Doğa Harikası Yedi Göller'e Gideceklere Rehber Niteliğinde Bilgiler

Zonguldak ve Bolu' nun ortak kümesi olan ülkenin en huzurlu en güzel kaçış noktalarından biri Yedi Göller. Nasıl gidilir?, Konaklama ve kamp yapmak isteyenler nereleri tercih etmeli? Sözlük yazarları tecrübelerinden yola çıkarak bilgilendiriyor.
Doğa Harikası Yedi Göller'e Gideceklere Rehber Niteliğinde Bilgiler
iStock.com / haimtaragan

otobandaki hızınıza bağlı olarak 5 - 6 saatte varılabilen doğal güzellik bölgesi.

ulaşım:

otobandan düzce sapağından saparak yığılca köyü üzerinden gittik. yolla ilgili çok iç karartıcı yazılar okumuştum, bana o kadar kötü gelmedi. freemont jeep ile gitmemizin büyük faydası oldu. son 20 km oldukça bozuk ama fazla dert etmeyin. amacınız "ulaşmak" olmasın. yığılca'dan itibaren yoldan ve etrafınızdan keyif almaya çalışın. muhteşem manzaralar var. yolda telefonlar çoğunlukla çekmiyor.

kamp:

Kaynak: ekinyalgin.com

kamp alanı büyük göl ve derin göl etrafında. biz gittiğimizde çok fazla insan vardı. 5 aile gittiğimiz için daha sakin bir yer istedik ve nazlı göl tarafına çıktık. aslında burada kamp yapmak yasakmış ama görevliler deli gibi kurulmamızı gördükten sonra "sizi yormayalım" dediler. sözü açılmışken, görevliler çok yardımsever, güleryüzlü ve sevimliler. akşam çadır alanı etrafında ateş yakmak zorunda kaldık, geldiler ve yasak olduğunu söylediler. aslında "yassah kardeşim" diye diretenlere alışkın olduğumuz için öyle olacak sandık. ancak şöyle oldu:

+ arkadaşlar hoşgeldiniiiz.
- hoşbulduuk buyrun siz de oturun ısının..
+ teşekkürler.. ancak burada ateş yakmak yasak..
- biliyoruz ama hava çok soğuk, çocuklar var, mecbur kaldık..
+ anlıyorum, zaten yakmışsınız, bu saatten sonra söndürtmeyelim, ısının ama bilin ki yasağın sebebi etraftaki ağaçların kökleri, ateş yaktığınız yerlerden geçiyor, hem ağaçlara hem de oradan çıkacak bitkilere zarar veriyor.
- *sessizlik* *göt gibi kalma* *çok geçerli argüman karşısında konuşamamak*

bunun dışında standart kamp malzemeleri, bol bol pil ve pilli ışık lazım. gece zifiri karanlık oluyor, kafa lambası olmazsa olmaz.

yiyecek:

yanınıza bol yiyecek alın. orada hiçbirşey satılmıyor. en yakın alışveriş yapabileceğiniz noktaya 1,5 saat mesafedesiniz. zamanınız olsa bile o yolu kaldıramazsınız bu kadar sıklıkta. buzluk alın bolca, içine bütün duvarlarına buz soketlerinden kafes yapın. yiyecekleri ortaya koyun. üste ve aralara ise küçük pet şişe suları dondurup koyun. çok buz olursa 2 gün yetecek soğukluk sağlanabiliyor. aksi halde yiyecekleriniz ertesi güne dayanmaz. şu durumda max 2 gece kamp yapılabilir gibi geldi bana. tabi konserve vb saymazsak. biz ilk gün köfte ve tavuk mangal yaptık. ikinci güne bozulmaz diye vakumlu sucukları sakladık.

Tavsiyeler

genel öneriler: (başlık altında toplamak isterdim, o gazla başladım ama çok üşendim, idare ediverin) (hem bence böyle daha samimi) (kıps)

*gitmeden yanınızda briket kömürlerden götürün. çok uzun süre ve iyi yanıyor.

* yedek pil ve ışık kaynakları. bolca.

* hareket sensörlü alarm
. kamp alanınızı gören bir ağaca çakın. dolayısıyla çivi ve çekiç. alarmı eminönü'nden 25 tl'ye aldım. 2 adet kumandası var.

* yatmadan önce ortalıklaki tüm yiyecekleri ve çöpleri uzaklaştırın.

* mutlaka sivrisinek ve kene için spray ilaçlardan kullanın. eşofmanlarınızı çoraplarınızın içine sokun mümkünse. giysilerinizde açık yer kalmasın.

* portatif koltuklardan götürün.

