Çatal ve Bıçakla Nasıl Balık Yenir?

Balığı genelde elimizle yerken rahat ederiz ancak alışınca çatal ve bıçakla da halledilebilecek bir şey. Nasıl mı?
Çatal ve Bıçakla Nasıl Balık Yenir?
iStock

not: bunu anlatırken sanki lüfer ayıklıyormuşum gibi anlatacağım. eksiklerim varsa şimdiden affola.

1. balığın kafasını vücudundan ayırın. bunu yemek istemezseniz, kılçık tabağına koyarsınız. ama bence yiyin, çok lezzetlidir. balığın en sevdiğim yerlerinden biri olduğu için ben genelde en sona saklıyorum kafasını yemeyi. bazen arsızlık edip başkalarınkine de sulanabiliyorum. (birazdan balık kafası nasıl yenir onu da açıklayacağım. okumaya devam edin lütfen.)

2. balığın gövdesinin üst ve alt kısmında minik kılçıklar var, gövdenin içine doğru saplanan. minik ama yine de temizlenmesi lazım onların. bıçağınız yardımıyla o minik kılçıkları keser gibi yapıp ama kesmeden üsttekilerse tabağınızın üstüne doğru iterek, alttakilerse alta doğru iterek ayırın gövdeden ve kılçık tabağına atın onları.

3. kalan balığı, kılçığın omurgasına paralel şekilde (yani soldan sağa olarak) ortadan ikiye kesin.

4. balığın üst tarafındaki etlerin altına bıçağınızı sökün ve hop onu ters yüz edip tabağınızın üst tarafına yerleştirin. aynısı alt tarafı içinde yapın.

5. o büyük kılçığı bıçağınızla, sol taraftan (yani kafası olsaydı balıkcağızın o tarafından demeye çalışıyorum) altına girerek kolayca kaldırın. kuyruğu da gelecek öyle yapınca. dilerseniz hepsini kılçık tabağına atın. veyahut sadece kılçığı atın ve kuyruğu (artık burda bıçak kullanmaya gerek yok doğal olarak) hatur hutur yiyin. yiyin yanı, o da bayağı güzel oluyor, çıtır çıtır.

6. kılçığın altında kalanlar zaten filet oldu kendiliğinden. (itiraf: bu altta kalan etlerde bir bölüm var, adı nedir bilmiyorum. böyle kalan etin sol alt tarafında kalıyor. işte ben onu yemeyi sevmiyorum, başkalarına kakalıyorum hep.)


balık kafası nasıl yenir?

çatalı, bıçağı bir kenara koyun, direkt parmaklar devrede artık.

1. önce yanaklardan başlayın.

2. sonra gözleri yiyin. "ay yok ben yiyemem" derseniz; gözleri çıkarın, kurutun, oynarsınız sonra, bilemiyorum. en azından küçükken öyle yapardım ben.

3. solungaçlar da kuyruk gibi çıtır çıtır olacaktır. önce emin, sonra çıtır çıtır yiyin.

4. minik dili vardır lüferin, hafif kıkırdaklı, isterseniz onu da yiyin.

5. sonra alt çenede hafif yağlı gibi olan bir et var, onu da emip sıyırabilirsiniz isterseniz. ama balığın minik dişlere dikkat, çok keskin değiller fakat yine de canınızı acıtabilirler.

6. gelelim balık kafasının en en en güzel yerine: beynine! bakın bunu yemeyenin ya aklı yoktur, ya da aklı yoktur. (annemler böyle diye diye kandırdılar beni küçükken. ama haklılarmış. o yüzden demedi demeyin.) şimdi... kafanın yanağını, solungacını, gözünü, çenesini yalayıp yuttuğunuz için elinizde kafanın en tepesi kalmış oluyor bir tek. heh işte tam orada, yani elinizde kalan en son parçanın en üstünde, etli bir bölüm var, onları parmaklarınızla ayırıp bir güzel yiyin. elinizde artık sadece kemik kaldı sanıyorsunuz. ama yanılıyorsunuz. beyin orada. o kemiğin en önünde eklenti bir kemik parçası gibi bir şey var, onu kırın ve büyük kemikten ayırın, atın. kalan ince uzun kemiğin içinde balığın beyni saklı. o kemiğin bir ucundan emmeye başlayın ve o yağlı top gibi beyni hissedeceksiniz ve bence bayılacaksınız.

afiyet olsun!

buraya kadar okuduğunuz için çok teşekkürler. siz yine de kılçıklara dikkat edin. allah korusun kılçık milcik kaçarsa boğazınıza ekmek ya da haşlanmış patates yiyin. baktınız hala rahatsızsınız, bir kulak burun boğazcıya gidin. onlar çıkartırlar kılçığı.

Yılların Bitmek Bilmeyen Sorusu: Balığa Limon Sıkılır mı?