Genellikle Cinsel Yolla Bulaşan Tehlikeli Hastalık: Frengi Nedir?

Frengi (sifiliz) nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?
Genellikle Cinsel Yolla Bulaşan Tehlikeli Hastalık: Frengi Nedir?
iStock

6 sayısına takıntılı, oldukça sinsi bir bakteri olan treponema pallidum'un yaptığı veneral bir hastalıktır frengi. 

tedavi edilmediğinde 4 evrede seyreder. klinik ilk evre, hasta bakteriyi aldıktan 3-6 hafta sonra cinsel organda bir yarayla başlar. aynı bölgedeki lenf bezlerinde de büyüme görülebilir. ağrı sizi yapmayan ama aynı zamanda çok bulaşıcı olan bu ülser 4-6 hafta içinde iyileşir. 

hasta 'zaten canımı da acıtmıyor' diyerek tedavi olmazsa ikinci evre başlar. bu da yaranın iyileşmesinden 6 hafta sonra görülür. avuç içlerinde ve ayak tabanlarında başlayıp vücuda yayılan döküntü, cinsel organlarda siğil benzeri yaralar, orada burada şişen lenf nodları, ağrı sızı derken bu evre de yine 6 hafta içinde atlatılabilir. 

hasta hala 'geçti nasılsa, doktorluk bir şeyim yok' modundaysa sinsi bakteri, latent bir faza geçer. sesini soluğunu çıkarmaz ve deyim yerindeyse yıllarca uyur. bu latent evre kimilerinde ikinci evredeki atakların tekrarı gibi seyretse de belli bir zaman sonra her hastada uykuya geçer. (aslında uyumaz da gözlerini kapatır.) 

bu sessiz sakin latency'nin sonunda (6 ila 40 yıl arası bir süre) tersiyer sıfiliz denen dördüncü ve en lanet evreye geçilir. deriyi ve kemikleri tutan derin yaralar, aortun medial kısmının nekrozu sonucu gelişen anevrizmayla beraber kardiovasküler hastalıklar, insanın delirmesine (çok amiyane oldu, mental deterioration diyelim) varana kadar (general paresis of insane) çok geniş bir klinik tabloyla karşımıza çıkar.

işin en trajikomik yani ise, ilk evrede o masumane ülser ortaya çıktığında hasta bir adet intramusküler (evet, kalçadan) penisilin yese turp gibi olur. yani "bu kadarcık yaradan erkek adama (ya da kadına diyeyim de bakteri gibi ben de cinsel ayrım yapmayayım) bir şey olmaz" demeyip doktora gitmek, bir de eşlere sadık olmak gerekir.

Atiye Dizisi Üzerinden Kendini Aramak Üzerine Yola Çıkanlara Tavsiyeler

Aktif Cinsel Hayata Sahip İnsanlara Bulaşma Olasılığı Yüksek Olan İnsan Papilloma Virüsü Nedir?

HIV Korkusundan Kafayı Yememek İçin Mutlaka Bilinmesi Gerekenler