Hastane Mimarilerinde İnsanı Çileden Çıkartan Labirent Ekolü

Farklı binaları birbirlerine bağlayan upuzun ve karmakarışık bu koridorlar sağlıklı adamı bile hasta eder. Sözlük yazarları, bu anlayışı analiz etmişler.
Hastane Mimarilerinde İnsanı Çileden Çıkartan Labirent Ekolü
iStock.com


kamu ve özel hastaneler için ayrı ayrı incelenmesi gereken ekoldür. 

bu ekol kamuda; ihtiyaç göz önüne alınarak planlama yapılmaması ve ihale ile elde edilmiş projelerin zaman içinde ihtiyacı karşılayamaması nedeniyle, hastanelerin büyütülmesi mecburiyetinden ortaya çıkmıştır. tabiki bölümlerin birbirine geçişli olması zorunluluğundan dolayı da labirentler ortaya çıkar. yeni yapılan ek binaların, eski binayla dahili bağlantısının olması gerekir. bu zorunluluk mimarların yaratıcılığını zorlar. karşı caddeye üst tüp geçit yapılarak bulunan çareler labirenti azaltır ama bahçeye doğru enine genişlemeler ve garajlara doğru dikine büyümeler mecburen labirentimsi oluşumlar yaratır.

son 10 yılda özel hastanelerde de bu ekole rastlanmasının nedeni tamamen kar odaklılıktan kaynaklanır. özel sigorta sisteminin sağladıkları ve resmi kurum hastalarının sevk (saadet) zincirinin sonucu olarak özel hastanecilik her meslekten sermaye sahiplerine iyi bir yatırım olarak göründü. üstelik prestijli bir iş, doktor olamadık ama emrimde profesor bile çalıştırıyorum hesabı... 


dolayısıyla otelden hastaneye çevrilenlerinden (international hospital, istanbul) tutun da, apartman satın alanlarına (başkent üniversitesi hastanesi, ankara) bile rastlanmıştır. çünkü bir hastane projesi yapmak ve gerçekleştirmek çok zaman ve çok para ister, oysa mevcut bir binayı hastaneye dönüştürmek daha ucuza malolur ve az zaman alır. şehir içinde arsa pahalı olduğu için, mimarlar santimetre hesabı ile çizim yapmak zorunda kalmışlardır. kapalı otoparkların ofise, ofislerin polikliniğe, merdiven boşluklarının ek yoğun bakım ünitelerine çevrilmesi (konukoğlu hastanesi, gaziantep), bahçedeki şantiye kulubelerinin toplantı odası ve ofise dönüşmesi (bayındır hastanesi, ankara), hiç yer kalmadıysa caddenin karşısında bir daire tutarak idari ofislerin taşınması (sevgi hastanesi, ankara), hatta hastanenin ortasından sokak geçmesi (özel bodrum hastanesi, bodrum) bilinen örneklerdir.

ben bu tip bir büyümeyi bir de kuaförlerde gözlemlemekteyim, ilgisiz ama belirteyim istedim.

-bilader labaratuar ne yanda pardon?
-şu tarafta..ama
-ne ama
-oraya giden kimse geri dönmedi..
-lan!
-daha dogrusu burdan herhangi bir yere giden kimse geri donmedi....

genelde, hastane binalarıın yapılırken değil, yapıldıktan sonra planlanması ve budan dolayı her ek ünitenin, bir başka üniteyi bölmek suretiyle hayata geçmesi sebebiyle meydana çıkmış ekoldür. başından şurası şööle olsun burası da bööle olsun die planlanan hatta benzer bi hastaneden araklanmış bi plan dahilinde yapılan hastanelerde de planlama sadece bina boyutunda kalıp, gelecek olan hasta potansiyeli düşünülmediğinden yine modifikasyonlar yapılır, yine labirente dönüşür. üstüne bi de yön gösteren tabelalar sadece orda çalışanların anlayacağı şekilde yerleştirilir ki eğlence daha da artsın. aynı hastaneye defalarca gitmiş olsanız dahi her seferinde yolu kaybetmek mümkündür.


askerde çok ekmeğini yediğim ekol. eğer bir gün asker hastanesinde askerlik yapacak olursanız ne dediğimi gayet iyi anlayacaksınızdır. zira bu ebe siken labirentler, arazi olmak isteyen asker kişiye sonsuz bir olanaklar zinciri sunar. lakin bunu ilk hafta yapmaya kalkınca harbiden kaybolmak ya da hiç ummadığınız birileriyle karşılaşmak da mümkündür. (böyle apoletleri kalabalık kişiler olabilir bunlar) bir kere kaybolup içtimaya geç kalmışlığım ve bayram arefesinde saçı sıfıra vurdurma cezası almışlığım da vardır. (affettiler ama sonra)

öyle ki , kimi hastanelerde ikinci kata çıktığınızda,üçüncü kat altınızda kalabiliyor.üçüncü kata çıkıp, yukarıya bakarak, birinci kattakilere el sallayabiliyorsunuz. herhangi bi deprem anında, zemin katta olmanıza güvenip, camdan atlamaya falan kalkmayın sakın. zira en üst kattakilerin kafasına düşebilirsiniz.


yurt dışındaki hastanelerde süper pratik bir çözüm getirmişler. danışmanın hemen dibinde yere her renkten büyük daire şeklinde çıkartmalar yapıştırmışlar. bir metre sonra her renkten daireler tekrar yapıştırılmış, iki metre sonra yine. ta ki bir koridor ağzına gelince mavi yeşil ve pembe gruptan ayrılıp koridora saparak devam ediyorlar diğerleri ana koridorda devam ediyor. danışmaya soruyorsunuz "xxxxxoloji servisine nasıl gidebilirim?" sevimli abla gülümseyerek cevap veriyor: mor puanları takip edin.