Diş Hekimlerini Neden "Yata Yata Para Kazanıyorlar" Şeklinde Yaftalayamayız?

Belirli meslek grupları için sıkça dile getirilen "yata yata para kazanıyorlar" damgasından nasibini alan bir meslek de diş hekimliği. İşin aslını yine tıp tecrübesi olan Sözlük yazarı "alessio" anlatıyor.
Diş Hekimlerini Neden "Yata Yata Para Kazanıyorlar" Şeklinde Yaftalayamayız?
iStock.com


bilgi olmadan fikir sahibi olmanın zararları altında incelenecek bir önerme bu "yata yata para kazanma" mevzusu.

üniversite sınavından başlayacak olursak evet ilk 15 binde olmanız gerekiyor. belki kazançla alakalı doğru ama bu dilimde olabilmek için harcanan emeği görmezden gelmek doğru değil.

5 yıllık eğitimlerinde bazı diş hekimliği fakültelerinde tıp fakültelerinden daha zor bir eğitim aldıklarını biliyorum.şu anda cerrahi bir bölümde asistan olmama rağmen gerektiğinde rest çekebildiğim nadir durumlar olabiliyor ki cerrahi nosyonunu, hiyerarşisini ve disiplinini bilenler ne demek istediğimi anlayacaklardır, diş hekimliğinde stajyer öğrenciyken hocaları bırak asistanların karşısında bile süt dökmüş kediye dönmezsen o sınıfı geçirtmiyorlar.

tus gibi bir bela başımızdayken dus gibi bir bela da onların başında. hatta yılda iki kez değil bir kez yapılıyor artık. işin trajikomik tarafı uzmanlık eğitimi almak için sağlam bir torpile ihtiyaç duyulmasının önüne geçtiği için henüz daha yeni başlanan bu sınav bayram coşkusuyla karşılandı camiada.


diş hijyenine halkın elit kesimi dahil büyük bir kısmının dikkat etmediği bir ülkede, mesleki açıdan karşılaştıkları güçlüklerden, bel, boyun ve tendon sorunlarından, hastanede yöneticilerinden, okulda hocalarından ve asistanlarından, özelde patronlarından ve her yerde hasta ve yakınlarından gördükleri mobbingi uzun uzun anlatmaya gerek yok.

yaptıkları işin kıymetini anlatmak için diş ağrısına da gerek yok. diş eti problemlerinden tutun da her türlü ağız ve çene hastalıklarına kadar oldukça geniş bir yelpazeye hitap ediyor. teorik ve bilhassa pratik anlamda oldukça ağır bir meslek.

kazançları da gelişmiş toplumlardaki oranlara bakılırsa düşük seviyede. nasıl bir trolleme içerisinde olursanız olun doktorlar, diş hekimleri, öğretmenler ve ağır işçiler türkiye'de normalde almaları gereken ücretin çok altında para kazanıyorlar.

eğer eleştirecek bir maaş arıyorsanız kızılay'ı geçince az yukarıda sağda t.b.m.m. var. bir kardeşiniz olarak klavyenizi daha faydalı işler için çalıştırmanızı öneriyorum.