Çok İyi Bir Ayak Hassasiyeti Gerektiren Sürüş Tekniği: Sol Ayak Freni

Sol ayak freni nedir? Sol ayak freni nasıl yapılır? Genelde rallicilerin virajlarda kullandığı sol ayak freni hakkında merak edilenler.
Çok İyi Bir Ayak Hassasiyeti Gerektiren Sürüş Tekniği: Sol Ayak Freni
iStock

viraja girme esnasında (örneğin sağ viraj) aracın sağ, yani virajın içinde kalan tekerleklerinin sol taraftakilerle eşit dönmesini sağlama çabasıdır sol ayak freni. 

araba sağ viraja girdiğinde yük soldaki lastiklerin üzerine yığılacağından, fiziken daha az yol alması gereken sağ lastiklerin (virajın içinde kalmaları sonucu), arabanın sağının hafiflemesi sebebiyle patinajla karışık sol lastiklerden (normalde sol lastikler virajı daha dıştan alacağı için daha çok dönmeli) daha fazla dönmesinin ve dolayısıyla merkezkaça ters bir hareket yapılması olayının engellemesi faaliyetidir. 

viraja girerken sol ayakla gerekli seviyede frenaj yapılır ki fren en azından her lastiğin eşit hızda dönmesini sağlar.

bu hareketi en çok eski ralli pilotları kullanırlardı. o grup b araçların 300-400hp olduğu dönemlerde kullanılan hayvani turboları, viraj çıkışlarında yüksek basınçta tutmak için en kullanışlı yöntemdi sanırım. viraj içinde gaza basarken, sol ayakla fren uygulanarak arabanın yavaşlaması sağlanıp aynı zamanda turbo lag olayı engellenmiş oluyordu. tabi araçların ayarları da bu tekniğe göre yapılıyordu. fren basınçları ona göre ayarlanması gerekir çünkü dört çeker araçlarda. arkadan itişli araçlarda da pek işe yaramaz gerek de olmaz.

bunun dışında bir diğer kullanımı da önden çekişli araçların kafadan kayma eylemini kontrol altına almak içindir. aracın ön tarafı viraj dışına doğru kontrolsüz sürüklenirken, sol ayak ile çok hafif fren müdahalesi yapıldığı taktirde arka frenlerin devreye girmesi sağlanıyor. tabi aynı anda gaza da bastığınız için araç yavaşlamıyor ama aynı esp'nin yaptığı gibi farklı yönlerde fren uygulamış ve aracın kontrolünü sağlamış oluyorsunuz. aynı zamanda motor devir de kaybetmiyor ve viraj çıkışında kaldığınız yerden yardırabiliyorsunuz.

tabii çok özel bir teknik sol ayak freni. özellikle önden çekişli araçlarda bayağı tecrübe ister ve sadece son çare olarak kullanılır. gerçi daha hızlı viraj almak için de çok etkilidir ama bu tekniği kullanmayı gerektirecek viraj ve viraja giriş sıradan sürücülerin yapacağı ve göreceği şeyler değildir. asıl kullanılış yeri pistlerdir. illa deneyeceğim diyorsanız da sağı solu boş, gelen giden olmayan, yoldan çıksanız da zararı olmayacak bir viraj bulun ve orada deneyin. denerken de aracı önden kaydıracak kadar zorlayın ki bu tekniğin etkisini görmüş olun.

Viraja Girerken Dikkat Edilecek Hususlar