Dövme Yaptırırken Dikkat Edilecek Hususlar

Daha önce hiç dövme yaptırmamış ve insanları sürekli ''Çok acıyo mu ya? Nasıl bir şey yaptırsam acaba? Emin olamıyorum ki hiç..'' gibi sorularla darlamaktan yorulduysanız eğer, işinize yarayabilecek tavsiyeler listesi.
Dövme Yaptırırken Dikkat Edilecek Hususlar
iStock.com


kronolojik olarak kendi üstümden örnekleyerek anlatayım


1) dövme yaptırma kararı

genelde 16-17 yaşlarında alınır bu karar fakat o yaşta dövme yaptırmak mümkün değildir ve 19-20 yaşına geldiğinizde artık vücudunuz oturmuş, az çok para biriktirebilen ne istediğini tam anlamıyla olmasa da daha çok bilen biri olarak başlar dövme yaptırma isteği. ben 15 yaşımdan beri dövme yaptırmak istiyordum 19 yaşımda hayatımda kazandığım ilk parayla ilk dövmemi yaptırdım.

2) yaptırılacak dövme ve yer seçimi

dövme aşamasının en önemli 3 aşamasından biridir çünkü burada alacağınız karar tüm hayatınızı etkileyecek. gerçekten istediğinize emin olmadığınız bir şey yaptırmayın. motif seçiminizi yaptıktan sonra bile hemen bu süreci atlamayın, uzunca bir süre bekleyin ve kararınız değişmez ise o dövme sizi için belki uygun olabilir. belki diyorum çünkü hayatınızın ilerleyen dönemlerinde anlamını yitirebilir bunun hiçbir garantisi yok. yanlış bir seçim yapıp pişman olursanız üstüne yeni dövme yaptırmak veya sildirmek için çok uğraşırsınız bu yüzden isim yazdırılmasına da kesinlikle karşıyım. ben seçtiğim dövmeyi dövme yaptırmaya ilk karar verdiğim an seçmiş, fikrimi hiç değiştirmemiştim memnunum şu mordor yazısını dirseğimin altına halka şeklinde yaptırdım.


sonraki aşama ise yer seçimi, vücudun her bölgesi dövmeye farklı tepki verir dövme yaptırırken hissedeceğiniz acıyı düşünerek seçmeyin, canınız çok yanacak olsa da hem güzel durması, hem de zamanla deforme olmaması için dövme yaptıracağınız yeri çekeceğiniz acıya göre seçmeyin. eğer sizin için yaptırmak istediğiniz yerin özel bir anlamı yoksa dövmeyi yaptıracağınız sanatçıdan (4. aşamada bahsedeceğim) tavsiye alın, çekinmeyin; bu işte uzman olan kişiler neyin nerede güzel duracağını bir bakışta anlayabiliyorlar. yaptıracağınız bölgeye göre kilo alma verme durumlarında dövmenizin deforme olabileceğini unutmayın. özellikle kadınlar hamilelik geçirdikten sonra karın ve göğüs bölgelerinde yer alan dövmelerin deforme olabileceğini unutmayın. son olarak yaptıracağınız dövme iş hayatınıza problem olabilir. benim tavsiyem erkekler için uzun kollu gömlek ve pantolon giyildiğinde, kadınlar içinse takım elbise giyildiğinde gözükmeyen dövmeler tercih edilmesi, benim görüşüme göre iş hayatında bunun hiçbir önemi olmasa da çoğu firma buna dikkat ediyor.

3) aileden alınacak izin ve para

gerçekten tutkuyla dövme yaptırmak istiyorsanız pek umursayacağınızı zannetmiyorum ama bu aşamadan dönen çok kişi gördüğüm için yazıyorum, çoğu kişi izin alma konusunda sıkıntı yaşıyor ya izin almadan yaptırıp sorun yaşıyor ya da izin alamayıp vazgeçiyor. benim görüşüm güzelce yaptıracağınız yerin ne kadar steril olduğunu, bunu gerçekten istediğinizi anlatın izin alma şansınız artacaktır. ben izin istemedim, yaptıracağım deyip yaptırdım şanslıyım ki ailem bu konuda bir şey demedi fakat herkes benim kadar şanslı değil. dövme çok değişken fiyatları olan bir sanat. bunun sebebi ise dövme sanatçılarının ün ve yeteneklerinin çok geniş bir yelpazede olması. ''pahalı kalitelidir'' mantığına karşı çıksam da dövme sektöründe çoğu zaman geçerlidir. o yüzden yaptıracağınız dövmeye göre aklınızdaki fiyatın iki katı bir parayı cebinize koymanızı tavsiye ederim.

