Halka Antropolojiyi Sevdirmeyi Başarmış Yegane Antropolog: Margaret Mead

Akademi ve antropoloji dünyasının nevi şahsına münhasır kişisi, ünlü toplum bilimci Margaret Mead'in hayatının kısa bir özeti.
Halka Antropolojiyi Sevdirmeyi Başarmış Yegane Antropolog: Margaret Mead

ekonomi profesörü bir baba ve sosyolog bir annenin beş çocuğundan ilki olan sosyolog, antropolog, öğretim görevlisi, margaret mead; lisans eğitimine 1919 yılında barnard üniversitesinde başlamış ve burada sosyoloji eğitimine ek olarak ekonomi okumuştur. antropolojiye ilgisi de burada başlamıştır. daha sonra columbia üniversitesi’nde franz boas ve ruth benedict ile çalışma şansı yakalamış ve çalışmalarına yüksek lisans öğrencisi olarak devam etmiştir. 

1925’te okulu aracılığıyla, genç yaşta pasifik adalarında alan araştırması yapmak üzere yola çıkmış ve ilk olarak samoa’ya gitmiştir. samo’da manu genç kızlarında ergenlik olgusunu amerikalı genç kızlarınkiyle karşılaştırmış, kendi etnografik bulguları sayesinde kişiliği belirleyenin genetik değil kültür olduğu yönünde veriler elde etmiştir. 1928 yılında bu çalışmasını "coming of age in samoa" (samoa’da ergenlik) adlı bir kitapta toplayarak adını bilim dünyasında duyurmuştur. 


bunun yanı sıra 1931 yılında yeni gine’ye giderek arapesh, mudugumor ve tchambul kültürlerindeki cinsiyet rollerine bakmış; "growing up in new guinea" ve "sex and temperemant in three primitive socities" adlı çalışmalarını kamuya sunmuştur. yaptığı bu çalışmalarla ‘kadın’ ve ‘erkek’ olmanın doğuştan gelen değiştirilemez bir özellik olmadığını; bunun aksine ebeveynlerin sistematik çabalarının, yani çocuk yetiştirme pratiklerinin bir ürünü olduğunu ileri sürmüştür. 

margaret mead’i bilim dünyasında öne çıkaran şey birey ile kültürel örüntü arasındaki sıkı ilişki, kişiliğin erken yaşlarda toplum tarafından biçimlendirildiği ve batılı toplumlardaki özelliklerin evrensel olmadığı vurgusu olmuştur. bunun yanı sıra mead, yaşadığı yıllarda günümüzdeki kadar yaygın olmayan fotoğraflama tekniğini yazı yazma yeteneği ile birleştirerek uzaklardaki kültürleri çalışabilmiştir. o zamana kadar bu şekilde kullanılmayan bu teknik, ikinci dünya savaşı sırasında bir avantaj olarak kullanılmıştır. 


antropoloji ve psikoloji disiplinleri için yeni açılımlar sunan margaret mead, 1978’de arkasında zengin bir literatür bırakarak hayata gözlerini yummuştur.

Bu içerik de ilginizi çekebilir