Dünya Neden Hiç Durmadan Dönüyor?

Gezegenimiz hem kendi etrafında hem de Güneş'in etrafında hiç durmadan dönüyor; bunu biliyoruz. Peki ya hiç neden döndüğünü düşündünüz mü?
Dünya Neden Hiç Durmadan Dönüyor?
iStock.com

çoğu insan (yakın zamana kadar ben de dahildim bu gruba) dünyanın neden döndüğünü bilmez. kafasında vardır belki bişeyler, mesela yerçekimidir çoğu kişi için cevap. gerçekse başka. bu kadar basit bir bilginin hepimize ilkokulda öğretilmemesi eğitim sisteminin ne kadar çürük olduğunu gösteriyor bence. anlatan öğretmenlerin bile çoğu bilmez bunu. sormuştum alamamıştım mantıklı bi cevap, ordan biliyorum.

cevap ise çok basit. çünkü dönmemesi için hiç bir sebep yok.

tek kelimeyle anlatmak gerekirse: eylemsizlik

dünya ve diğer gezegenler birbiri etrafında dönenen ve sonra yoğunlaşan gaz bulutlarından oluştular. yörüngelerinde hareket ederken, kendi etraflarında olan haraketlerini durdurmaları için hiç bi sebep yok! 4.5 milyar yıl geçse bile o hareket devam eder, çünkü hareketli cisimler hareketlerini sürdürmeye meyillidirler. ve uzay boşluğunda dünyanın hareketi yavaşlatacak bir ortam ya da madde yok. o yüzden dünyanın durması için bir sebep de yok.

aynı mantıkla mevsimlere de sahibiz. dünya oluştuktan yaklaşık 90 milyon yıl sonra, şuan var olmayan mars büyüklüğündeki bir gezegen ile dünya çarpışmış ve dünyadan kocaman bir kütle uzay boşluğuna fırlamıştır. yörüngeye oturan bu cisme şimdilerde ay diyoruz ve her yıl bizden biraz biraz uzaklaşıyor. dünyada ise bu çarpışmanın etkisiyle eksen eğikliği ortaya çıkmıştır, böylelikle de mevsimler. (bu bilgi henüz kesin değildir ama ayın nasıl oluştuğuna dair en çok kabul gören teoridir)