Birkaç Bitkinin Lifleri İle Uzun Uğraşlarla Yapılan Japonların Geleneksel Kağıdı Washi

Japonların Geleneksel Kağıdı Washi son halini alması için birçok işlemden geçiyor.

geçen yine, nhk world izliyorum; ilgili program için ;
geleneksel el yapımı japon kağıdının varlığını öğreniyorum, gel de sevme diyorum, koniçivasından nedırlandlısına kadar, kağıdını, çerini, çöpünü sevesim geliyor yine japonyanın.

rogier uitenboogaart soyadında bile art olan bu abimiz, 1980 de japonyaya gelip washi diye tabir edilen bu özel kağıtların yapımına merak salıyor, daha sonra röportajında da dediği üzere, japonlardan ve kültürlerinden öğrendiğini, ayakta tutabilmek için bu işi hem devam ettiriyor hem de genşlere, çocuklara bunun eğitimini veriyor. öyle naif bir adam ki deyip, kağıdın nasıl yapıldığına dair bilgi vermeye geçiyorum;
oldukça zahmetli bir kere, bu adamcağız bitkisinin üretiminden, diğer her safhaya kadar her şeyi elde yapıyor hiçbir kimyasal ve teknolojik anlamda makine kullanmadan tamamen geleneksel usullerle üretiyor kağıdı.

tastamam çeviremeyeceğimden linklerle destekleyeceğim;
birkaç çeşit bitkinin lifleri kullanılabiliyor imiş bu kağıdın yapımında, toplanan bitkiler önce koca bir kazanda kaynatılıyor, bir şekilde özütünü alabilmek için iyice eziliyorlar, sonrası ise çok acayip!
 
yapılacak kağıdın boyutuna göre derinliği ve genişliği değişen büyük kaplarda garip bir aparatla ince şeritler halinde elde edilen parçalar üst üste yüzlerce eklenerek, bir iki gün o şekilde bekletiliyor ardından presleniyor içindeki suyun iyice atılması için, en sonunda da güneşte bekletilerek kuruması sağlanıyor.
burda yapımını anlatan bir video var. ama nhk de izlediğim yapım aşamasında birkaç ek kısım daha vardı, tekrarına gelebilirseniz izleyin derim.


rogier uitenboogaart ın programda söyledikleri çok güzeldi aslında; her kağıt kendi hikayesini anlatıyor, içindeki liflerin dizilişi, her birinin içindeki desenler bu kağıtları birbirinden tamamen farklı yapıyor diyordu.

“the process of japanese papermaking, among japan’s many traditional crafts, is deeply connected with mountains, rivers and other natural features. when ı look at washi ı can even feel as if ı’m seeing these natural landscapes. washi is a priceless cultural item that was born essentially from local nature and ways of living.” çeviremediğim için üzgünüm tamamı için