Genetik Müdahale ile Dahi Çocuklar Yaratmak Mümkün mü?

Günümüz şartlarında genetik müdahale mümkün mü, yapılırsa bu ne kadar etik olur? Ne olursa olsun, bunun çağımızın en gizemli sorunsallarından biri olduğu kesin.
Genetik Müdahale ile Dahi Çocuklar Yaratmak Mümkün mü?
iStock

zeka veya kişilik gibi özellikleri etkileyen genler genellikle küçük etki gösterir ve pleiotropik olabilir. bir insanın bu tür karmaşık yönleri için genetik varyantlar bulmak çok zordur.

Pleiotropik: Bir genin birden fazla fenotipik özelliği etkilemesi


örneğin, bir insanın adalet duygusunu etkileyen tüm gen varyantlarını bildiğimizi varsaysak bile, hala bu gen varyantlarının ve bu varyantların farklı kombinasyonlarının kişinin yetiştirildiği ortamla nasıl etkileşeceğini veya kişinin hiç öngörülmemiş koşullar ile karşılaştığı zaman ne tepki göstereceğini bilmiyoruz. başka bir deyişle, insan türünü daha iyi hale getirme müdahalemiz, istenmeyen sonuçlara yol açabilir. eğer bu genleri, tüm etkilerini ve diğer genler ve çevre ile olan etkileşimlerini bilmeden incelersek her türlü şeyi bilmeden değiştirebiliriz.

şu anda, bazı fiziksel özellikler veya kişilik özelliklerinin istenmeyen olduğunu düşünebiliriz, ancak bu özellikler gelecek nesiller tarafından tamamen farklı bir ışık altında görülebilir.

- insan kültürü ve insan yaşamı, sağırlık veya intersekslik ya da trizomi 21 (down sendromu) olmadan daha iyi olur mu? 

- eşcinselliğe, rahimde hormon dengesizliklerinin neden olduğu keşfedilmiş olsaydı, genetik müdahale ile bunu tedavi etmek etik olur muydu?


iyileştirme teknolojilerine eşit olmayan erişim, toplumdaki eşitsizlikleri şiddetli ölçüde arttırabilir. güvenli genetik geliştirme teknolojilerinin kullanıma sunulacağını varsayalım.
güçlü toplumlar bu teknolojiyi, yoksullar ve güçsüzler üzerindeki kavrayışlarını sürdürmek için kendilerini daha çekici, güçlü ve akıllı kılmak için kullanabilir. gen teknolojisini kendi narsisizmleri için bir kanal olarak kullanacaklarından endişelenirim. 

eğer bu olursa, kalıcı ve kaçınılmaz bir alt sınıfın yaratıldığını görebiliriz. güçlü olanların kötü niyetleri olmasa bile, eşit erişim konusunda uyanık olmadıkları halde, dezavantajları toz içinde bırakabilir.

genetik müdahaleyle dahi çocuk yaratma olayı 1980 ile 1999 yılları arasında gerçekten yaşanmıştır

(bkz: genius sperm bank)

robert klark graham adında bir adam sadece belli bir iq seviyesinin üzerinde donörleri kabul ediyordu ve bu donörlerin arasında nobel ödülü almış meşhur insanlar da mevcuttu.
yanlış hatırlamıyorsam annelerin de belli bir iq seviyesinin üzerinde olması gerekiyordu, bu donörlerin çoğunun belli bir sanat dalında da üstün yetenekleri vardı.

geçen sene bunun belgeselini izlemiştim ve bu yöntemle dünyaya getirilen çocuklarla konuşmalar yapmışlardı, bu çocukların çoğu da bir sürü konuda yetenekliydiler.

vikipediden baktığıma göre 218 çocuk bu yollarla oluşturulmuş.

İş adamı Robert Klark Graham

kaynak: bahsettiğim belgesel the discovery channel'ın genius sperm bank adlı 2004'te yayınlanmış bir belgeseli.

Lisans Sonrası Kapağı Avustralya'ya Atmak İsteyenlere Tavsiyeler

İnsanın, Miras Aldığı Genetikten Bağımsız Olamayacağını Kanıtlayan Enfes Bir Yazı

İnsan DNA'sını Araştırmaya Adanmış Devasa Proje: Human Genome Project