Donut Türkiye'de Neden Pek Tutmadı?

Donut (donat diye okunuyor), ülkemizde bir waffle gibi alışkanlık haline gelmedi. Sözlük yazarlarının bunun olası sebebine dair yorumlarını derledik.
Donut Türkiye'de Neden Pek Tutmadı?
iStock

Pahalı olması

donut'ın türkiye'de tutmamasının sebebi, kesinlikle pahalı olmasıdır.

evet waffle, son dönemdeki lokmalar ve hatta bazı sütlü tatlılar vb. donut’a alternatif olabilir, hatta artık insanların damaklarında yer ettiği ve dolayısıyla alışkanlık olduğu için donut'a göre birkaç adım ileride de olabilir ama tek başlarına donut'ın tutmama nedeni olamazlar.

sonuçta dünyanın her yerinde olduğu gibi tatlı gıdalar seviliyor türkiye’de de, yeni bir tatlıya her zaman yer var doğal olarak. zaten, donut dediğimiz türk damak tadını zorlayacak fantastik bir tatlı değil, hamur ve çikolata/karamel vb. kombinasyonundan oluşan bir şey genel olarak, yani tat bakımından da tutmamasını gerektirecek bir sebep yok.

dolayısıyla, donut'ın tutmama nedeni türkiye’deki manasız derecede yüksek olan fiyatıdır. evet, türkiye’de genelde yurt dışında ortalama bir ürünü getirip premium gibi pazarlama alışkanlığı var aç gözlü ithalatçılarımız sağolsun ama bu, bazı şeylerde tutmuyor işte. donut’ta da tutmuyor, ne kadar süsleseniz de ortalama franchise'ları alıp getirip türkiye’de premium sunmaya çalışsanız da donut ucuz bir tatlıdır kardeşim, fakir dostudur. bunu asla donut’ı aşağılamak için söylemiyorum, ama görüntüsü de yıllardır bunu yeme kültürü de böyledir. donut 6’lısını 5 dolara 12’lisini 8 dolara alıp kutuyla evine/işyerine götürdüğüm, sonra da kahveyle yumulduğun bir yiyecektir. ha sen ben bunu premium yapacağım tanesini 5-6 liraya verceğim diyorsan (ki bu benim gördüğüm 2 sene önceki fiyat), o zaman kusura bakma ama artı değer katacaksın, ne bileyim en azından bir iyi çikolata kullanacaksın; glikoz şurubu kullanmayacaksın. yok ben glikoz şurubunu da basarım size de bunu premium bir amerikan tatlısı diye itelemeye çalışırım dersen güzelim donut’ın potansiyelini bitirirsin ülkede.

kısacası donut, türkiye’deki açgözlü ve pazarlama/ürün yönetimi bilmeyen ithalatçıların saçma fiyat politikalarına kurban gitmiştir. adam gibi bir fiyata satılsa eminim ki sağlam bir yer edinebilir kendisine türkiye pazarında.

Aslında Türklere uygun olmayan bir yiyecek değil

sokakta bedava “şerbetli lokma” dağıtılan bir ülkede, aslında iyi pazarlansa ve doğru fiyat politikası uygulansa, donut da tutar. şekerli hamurişi sevmeyen bir ülke değiliz, türk milleti şerbetli lokmaları tabak tabak götürüyor.

elalemin ülkesinde donut 1 dolar. türkiye’de onu 1 tl’ye satarsanız olur, 2 tl’ye satarsanız belki yine alıcı bulur. sosyete donut’çısı bile açsanız, kesinlikle 3 tl etmemelidir. maliyeti aslında 1 tl bile etmez. “12 tanesi 10 tl”den satılsa, millet kutu kutu alır.

çikolatalı donut bence türk damak tadını bozmaz. triple chocolate olsa tam orgazmik. hem hamuru, hem de üst kaplaması çikolatalı olacak, hem de üzerindeki çikolata parçacıkları sayesinde triple olacak. jöleli, pudra şekerli, reçelli-marmelatlı versiyonları türkiye’de tutar mı emin değilim, piyasa araştırması yapmak lazım.

kahvenin yanında iyi gidiyor, yalnız başına da tüketiliyor. sağlıklı bir yiyecek değil, çok şekerli. donut’ın yanında başka şeyler de satılırsa, kruvasan sandviç ve hash brown gibi, çay kahve ve meyve suyu falan, o zaman iyi olur.

Berliner de var

donut'ın türkiye'de tutmamasının sebebi yoktur. türkiye gibi tatlı çeşitliliğinin bol olduğu bir ülkede şekerli hamur kızartmasının neden tutmadığını irdelemek saçmalıktır.

waffle dediğiniz şeyin tutması diye bir şey de yok. sadece sunum olarak ve hamurunun özel bir desene sahip olması, özgün bir tasarımı olmasıyla tercih edilebiliyor. tüm olay bu yani. sadece bu zengin mutfakta yerini ufacık da olsa almış bir tatlı.

donut dediğiniz şeyi donut diye sokakta kızartıp, çikolataya ya da pudra şekerine banıp 1-2 liraya satarsanız millet ayaküstü tercih edebilir. ama donut diye, avm'lerin en alt katına türlü desenler koyup tanesini 6-7 liraya satarsanız almayız tabi amk.

berliner diye bir tatlı var bilen bilir. aynısı, sadece ortası delik değil. çikolatalısı da vişnelisi de harikadır. 4 tanesi 9-10 lira bir fiyatı var ve çok başarılı. denk gelince alıyorum. ha tatlı canım istediği zaman da böyle bir ülkede gideyim de donut yiyeyim demem tabii ki. baklavası var, şöbiyeti var, kadayıfı var, kazandibi var, var oğlu var...

Alternatif bir yorumla bitirelim

donut'ı türkiye’de hiç denemedim, ancak abd’de bile iyisini bulmak kolay değildir. mc donalds, burger king gibi yerlerde yediğiniz hamburger ne kadar hamburgerse krispy kreme, dunkin donut gibi zincirlerde yediğiniz şeyler de o kadar donut’tır. tanesi 3 -5 dolara satılan bir gurme donut’ı bulup denerseniz parmaklarınızı yalarsınız. öte yandan, mahalle arasında bulacağınız, bir çinlinin işlettiği donutçıda yiyeceğiniz 25 cent’e satılan chocolate raised donut da sizi bağımlı yapabilir. sonra her yakınından geçtiğinizde aklınızda yoksa bile içeri girip dörder dörder götürüverirsiniz.

bu arada, donut çoğunlukla hem yağlı hem de tatlıdır, ancak türkiye’de yediğimiz şeylerle karşılaştırıldığında ne şeker ne de yağ oranı bizim tatlıların yanına bile yanaşmaz. waffle’ı bile onca çikolata sosu, krema, dondurma, şekerleme vs. ile tepeleme doldurmadan yiyemeyen türk milletinin donut’a çok yağlı, çok tatlı diye çamur atmasını anlayamıyorum. çok tatlı olduğunu düşünenler yanında şekersiz filtre kahve ile tüketirlerse bu ikisinin beraber ne kadar iyi gittiğini görüp fikir değiştireceklerdir.

Atiye Dizisi Üzerinden Kendini Aramak Üzerine Yola Çıkanlara Tavsiyeler

Türkiye'de Çamaşır Kurutma Makinesi Neden Pek Tutmadı?