Düşmekte Olan Uçağı Nehre İndirerek Amerika Kahramanı Olan Pilot: Chesley Sullenberger

15 Ocak 2009 tarihinde içinde bulunan 150 yolcu ve 5 mürettebatla havalanan US Airways uçağı, kalkıştan kısa bir süre sonra motorlarına kuş çarpması sebebiyle kaptan Chesley Sullenberger sayesinde Hudson nehrine indirilmişti. O olayı tekrar hatırlayalım.
Düşmekte Olan Uçağı Nehre İndirerek Amerika Kahramanı Olan Pilot: Chesley Sullenberger


Öncelikle olay nasıl meydana gelmişti?

1- uçak, us airways' a ait a320* tipi bir yolcu uçağıdır. uçak içinde 155 kişi bulunmaktadır.

2- uçak havalandıktan 4-5 dakika sonra*, 16a sırasında oturan yolcunun* verdiği ifadeye göre bir "bang" sesi duyulmuştur. 

3- sesin hemen ardından kabin içine hafif bir duman ve koku yayılmıştır.

4- sol tarafta oturan tüm yolcular sağ taraftaki diğer motorun durumunu birbirlerine sormuşlardır.


5- uçak oldukça geniş bir daire çizerek, irtifasını kaybetmeye başlamıştır. (bkz: altitude)

6- oldukça kontrollü ve sakin bir dönüş yapan uçakta panik yaşanmamıştır.

7- cam kenarındaki yolcular, uçağın düşmek yerine, acil iniş yapar pozisyonda, dengeli ve oldukça yavaş bir hızla* manhattan üzerine doğru alçaldığını görürler.

8- bu sırada yüksek bina yapısının acil inişe uygun olmadığını bilen bazı yolcular, uçağın nehire iniş yapacağını hissederler.

9- pilot, "please brace for impact" kabin anonsu yapar ..( lütfen çarpma için hazırlıklı olun )


10- uçak, manhattan* ve new jersey' i birbirinden ayıran hudson nehrine oldukça düzgün bir iniş yapar. hatta o kadar düzgün iner ki, uçak bir süre su üzerinde kayarak durabilir.

11- çarpmadan saniyeler önce, sağ orta taraftaki acil çıkış kapısının önünde oturan yolcular, sol tarafı ve diğer acil çıkış kapılarına yakın yolcuları, "uçak durunca kapıları açacağız" şeklinde uyarır.

12- uçak ve motorlar durduğu anda kapı önündeki yolcular sağ ve sol kanatlara yolcuları yönlendirmeye çalışırlar.

13- uçakta panik yoktur*, fakat uçağın batacağına dair korku duyarlar.

14- uçağın suya değmesinden yaklaşık 15-20 dk sonra, 4 adet sahil güvenlik botu, çekici ve helikopterler kurtarma operasyonunu başarıyla tamamlarlar.


15- kazanın ardından yaşanan en büyük korku, insanların suda kalmaları olmuştur. zira yılın en soğuk günlerini yaşayan new york' un ve hudson nehri' nin soğuk sularının, insanı 1-2 dakika içinde hipotermi' ye sokabilme ihtimali oldukça yüksektir.

sonuçta pilot abimiz, kendi de dahil ( ki uçaktan herkes tahliye edildikten sonra çıkmıştır ) 155 kişinin hayatını, almış olduğu acil durum eğitimlerini kusursuzca uygulaması ile kurtarmıştır. kendisine buradan teşekkür ediyoruz.

Sullenberger o an neler hissetti?

kuşların çarpışından ve motorları etkisiz hale getirmesinden sonra kalbinin deli gibi attığını ve son zamanları olduğunu düşündüğünü, fakat; soğukkanlılığını kazanması gerektiğini, yolculara paniksiz, kesin ve güven verici konuşması için 3-5 saniyesi olduğunu düşündüğünü, ve bunun ardından hemen işine koyulması gerektiğini anladığını belirtmiştir. ve tüm bu düşündüklerini eksiksiz başarabilmiştir.


nehirden başka bir yere inme şansı olmadığını, piste çok uzak olduğunu ve bulunduğu bölgede de o kadar uzun ve o kadar yumuşak başka zemin olmadığını (smooth diye dillendiriyor tam yumuşak demese de) ve bu nedenle hudson nehrine indiğini belirtiyor.


bu uçuşta motorlar durduğu için uçağın burnunu kaldırmaya çalışmak ya da sabit tutmaya çalışmak direk "ölüm" olacaktı. bu nedenle buradaki kritik nokta, uçağın önden hava gelmesine göre tasarlanmış aerodinamisini kullanmak ve dolayısıyla uçağın kendi kontrolünde kalması adına burnunu aşağı indirmektir.


ki sullenberger öyle de yapmıştır. ta ki inene dek. inerken de ciddi bir hızda olduğu için en ufak yanlış açıyla inmesi uçaktaki herkesin ölmesi anlamına gelebilirdi. bu nedenle kendisi en mantıklı inişin önce uçağın kuyruğunu suya değdirmek olduğunu düşündüğünü belirtmiş, bunu uygulamış ve çarpışmanın büyük enerjini bu noktada bırakmıştır. bu nedenle hala ivmesi olan uçak suya kırılmayacağı bir açı ve yumuşaklıkla inmiş, gene de hızlı olduğu için burun suya değdikten sonra burnu doğal olarak suyun altına girmiş ve uçak bir süreliğine su fışkırmasından görünmez hale gelmiştir. gene de olabilecek en optimum hız ve açıyla gerçekleştiği için yaşamını kaybeden olmamıştır.