Gezegenimizdeki İlk Canlı Organizmaları Nasıl Ortaya Çıktı?

Gelin, biraz geçmişe doğru yol alalım ve ilk canlı organizmaların nasıl oluştuğuna bakalım.
Gezegenimizdeki İlk Canlı Organizmaları Nasıl Ortaya Çıktı?
iStock.com

gaz ve toz bulutundan dünyamız oluştu.

canlı organizmaların ortaya çıkması için gerekli kimyasal olayların gerçekleşmesi gerekir. bunun için en başta ihtiyacınız olan şey enerji. ama bu enerji çok fazla olmamalı. bir yıldızın merkezindeki enerji o kadar fazladır ki, burada bir araya gelen atomlar hemen tekrar ayrışırlar. bu enerji çok az da olmamalı. yıldızlararası boşluktaki enerji o kadar azdır ki, burada atomlar birleşemezler. ihtiyacınız olan şey yeteri kadar enerji. bunun için de yıldızlara yakın mesafede bulunan gezegenler ideal bölgeler oldu. dünyamız gibi!

ikinci olarak kimyasal çeşitliliği sağlamak için bir ortama ihtiyacımız var. bu ortam gaz olamaz çünkü gaz halindeki maddelerde atomlar birbirlerinin yanından öyle hızlı geçerler ki birbirlerine tutunamazlar. bu ortam katı da olamaz çünkü katılarda atomlar birbirlerine çok tutunurlar, hareket edemezler. o halde geriye sıvılar kalıyor. su! sıvılarda atomlar yavaş yavaş hareket edebilir, birbirlerine tutunabilir ve zincir haline gelip molekülleri oluşturabilirler.

yıldızına uzaklığı tam olması gerektiği kadar olan gezegenimiz devasa okyanusların oluşmasına izin veriyor. ve çeşit çeşit elementlerin bulunduğu bu okyanusların tabanındaki çatlaklardan dünya'nın içinden gelen ısı dışarıya sızıyor. bu derin okyanus bacalarında muhteşem bir kimyasal reaksiyon başlıyor.

ama yaşam, rastgele bir araya gelen kimyasal bileşiklerin ötesinde bir şey. tam bu noktada mucizevi bir molekül oluşuyor. dna! bu molekülün her bir basamağı bilgi içeriyor. yaşayan organizmalar hakkında içerdiği bu bilgiyi kendisini kopyalayarak bütün okyanusa yaymaya başlıyor. adeta bir yaşam şablonu görevi görüyor. dna'nın asıl güzelliği ise onun kusurlu yönlerinde saklı. dna kendini kopyalarken, her bir milyar basamakta bir hata ortaya çıkar. ve bu aslında dna'nın bir şekilde öğrendiğini gösteriyor. bu şekilde dna yaşayan organizmaları yapacak yeni yollar biriktiriyor. ve böylece daha büyük bir çeşitlilik elde ederek daha karmaşık bir hale geliyor. bu şekilde okyanuslarımızda tek hücreli canlılar ortaya çıkıyor.