Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Acil Durum İlan Etmesi Ne Anlama Geliyor?

Birleşmiş Milletler'e bağlı olan ve toplum sağlığıyla ilgili uluslararası çalışmalar yapan Dünya Sağlık Örgütü, Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs 2019-nCoV nedeniyle uluslararası acil durum ilan etti. Peki bu ne demek ve daha önce hangi durumlarda bu acil duruma geçildi?
Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Acil Durum İlan Etmesi Ne Anlama Geliyor?
W.H.O

dünya sağlık örgütü (who) tarafından uluslararası acil durum ile ilgili paylaşım şu şekilde

“dünya sağlık örgütü, geçici önerilerde bulunur. bunlar bağlayıcı olmayan ancak seyahat, ticaret, karantina, tarama, tedavi gibi pratik ve politik olarak önemli önlemlerdir. dünya sağlık örgütü ayrıca küresel uygulama standartları da belirleyebilir.”

yabancı kaynaklarda bu acil durum “public health emergency of international concern” (uluslararası önemi olan halk sağlığı acil durumu) olarak geçmektedir. bu durum, ülkeler arası yayılım gösteren ve önlenmesinde ülkelerin koordineli ve ortak çalışmasına ihtiyaç duyulan, ciddi, ani, beklenmedik ve görüldüğü ülke dışındaki yerleri de etkileyebilecek durumlar anlamına gelir. bu sistem 2002-3 sars salgını sırasında geliştirilmiştir. bir harekete geçme çağrısı çağrısı olup sadece bulaşıcı hastalıkları kapsamamaktadır. kimyasal ve radyoaktif olaylar da acil durum ilanına neden olabilir (ama bugüne kadar olmamış).
 

2009’dan beri dünya sağlık örgütü 6 kez bu uyarıyı yapmıştır. bu durumlar şunlardır

- 2009 domuz gribi salgını
- 2014 çocuk felci ilanı (yok olmaya yakınken yeniden hortladığı için)
- 2014 batı afrika ebola salgını
- 2015-16 zika virüsü salgını
- 2019 kivu ebola salgını
- 2020 novel coronavirus salgını.

durum 3 ayda bir gözden geçirilip uyarılar güncellenmektedir. burada da deklarasyonu dünya sağlık örgütünün sayfasından okumak isteyenler için link.

Koronavirüs Saptanmış 99 Vaka Üzerine Yazılan Bilimsel Makalenin Bilgilendirici Özeti

Yeni Koronavirüs Tipini Yaydığı Düşünülen Yarasa Yemeklerine Dair Merak Edilenler