Elmas Madenlerine Sahip Olmasına Rağmen Fakirlikten Kırılan Afrika Ülkesi: Sierra Leone

Bulundurduğu elmas madenlerinden dolayı 1990'lardan 2002'lere kadar iç savaşa sahne olan Batı Afrika ülkesi Sierra Leone'a biraz yakından bakalım.
Elmas Madenlerine Sahip Olmasına Rağmen Fakirlikten Kırılan Afrika Ülkesi: Sierra Leone
iStock.com


1787'de, britanya'daki azat edilmiş kölelerin yaşaması için koloni olarak kurulan ülke. bu da kölelik kalkmasına rağmen siyahların britanya'da pek de hoş karşılanmadığının göstergesi.

biraz geriye, 1706'ya, gidersek; dönemin ''lord chief justice''i olan john holt'un, ingiltere'ye gelen siyahların özgür olduklarını bildirmesiyle bir nevi köleliğe karşı bir karar aldığını söyleyebiliriz. buna rağmen britanya dışındaki ingiliz bölgelerinde, yani kolonilerde, kölelik devam ediyordu. ancak 1772 yılında, somersett's case olarak bilinen dava sonucunda siyahların hakları tanınmaya başlandı. 


bu davada ''efendisi'' tarafından ingiltere'ye getirilen james somersett, kaçmaya çalışıp yakalanınca jamaika'ya gönderilmek üzere gemiye bindirilir. bu olay lord mansfield'ın kulağına gider ve mansfield hüküm vermek üzere tarafları mahkemeye çağırır. davada somersett'in mülk değil, özgür bir birey olduğu, ingiltere'deki hiçbir kölenin zorla ülke dışına çıkarılamayacağı hükmü verilir.


yasalar köleliği yasaklamasına ve köleliğe karşı olmasına rağmen kölelik devam eder, ingilizler pek de yasaları takmaz. ancak yine de bu süreçte köleler yavaş yavaş özgürlük kazanır. en başta da bahsettiğim gibi, bu özgür kalmış köleler de afrika'ya gönderilir, sierra leone kurulur.

ingiltere'deki bu kölelik belirsizliği 1807'de köle ticaretinin, 1833'te birkaç bölge dışında köleliğin yasaklanmasıyla sona ermiştir. kalan bölgeler 1843'te bu kanunlara dahil edilmiştir.

sierra leone ise 1961'e kadar ingiliz himayesinde, bu tarihten sonra da bağımsız bir devlet olarak sömürülmüştür. insanların köle olmadığı yıllarda ülke halinde köle gibi kullanılmıştır, kullanılmaya da devam ediyor.

Sierra Leone'da elmas arayan işçiler.

ramazan öztürk ün kırılma noktası adlı programında bu hafta gittiği yer. ruf askerlerinin bu bölgeye girip kendilerine asker toplamaya çalıştıkları asker olmak istemeyenlerin kollarını, bacaklarını acımasızca kesip öylece bıraktıkları, 100 gün içinde 2.000 kişinin öldüğü, elmas yatağı aynı zamanda dünyanın en fakir ülkesidir. 


bu askerlerden korkup onlara katılmayı kabul edenlere esrar vererek uyuşturup kendi halkını öldürten, kadınlarına tecavüz ettiren bu ruf askerlerinin çoğu şimdilerde halkın içinde yaşamaktadır. sierra leone halkı bunların bu şekilde içlerinde yaşamalarını kabul etmek zorunda bırakılmıştır. bu olaylar çok uzun yılar önce değil 1998-1999 yıllarında olmuştur. ama nedense kimsenin ruhu duymamıştır. 


yaklaşık 15 yıl önce de bu kimsenin nedenini bilmediği (!) iç savaş bitmiştir. günde 1 dolar kazanabilmek için 8 saat taş kırmak ya da kum ayıklamanın gerektiği içler acısı bir afrika ülkesidir.

Sierra Leone'daki dramı daha iyi anlayabilmek için Leonardo DiCaprio'nun başrolde olduğu, 2006 yapımı Blood Diamond filmini mutlaka izleyin.


Üniversite Tercihi Yapacakların Geleceğini Şekillendirecek Altın Değerinde Tavsiyeler