Fransa Tarihinin En Büyük Fiyaskolarından Biri: Maginot Hattı

I. Dünya Savaşı'nın sonrasında Fransa'nın, tekrar işgal edilmeyi önlemek amacıyla Almanya sınırına kurduğu Maginot Hattı, Fransızlar için büyük bir fiyasko olmaktan öteye geçemedi.
Fransa Tarihinin En Büyük Fiyaskolarından Biri: Maginot Hattı

fransa'nın 1. dünya savaşı sonrasındaki savaş bakanı olan andre maginot'un, tekrarlanması muhtemel bir alman saldırısına karşı ortaya attığı savunma fikri ile oluşmuştur maginot hattı. 

hat 240 km'den ibaretti ve son derece iyi hazırlanmıştı. bu hattı geçmek isteyen bir ordu sadece erir biterdi. hat üzerinde yer alan kaleler birbirleri ile yeraltı tünelleri ile bağlanmıştı ve mühimmat bu tüneller yardımı ile hattın bir ucundan diğer ucuna rahatlıkla taşınabiliyordu. hat sadece silahlarla değil, her türlü konforla da donatılmıştı. düşman savaşın tüm gerçekleri ile yüzleşirken, fransızlar arada bir içkilerini tazelemek için kendilerini bekleyen barlara gidebilecek, rahat yataklarda korkusuzca uyuyabileceklerdi. 


hat sadece alman sınırını kapsıyordu. isviçre ve belçika sınırlarında devam etmiyordu. isviçre tarafsız olması ile tanınırdı, problem değildi. ingilizler de belçika üzerinden gelecek bir saldırı olması durumunda fransızlarla beraber hareket etmeye söz vermişlerdi. zaten almanlar tanklarını buradan geçirmeye çalışsalar doğa onları uzun süre engelleyecekti.


almanlar maginot hattını geçmek için kaşmadılar. yüzyıllar önce cengiz han'ın çin seddi karşısında yaptığını yaptılar, yani etrafından dolaştılar. fransa'nın çok güvendiği ormanlar da alman tanklarını engelleyemeyince büyük savunma planı tam bir fiyasko oldu. almanlar kısa sürede paris'e girerek fransa'nın işgalini tamamladılar ve on yıllar boyunca büyük külfetler ile hazırlanan savunma hattı doğru dürüst kurşun sıkamadan teslim oluverdi.


maginot hattı şimdilerde şarap mahzeni, eğlence mekanı gibi amaçlarla kullanılıyor ve halen dimdik ayakta. 

"Almanya'yı İkiye Ayırıyordu" Diye Bilinen Berlin Duvarı Aslında Neden Yapıldı?