* kamp tüpü yerine bildiğin küçük tüp almak daha iyi. bende çakmak gazıyla çalışan küçük bir kamp tüpü vardı, sürekli tüpü yenilemek çok sıkıcı. koy küçük tüpünü hem su kaynat hem de lüks ışığı olarak kullanabilirsin.

* çay - kahve içmeyi seven çok sayıda kişi ile gidiyorsanız kömürlü semaver almanız hayatınızı çok kolaylaştıracaktır. http://magaza.hammaddeler.com/…emaver,pr-14880.html

* kömür tutuşturmak ve gece ateş yakmak için odun alabilirseniz iyi olur. etraftan çalı çırpı toplamak oldukça eğlenceli ama biz neredeyse sabaha kadar ateş yaktığımız için yarım saat arayla gidip çalış çırpı toplamak zorunda kaldık. bu arada beni kene ısırdı, istanbul'a dönünce gördüm ve çıkardım. dolayısıyla bir daha kesin arabaya atarım en az 1 - 2 çuval odunu.

* 5 temmuz'da gittik, hava güneşli, bazen de kapalıydı. gündüz sıkıntı yok ama gece bildiğin buz! bu mevsimde üstümüzde polarlar, kışlık eşofmanlar, çadırın içinde altımızda battaniye, üstümüzde yorganlar, sabaha kadar donduk. bizim eksiğimiz mat oldu. şişme yatak vardı, ama yerle temasını kesmek lazım. bir sonraki kamp için mutlaka 2 takım uyku tulumu alacağım. biri kışlık - dağcıların kullandıklarından, diğeri de yazlık. biz bildiğin hurçla filan yorgan, yastık taşıdık arabada yer var diye. gerek yok, al uyku tulumu ve mat, mis. ayrıca decathlon'da çok güzel incecik şişme bir yatak vardı. pahalı ama değer. ideal kombinasyon: zemine mat + decathlon'daki ince yatak + uyku tulumu

* çadırınızın zemini zarar görmesin diye bir brandacıdan zemine sermek için yeterli ölçüde bir branda kestirin. ben eminönünde 10 liraya kestirdim. 4 kenarına da metal halka takmasını isteyin. gerekirse yere sabitlersiniz. gerçi ben sabitlemedim, ihtiyacım olmadı.

* yağmur yağmadı ama eğer yağsaydı kesin ıslanmıştık. çünkü çadırı herkes gibi ucuz olsun diye carrefour'dan aldık. sabah uyandığımda dikiş yerlerinden su sızmasın diye yapıştırılmış olan şeffaf şeridin çoktan açıldığını gördüm. bir sonraki kampta paraya kıyılacak, adam gibi çadır alınacak.

* yanınızda battal boy çöp torbalarından bolca götürün. giysilerinizi ve çöplerinizi poşete koyun. giysilerde sinek, böcek vb olabilir.

* haribo marshmallow alın ve ateşte kızartın. çok eğlenceli oluyor. gavurlarda boşuna moda olmamış. tabi birazcık yerelleştirmek isterseniz kızarmış marshmallowu petibör bisküvi arasına koyabilirsiniz. bizim aklımıza geldi ama petibörümüz yoktu :( kesin çok güzel olur.

* açık hava çok yedirtiyor. normalde yiyeceğinizin en az 2 katını tüketeceksiniz, ona göre tedarikli gidin.

* tuvaletlerde ışık var, priz yok. temizlik 10 üstünden 5 denebilir. sıvı sabun var, kağıt peçete, tuvalet kağıdı tabi ki yok.

* mangal için taş ocaklar var ve sayıları yeterli. tek önemli nokta mutlaka ama mutlaka ızgara götürün. sayıca 4 kişiden fazlaysanız mutlaka 2 ocakta birden ateş yakın. yoksa sırayla pişen etler yüzünden sıkıntı yaşarsınız.

* çekiç ve küçük bir balta işinize yarayacaktır. biz çalı çırpı toplarken çok işe yaradı.

* bolca ışık kaynağı demiş miydim? (gece olunca bu satırları daha iyi anlayacaksınız)

* portatif şarj cihazı mümkünse.

* güvenlik için turkcell hat. avea ve vodafone çekmiyor. turkcell hat numarasını mutlaka kampa gelmeyen aile, dost vb iletin.

* düzce yolunu kullanacaksanız alışverişi düzce'den filan yapın. nerede olduğunu hatırlamadığım bir carrefour express var. biz mal gibi önceki günden alışveriş yapıp önce eve buzdolabına, sonra sabah arabaya taşımak zorunda kaldık. biraraya gelip beraber alışveriş yapmak daha iyi.

şimdilik aklıma gelenler bunlar. detay merak ederseniz yardımcı olmaya çalışırım.