4) dövme sanatçısı seçimi

steril araçlar ve steril bir ortamda çalışması dövmenizi yaptıracağınız kişiyi seçerken en önemli etken olmalı, iğneleri sizin önünüzde açması steril olması için yeterli değildir, konuyla ilgili daha ayrıntılı teknik bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz golden arrow (gayet güzel anlattığından ve dövme yaparken izlediğim dövmecilerin tamamı malzeme olarak burayı tercih ettiğinden bu linki tercih ettim reklam kokan hareketler değil yani) yetenek ve çalışma disiplini olarak dövmeci seçiminde ise istanbul'da oturan kişiler bu konuda gerçekten çok şanslı, çünkü en iyiler istanbul'da olduğunu düşünüyorum. benim tavsiyem çağatay ateş (ben kendisini tercih etmiştim), erdoğan çavdar, fahrettin demir (alfabetik sıra) isimleri olacaktır. istanbul dışında dövme yaptıracaklara ise tavsiyem üstünde her x tattoo yazan yere güvenmemeniz kesinlikle iyi bir araştırma yapmanız.


5) randevu ve yapım aşaması

ünlü ve yetenekli dövmecilerin çoğu randevu sistemiyle çalışır, melaba ben dövme yaptırcaktım diye girip dövme yaptırma şansınız çok düşüktür. o yüzden mümkünse yüz yüze mümkün değilse mutlaka telefon açarak bir randevu almanız daha sağlıklı olacaktır ve bakım açısından kolaylık olması için en ideal zamanlar ekim-mart ayları arasıdır. randevunuzu aldınız/almadınız dövmenizi yaptırmadan önce bir şekilde dövme yapılışını canlı olarak izlemenizi tavsiye ediyorum, izlediğiniz ilk dövme yapımı kendinizinki olmasın azıcık da olsa bir fikriniz olur. alkol kullanan biriyseniz randevu tarihinizden bir iki gün önce alkol almayı bırakın çünkü alkol kanı sulandırır bu da fazla kan çıkmasına sebep olur. her şey tamam randevu tarihiniz geldi heyecanlanabilirsiniz, bu çok normal eğer çok canınızın yanacağını düşünüyorsanız, acı eşiğiniz düşükse bazı kremler var tamamen olmasa da acıyı azaltıyor ama bir süre sonra zaten hissetmeyeceğiniz için gerek olduğunu düşünmüyorum, titremeyin yeter. benim canım çok tatlı olduğu için baya zorlanmıştım ama bu acıya gerçekten değiyor merak etmeyin.

6) dövme sonrası dövme bakımı

gerçekten önemli aşamalardan biri de bu dövmenizi yaptırdıktan sonra neler yapmanız/yapmamanız gerektiğini dövmeciniz size güzelce anlatacaktır kesinlikle söylediklerine uyun, kreminizi sürün hemen suyla temas ettirmeyin, kabuklarını kazımayın. sonrasında ise ömür boyu dövmenizin rengini ve canlılığını korumak için güneşli havalarda yüksek faktörlü güneş kremi kullanmayı unutmayın.

7) gelecek olumlu olumsuz tepkiler

oğlum askerlik bitmez senin lafını erkekler çok duyacaktır, ben askere gitmedim bilmiyorum o konuda bilgi ancak okuduklarım kadar olabilir ama o da sanırım birliğinize göre değişiyor. "bok gibi olmuş" lafını tavsiyelerimi dinleyip iyi bir dövmeci tercih ettiyseniz şaka yapmak isteyen arkadaşlarınız harici kimseden duymayacaksınız merak etmeyin. genellikle tepkiler oha süper! şeklinde olacaktır. dövmenin anlamı ne?cileri umursamayın savın başınızdan gitsin, ilk başlarda zevkle uzun uzun anlatırken bir yerden sonra bıkacaksınız bu sorudan. çok saçmaymış diyenler olacaktır; kesinlikle umursamayın, yaptırdığınız motifi herkes beğenmeyebilir, size özel bir şey o, herkes anlamak ve beğenmek zorunda değil. son olarak dövme seksidir yahu, kadında erkekte güzel olan bir dövme artı puandır ben şahsen dövmeli kadınlara bayılıyorum.

bir örnek:


entry'nin sonunda biraz sapıtsam da (hehe) umarım dövme hakkında soruları ve çekinceleri olan kişilere faydalı olmuştur.

