Diş Tedavisine Göre Sonrasında Kendinizi Zorlamadan Yiyebileceğiniz Yemekler

Sözlük yazarı "goldentitan", kendi deneyimlerden yola çıkarak yirmilik çekimi, dolgu gibi diş tedavileri sonrasında hem dişinize zarar vermeyecek hem de sizi aç bırakmayacak yemek önerilerinde bulunmuş.
Diş Tedavisine Göre Sonrasında Kendinizi Zorlamadan Yiyebileceğiniz Yemekler
iStock


diş çekimi

malumunuz her ne kadar dişçiler dişi kurtarmak istese de türlü türlü nedenlerle diş çekilir. bir adet kabak gibi boşlukla kalakalırız. bu durumda ağrı yaşanmadığı için çiğnemek konusunda zorluk yaşanmaz. diğer taraf ile rahatlıkla çiğnenebilir.

püf nokta dişten kalan boşluğa bir şey kaçırmamak. bu yüzden pilav gibi ufak taneli yemeklerden uzak durmak iyidir. onun dışında tek tarafla çiğnemek suretiyle istediğinizi yiyebilirsiniz.

dikişli yirmilik diş çekimi

dikiş atılmadan yirmilik diş çekiminde üstteki kurallar geçerlidir. dikişlide ise yanağınız pinpon topu misali şişer, bazen morarır, ameliyat sonrası ağzı açmakta güçlük çekebilirsiniz, ilk bir iki gün çok ağrınız olabilir. 

her ne kadar dişçiler istediğinizi yiyebilirsiniz dese de (anestezinin etkisi geçtikten sonra elbette) bu dönemi en rahat şekilde geçirmek için püre ve muadillerine yönelmeyi tercih ederim.

öneriler: ilk gün çorbalar iyidir. abartmaya gerek yok. parçacık olmaması daha iyi, çeneyi çok açamayacaksınız, diş fırçalamak zor olacak. sıvı iyidir. yeni bir şey deneyebilirsiniz. pinpon yanak olup aileye biraz nazlanırsanız istediğiniz her türlü ütopik çorba yapılabilir. kaç kere yirmilik diş çektireceksiniz ki. en fazla dört. nedir ki yani? balkabağı çorbası, hindistan cevizi sütlü egzotik çorbalar, vs vs. 

sonraki günler mezeler. yoğurtlu köz patlıcan olsun, yoğurtlu havuç/ kabak olsun, aklınıza gelen her türlü püre kıvamındaki meze iyi gider. doyurucudur da hem. 

tatlı olarak da reçelli yoğurt, meyveli süt, tahin pekmezli elma püresi (bunu denemedim, hatta şimdi uydurdum ama ilginç olabilir) denenebilir. puding falan da hoş olur ama maksat sağlıklı beslenmek.

dolgu

bu sadece anestezi etkisi geçene kadarki süreçte. dişçiler yemeyin diyor, yanağı çiğneme riski ve anestezi ile ilgili sorunlar olmasın diye. ama benim gibi iki saatte bir acıkan biriyseniz yanağı çiğnememeye dikkat ederek yeseniz de olur.

homojen çorbalar yanak için uygundur. ama yutucam derken uyurken akan salya gibi akan çorba ile başbaşa kalabilirsiniz. püreye talim diyorum.

ortodontik tedavi

bu kısımda iki nedenden bir sonuçtan dolayı püre yemek gerekir. bir tel değişimi, iki lastik uygulaması. sonuç hafiften dayanılmaza giden çene-diş ağrıları silsilesi. gerilen dişler bazen o kadar ağrır ki çiğnemek bile işkence olur.

favorim salata olarak rendelenmiş domates (elbette zeytinyağı, limon, tuz ve karabiberli. seviyorsanız avokado da ekleyip guacamole çakması bir mezecik elde edilebilir.) ya da rendelenmiş salatalık ya da acur ile bol sarımsaklı cacık. hem sarımsak iyi gelir, gelmese de placebo yapar, hem de o ağrı da koku falan önemsizleşiyor. bir de grip olmayın. öksürürken diş ağrısı çekmek daha kötü. ve son olarak rendelenmiş haşlanmış patatese bol limon z.yağı ve tuz ile müdahale ederek yemek. yine patates ama püre değil. yapması kolay, üstelik doyurucu.

mezeler her zaman olduğu gibi yine favorimiz. köz kırmızı biberi ezip yoğurtla karıştırınca da güzel oluyor. 

çok uğraştırıcı şeyler istemiyorum derseniz şöyle kolay bir çorba yemek arası bir tarifim var:

bütün sebzeleri klasik yemek yapma sistemiyle (soğan kavrulur, sebzeler atılır, domates eklenir, pişirilir.) pişiriyorsunuz. sebze olarak kabak, patlıcan, patates, mantar, çiğneme kapasitenize bağlı olarak renkli biberler, et ya da tavuk , fasulye, vs. den istediğinizi seçebilirsiniz. bunları ufak ufak (iyice ufak ama) doğrayıp çorba sınırında bir yemek yapabilirsiniz. hem çok oluyor hem de sebze:)

eğer deneysel takılmak isterseniz tatlı omlet tavsiye edebilirim. tuzsuz lor ile yumurtayı aldığı kadar lor şeklinde karıştırıp (isteğe bağlı tavada yumuşamış ve ya taze meyve ya da meyve püresi ile) omlet-pancake tarzı pişirip bir kaşık marmelat ile karıştırıp yemek muhteşem oluyor. ama deneysel sevenler için diye vurguluyorum yeniden. bir şeye benzemedi bu demeyin sonra.

not: bunlar kişisel deneyimlerimden yararlanılarak verilmiş önerilerdir. tıbbi bilgi kesinlikle içermez.

daha detaylı tarif isterseniz mesaj atabilirsiniz.

Bu içerik de ilginizi çekebilir