Eşcinseller Evrimsel Süreçte Neden Elenmedi?

Eşcinsel ilişkilerde üreme olmaması nedeniyle aklınıza bu soru takılabilir. Ekşi Sözlük'ün içerik sponsorlarından Evrim Ağacı, bu konuda merakınızı giderebilecek bilgiler paylaşmış.
Eşcinseller Evrimsel Süreçte Neden Elenmedi?

konuyla ilgili olarak an itibarıyla birden fazla güçlü hipotez bulunuyor. bunları özetlersek:

1. eşcinselliğin hiyerarşik ve yavru bakım avantajı

yapılan bazı çalışmalar, eşcinselliğin bazı durumlarda cinsel başarıyı dolaylı olarak da olsa arttırdığını göstermektedir. bu hipoteze göre, aynı cinse ilgi duyan bireyler hiyerarşik düzende kolayca üst basamaklara çıkarak karşı cinse ulaşma şanslarını arttırırlar. bu iddiaları düşünürken, sadece insanları değil, diğer yüzlerce hayvan türünü de hesaba katmak gerekir. 

Martılar arasındaki eşcinsellik, eşcinselliğin evrimsel kökenlerine ışık tutabilir.

2. eşcinselliğin grup avantajı

bir diğer hipotez de, eşcinselliğin bireyleri desteklemek yerine grupları ve grup yaşantısını desteklemesinden taban almaktadır. örneğin en yakın akrabamız olan bonobolarda eşcinsellik, sosyal ilişkileri güçlendirmek için kullanılan bir araçtır.

Bonobolar

3. nötral bir karakter olarak eşcinsellik

bir diğer hipotez, eşcinselliğin nötral bir karakter olmasıdır; yani eşcinsellik ne avantaj ne de dezavantaj sağlar (veya avantajları ile dezavantajları birbirine yaklaşık olarak eşittir).

Makaklar arasında eşcinsellik oldukça yaygındır

4. dişilerde cinsel verimliliği arttırıcı bir özellik olarak eşcinsellik

ortaya atılan bir diğer hipotez, eşcinselliğe sebep olan ve henüz tam olarak tespit edilememiş olan genlerin, kadınların cinsel verimliliğini arttırdığı; bu sebeple genel olarak yavru üretilemese bile eşcinselliğin elenmeden günümüze kadar gelebildiği yönündedir.

5. cinsel seçilimle korunan eşcinsellik

ileri sürülen bir diğer hipotez, bazı dişilerin, eşcinsel eğilimli erkekleri seçmesi sonucu cinsel seçilim yoluyla, üreme konusunda olumsuz etkileri olsa bile, dişi tercihinden ötürü eşcinselliğin korunmasıdır. bu hipotez de tabanlarını tavuskuşlarından alır: erkek tavuskuşlarının büyük ve gösterişli kuyruğu onları kolayca av yapar; ancak dişiler, bu erkekleri seçmektedir. burada, doğal seçilim ile cinsel seçilim arasında zıt bir denge kurulur. eşcinsellik için de bu tip bir açıklama ileri sürülmüştür.

Birçok böcek türünde eşcinsellik sıkça görülmektedir.

6. eşcinselliğin genetik kökenleri hipotezi

bu konu epey derin, buradan okuyabilirsiniz.

___

ayrıca yukarıdaki hipotezlerin detaylarını ve akademik çalışma örneklerini de evrim ağacı makalemizde bulabilirsiniz:


Eşcinsellik Bir Hastalık mıdır Yoksa Doğal mıdır?