Deprem Çantasında Bulunması Gerekenler

Hayat kurtaracak malzemelerle eksiksiz bir biçimde deprem çantası nasıl hazırlanır?
Deprem Çantasında Bulunması Gerekenler
iStock


depremden ve evden tek parça olarak sağ çıktığınızı varsayıyorum. depremden sonraki tehlikeler şunlar; yangın, gaz kaçağı, iletişimin kitlesel olarak kopması, yolların kullanılamaz hale gelmesi, asayişin bozulması, kıtlık, yağma ve kaos.

hazırlıklarınızı çadır ve araba olarak ikiye ayırıyorum, arabası olanlar da yararlanabilsin diye.

çantadan başlayalım öncelikle 

ortalama 30 40 lt'lik bir çanta gerekiyor. bunun içine başlıca olarak koymanız gerekenler su, yiyecek ve ilk yardım malzemeleri.

su çok kolay ancak pet şişe çok yer kaplıyor ve suyun kalitesini bozabiliyor sıcak veya uzun zamanda. geçenlerde bir okul öğrencilerinin hayrına sattığı garip suluk desen değil su torbası desen değil bir şeyden aldım, suco diye bi firma üretiyor, içi full dolu olsa dahi çok yer kaplamıyor ve boşken de sıkıştırılabiliyor. üstüne otursanız bile patlamıyor. (çocuklar gözümün önünde ispatlamak için oturdu asdfhgfjskd) tavsiyemdir. toplamda 3-6 litre arası aile bireyi başına (her bireyin kendine ait çantası olursa daha iyi tabi) 6 ayda bir suyunuzu döküp tekrar doldurun ki taze kalsın.

yiyecek

dayanıklı ve enerji verecek yiyecekler koyabilirsiniz ancak çok şekerli çikolata vb gibi şeyler fazla su tükettirir. o yüzden alternatifiniz yoksa onlardan koyun, bu konuyu hala araştırıyorum. kuruyemiş iyi olabilir ancak öğün yerini tutmaz, suyla ısıtılıp yapılan hazır yiyeceklerden olabilir. bu konuyu iyice araştırıp yazacağım. 72 saatlik yiyecek gerekiyor tabii bu koşullarda günde 3 ana 2 ara öğün yemeyeceksiniz. ihtiyacınıza göre yapın. 6 ayda bir stoğunuz yenilenmelidir eğer bozulacak bir şey varsa.

ilk yardım malzemeleri

internette satılan kitler gereksiz büyük ve gereksiz pahalı. şunları öneriyorum; dayanıklı vakumlu veya cırt cırtlı poşetin içine saf alkol, batikon, gazlı bez, farklı boyutlarda çok sayıda yara bantları, makas, dikiş seti (tıbbi) acil durum battaniyesi (aksiyon filmlerinde başrol aksiyonlardan çıktıktan sonra ambulansta bir elinde kahve otururken omuzlarına sarılmış alüminyum folyo oluyor kendisi)

çanta için, çantanın içine terlik. evet terlik. çünkü ayaklarınız çıplak dışarı fırladınız, derin bir cam kırığı ayağınızı kesti, geçmiş olsun ya kanamadan ya enfeksiyondan bye bye.

bir adet düdük, bir adet fener ama ben kampçı ve dağcıların kullandığı kafa lambalarından tavsiye ediyorum, elde yer kaplamaz ve baktığınız yeri aydınlatır. yedek pillerini de ekleyin.

ailenizde düzenli ilaç kullanan varsa (mesela kalp veya diabet için) bir aylık ihtiyacını çantanın içine koymalısınız. (genelde bir ilaç kutusu 30 günlük oluyor böyle şeylerde bir paket alıp atın içine)

pilli veya elle döndürmeli küçük bir radyo, fm am frekanslarını çekebilmeli.

bulabiliyorsanız cep sobası, ellerinizle ovuşturunca ısı çıkarıyormuş bu meretler yeni duydum.

peki nereye sıçacaksınız? 

tabii ki çöp torbasına, ufak bant, çöp torbası ve bir rulo tuvalet kağıdı koyun. kendi bokunuzdan dizanteri kapmayın. unutmayın su kesik ne zaman geleceği meçhul.

nokia 3310 veya muadili ve yedek hat, üstünden tank geçse bir şey olmaz ve şarjı çok uzun dayanıyor. iphone x madara olur o ortamda.

çok mevsimlik giysiler. kapşonlu olabilir, iki çift eldiven kalın çorap olabilir. termal kıyafetler içlik olabilir. bu sıkıntı çünkü hangi mevsim olabileceğini bilmiyoruz. polar battaniye de olabilir.

magnezyum çubuğu, decathlon'da var. çok kolay ateş yakabilirsiniz.

bulunduğunuz yerin tali ve ana yollarını gösteren bir karayolları haritası. uzaklaşmanız gerekirse en kısa yolu seçebilirsiniz. hazine garantili viyadükler falan nanay olursa işe yarar. 

bireysel savunma için kesici alet. karambit bıçak sustalı vb olabilir. çakı tavsiye ederim. bende gerber balta var.

not defteri ve kalem, gerekirse bir yerlere bir şeyler yazıp bırakmanız gerekebilir.

araba için

arabası olanlar bu söylediklerime ek olarak bagajlarına büyük şeyler atabilirler. çadır olabilir. bireyler için uyku tulumları olabilir. postallar vb. olabilir hayal gücünüze bırakıyorum.

ve bir de hazırlığınız bence hane halkınızın sayısı +1 olsun. misafir vb. var vallahi sonra arkanızdan ay deprem oldu bi su bile vermediler diye laf eder.

önerilere açığım, umarım bu depremi hiç görmeyiz. tedbirle kalın efenim.

Rutin Hayatını Geride Bırakıp Yogayla Yeniliğin Peşinde Koşan Birinin İmrendiren Hikayesi