- dinlediğiniz marş, 1909-1918 yılları arasında osmanlı imparatorluğu'nun ulusal marşıydı.


2- ulusal marşın bestekârı bir türk değil, italyan... italio savielli sultan reşat adına düzenlenen yarışmaya bu besteyle katıldı ve kazandı.

Ortada yer alan isim Italio Savielli


3- dinlediğiniz bu marş ise, 1839-1861 yılları arasında osmanlı imparatorluğu'nun ulusal marşıydı. ismi mecidiye marşı...


4- ulusal marşın bestekârı yine türk değil, italyan... guiseppe donizetti napolyon'un bando şefiydi. waterloo savaş'ından sonra onu terk etti.


5- aziziye marşı 1861-1876 yılları arasında imparatorluğun resmi marşıydı. marşlar padişah adına bestelenir ve hükmettiği sürece kullanılırdı.


6- aziziye marşı italyan bestekâr callisto guatelli tarafından sultan abdülaziz için bestelendi. 

7- dinlediğiniz bu eser sultan abdülaziz tarafından batı formunda bestelemiş olduğu piyano eseri "la gondole barcarolle" yani, gondol şarkısı..


8- sultan abdülaziz, birçok bestesi bulunan sanatçı bir kişiliktir. çok iyi piyano çalabilen sultanın bestelerinden biri de valsa davet'tir.

Sultan Abdülaziz


9- bu dinlediğiniz osmanlı imparatorluğu marşı 1808-1839 yıllarında kullanıldı. guiseppe donizetti ve kardeşi gaetano donizetti'nin besteledi.


10- marşın ismi, mahmudiye marşı. sultan 2. mahmut adına bestelendi. sultan mahmut modayı yakînen takip eden, modern biriydi.

Sultan 2. Mahmut


11- son olarak 1876-1909 yılları arası kullanılan hamidiye marşı, sultan 2. abdülhamit adına bestelendi.


12- bestekâr bu sefer bir türk; necip paşa.

13- görüldüğü üzere osmanlı imparatorluk marşları batı formunda bestelenen, avrupai müziklerdir. üstelik biri hariç, tamamının bestekârı ecnebi.

14- görüldüğü üzere osmanlı imparatorluk marşları batı formunda bestelenen, avrupai müziklerdir. üstelik biri hariç, tamamının bestekârı ecnebi.

15- örneğin 1876 yılında kabul edilen anayasa "kanun-i esasi" de büyük oranda fransa ve belçika anayasalarının çevirisidir. yazan da ermenidir.

16- osmanlı imparatorluğu'nun son zamanları tamamen bu tip batılılaşma çabası örnekleriyle doludur. cumhuriyet'in tek farkı, bunu başarmasıdır.

17- son olarak yoğun istek üzerine; fransa'da dansı yasaklatan padişahın torunu sultan abdülaziz'in, "valsa davet" isimli bestesi...


kaynak

kaynak