Dünyanın Gelmiş Geçmiş En Zeki İnsanı William James Sidis'in Hayal Kırıklığıyla Dolu Hayatı

1898-1944 yılları arasında yaşayan ve yaklaşık 300 IQ'su ile birçok otoriteye göre dünyanın en zeki insanı olarak nitelendirilen William James Sidis'in hayat hikayesi, zekanın doğru kullanımı ile ilgili çok güzel dersler verebilir.
Dünyanın Gelmiş Geçmiş En Zeki İnsanı William James Sidis'in Hayal Kırıklığıyla Dolu Hayatı


william james sidis dünyanın en zeki insanları arasında gösterilir; kimilerine göre ise dünyanın en zeki insanıdır.ıqsu 300 civarındadır.rusya'dan abd'ye göçen yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir.

1 nisan 1898'de doğmuştur.henüz altı aylıkken bazı kelimeleri söyleyebildiği annesi tarafından farkedilir. 8 aylıkken alfabeyi söktüğü söylenir.1.5 yaşındaykende günlük gazeteleri okumaya başlar. william'ın dahi olduğunu gören annesi doktorluğu bırakır ve tüm vaktini harika çocuğa ayırır. 6 yaşındayken lise seviyesindeki bir öğrenciye çoktan yetişmiştir sidis.


8 yaşına basmadan ingilizce, latince, yunanca, ibranice, fransızca, almanca ve rusçayı konuşabilmektedir. geçmiş veya gelecekteki bir tarihin hangi güne denk geldiğini hesaplayabilirdi. süper çocuğun bu üstün yetenekleri onu medyanın ilgi odağı yapar; new york times william james sidis'e ilk sayfalarında yer verir. artık abd'de herkes süper çocuktan haberdar olmuştur.

yanılmıyorsam 9 yaşındayken harvard'ın sınavlarına kazanmasına rağmen yeterli duygusal olgunluğa ulaşamadığı için harvard'a alınmaz. harvard'ın kafi gördüğü duygusal olgunluğa 11 yaşında ulaşır ve harvarda alınır. aynı sene harvard profesörlerine konferans bile verir. harvard'taki eğitimini başarıyla bitiren sidis, 16 yaşındayken hukuk eğitimi almaya başlar.


lakin işler istediği gibi gitmez. sosyalist olan william, 1 mayıs gösterilerinde hükümet tarafından tutuklanıp hapse atılır. ailesinin nüfuzunu kullanmasıyla hapis cezası başka bir cezaya çevrilir. sidis gerek katıldığı eylemlerden gerekse ateist olmasından mütevellit halkın gözünden düşer. yükselişiyle medyanın ilgi odağı olan sidis, düşüşüyle de medyanın ilgi odağı olur .bu ilgi sidis'in canını bir hayli sıkmaktadır.

hayatının geri kalan kısmını bilimden uzak geçirmiştir; ufak çaplı işlerde çalışıp ekmeğini kazanmaya çalışmış ve 17 temmuz 1944'te ölmüştür.hayatının son demlerinde öğrendiği dil sayısı 40'ı bulduğu söylenir. (izniniz olursa yuh demek istiyorum)

william james sidis tüm umutları boşa çıkarmıştır. kendisinden beklenenleri veremeden göçüp gitmiştir bu dünyadan. zamanında aynı kefeye konulduğu leonardo da vinci, albert einstein, isaac newton gibi dahiler kadar üretken olamamış, arkasında önemli buluşlar, eserler, teoriler bırakamamıştır. sadece 2-3 kitap bırakmıştır ardından.

bu fiyaskodan kimileri sidis'i kişisel projesi olarak kullanan ailesini, kimileri ise sidis'i bir türlü rahat bırakmayan gazetecileri suçlu bulmuşlardır.

new york times'a henüz çocuk yaşlarda manşet olan sidis'in ilerde bir baltaya sap olamayıp, beş parasız bir şekilde öleceğini kim düşünürdü ki?

velhasıl bu hayatta ne oldum demeyeceksin ne olacağım diyecekmişsin azizim...