Bir de işin uygulayıcısından dinleyelim

profesyonel tattoo & piercing stüdyosu olan biri olarak kendimce açıklamaya çalışacağım hususlardır.

bilmeniz gereken ilk şey; dövme dini yönden abdeste engel değildir.. fakat günah konusunda vücudun doğal görünüşünü bozduğundan ve dövme motifi işlenirken az da olsa can yaktığından mekruh (yanlış bilgi vermek istemediğimden alo fetva hattının numarası şuradadır, 0212 512 23 20) sayılmıştır.. mekruhsa dini açıklama olarak, yapılması günah olmayan yapılmaması ön görülen bir hükümdür..
bunun dışında dikkat edilmesi gereken diğer konular şunlardır;

dövmenin işleneceği stüdyo

- sağlık bakanlığı kriterlerine göre dövme yapılacak yerin zemini kesinlikle sterilizasyona uygun olmalıdır.. 

- bunun dışında motif işlenirken kullanılan her iğne kesinlikle müşterinin gözü önünde açılmalı, işlem bittikten sonra müşteriye verilmelidir.. (hem anı mahiyetinde, hem de müşterinin içi rahat etsin diye.. zira her müşteriye motif işlendikten sonra iğnesi/iğneleri verildiğinde otomatikman her dövmede yeni iğne açılmış olur..)

- dövme makinası ve makina başlıkları kesinlikle steril olmalı, bu sterilliği sağlamak için de sterilizasyon cihazlarından bulundurulmalıdır..

- dövme yapan kişi kesinlikle işlem esnasında pudralı latex eldiven takmalı, her alete ve iğneye o eldivenlerle dokunmalıdır.. zira hem dövme yaptıran kişideki bilinmeyen bir hastalığın hem de işlem uygulayan kişiden bulaşabilecek hastalıkların (olası) önüne geçilmelidir..

- dövme yapılırken batikon ve su karışımlı solüsyonla deri rahatlatılmalı.. kesinlikle ve kesinlikle her iğne darbesinden önce işlem yapılacak yere vazelin sürülmelidir.

şekil veya motif seçimi

- asla ve asla bir anlık heyecanla kafaya takılmış şekilde diretilmemeli.. dövmeci ile birebir görüşülüp bu konuda ortak bir yol bulunmalıdır..

- motifin işleneceği yerin seçimine özen gösterilmeli, reklamdan ziyade daha çok kişiye özel bir bölge tercih edilmelidir..

- el, boyun ve yüz en riskli (görüntü açısından) bölgelerden olduğundan, bir dövmeyle hayat boyu yaşamanın riskinin bilincinde olunmalı.. bu bölgelerden kaçınılmalıdır..

- dövme motifini işleyecek kişinin özel yetenekleri yeterliyse tek seferlik özel çizim yaptırılmalı ve o işlenilmelidir..


dövme yapımı ve bakımı

- sağlıklı bir işçilik için motifin ebatı büyük değilse tek seansta işlem uygulanmalı, tek seansta işlenemeyecek motifler içinse 2 veya daha fazla seanslar tercih edilmelidir.

- motif işlenmeden önce dövme sanatçısının eski işçilikleri birebir görsel ve görüntülü argümanlarla tetkik edilmeli, ne tarz bir işçiliği hakkında ön bilgi alınmalıdır..

- dövme yaptırlırken asla kıpırdanmamalı, kan şekerinin düşmesi ihtimaline karşın tatlı takviyesi ile bu durum halledilmelidir..

- olası bir can yanmasının anlık tepkisinin hata yapmaya ortam oluşturacağından dövmeciye sesli uyarı gönderilmeli, işlem esnasında çizim yanlışı yapılmamasının önüne geçilmelidir..

- işlem bittikten sonra işlem yapılan bölge temizlenip, beyaz vazelin sürüldükten sonra en aşağı yarım saat jelatinle kapatılmalı, olası bir boya atmasının önüne geçilmelidir..

- yaklaşık bir hafta boyunca günde en aşağı 4-5 kez antibiyotik kremler sürülmeli (teramisin ve bepanten/bepanten plus gibi) banyo yapılacağı zaman da motif işlenen kısım vezalinle tamamen kapatılarak o bölgeye suyun geçmesi engellenmelidir..

- dövme yapılan bölgenin iyileştirilmesi esnasında hiçbir şekilde güneşten özel bir sakınma yoluna gidilmemeli, buna karşın yağmurdan kesinlikle kaçınılmalıdır..

- işlem yapılan bölge iyileşme aşamasına geçtiğinde olası bir kaşınma durumunda asla işlem yapılan bölge kaşınmamalı, o bölgedeki olası kabukvari deri kaldırılmamalıdır..


neticede dövme bir sanattır

tenin tuvale dönüştüğü, sanatın bedene işlendiği bir sanat.. ta tercih aşamasından tutun da yapım ve bakım aşamasına kadar çok basit tavsiyelerin uygulanması neticesinde her dövme sevdalısı kişi güzel bir dövme motifine sahip olabilir..

(bkz: ekşi tattoo & piercing)