Güneş Işığının Dünya'ya 50 Milyon Yılda Ulaşması

Okulda Güneş ışığının Dünya'ya yaklaşık 8 dakikada ulaştığı bilgisini mutlaka almışsınızdır ancak o ışığın Güneş'in merkezinden çıkması da epey zaman alıyor.
Güneş Işığının Dünya'ya 50 Milyon Yılda Ulaşması
iStock

dünyamızı aydınlatan, hayat veren, karşısında saatlerce yatıp bronzlaştığımız güneş ışığının yaşı 10 bin ila 50 milyon arasındadır. yani şu anda çevrenizi aydınlatmakta olan güneş ışığı güneş'in merkezinde 50 milyon yıl önce oluşmuştu. 

bizlere okulda güneş ışığının dünya'ya 8 dakikada ulaştığı öğretilmişti. hatta güneş bir anda ortadan yok olsa biz bunu 8 dakika sonra fark edebilirdik falan diye duymuşsunuzdur. evet, bu bilgiler doğrudur. 8 dakikalık süre, ışığın güneş'in yüzeyinden dünyamıza ulaşma süresidir fakat güneş ışığının kaynağı güneş'in çekirdeğindeki füzyon reaksiyonlarıdır.

güneş'in merkezinde madde o kadar sıkışmış haldedir ki, reaksiyon sonucunda ortaya çıkan ışığın, güneş'in merkezinden yola çıkıp yüzeyine ulaşması 50 milyon yıla kadar uzamaktadır. milyonlarca yıl boyunca ışık, bu sıkışık haldeki madde içerisinde hapsolur ve dışarı çıkamaz. eğer ışık merkezden normal şekilde, saniyede 300 bin kilometre hızla doğrusal olarak hareket ederek çıkmayı başarabilseydi, güneş'in 695,000 kilometre olan çapını düşündüğümüzde yüzeyine ulaşabilmesi sadece 2 saniye alırdı ama ışık güneş'in çekirdeğindeki bu yoğun ve sıkışık madde denizi içerisinde atomlara çarpa çarpa yolunu şu şekilde sürekli değiştirerek ilerlediği için direkt olarak düz şekilde güneş'ten çıkması mümkün olmuyor:


bilindiği gibi ışık hızı saniyede 300 bin kilometredir ama güneş'in merkezindeki madde yoğunluğu sebebiyle bu hız saniyede 0.01 santimetreye kadar düşer ve bunun sonucunda dünyamıza ulaşması 50 milyon yıla kadar uzayabilir.

gündüzleri çevrenize baktığınızda o ışığın güneş'in merkezindeki nükleer reaksiyonlar sonucu milyonlarca yıl önce oluştuğunu bilmek bizim için pek bir değişiklik yaratmasa bile hayata ve evrene bakış açımıza bir şeyler katabilir.

kaynak: https://curiosity.com/…million-years-old-curiosity/

Güneş'in Saniyede 5.5 Milyar Kg Kütle Kaybetmesi