Henüz 45 Yaşında 10 milyar Dolarlık Servete Ulaşmış Girişimci: Elon Musk

İş hayatına henüz 12 yaşındayken kodladığı bir oyunu satmakla başlayan Elon Musk, 45 yaşında çok sayıda bilinen şirketin kurucularından olmuştur. 45 yaşında 10 milyar dolara ulaşmak...
Henüz 45 Yaşında 10 milyar Dolarlık Servete Ulaşmış Girişimci: Elon Musk

10 milyar dolarlık servete henüz 45 yaşında ulaşmış girişimci.

biraz tanıyalım kendisini, bu yaşına kadar neler yapmış bakalım,

71 yılında güney afrika'da doğdu.
10 yaşında ibm'nin sınavında en yüksek puanı aldı, bilgisayar programcısı olma yolunda ilk adımı attı. 1984 yılında yani 12 yaşındayken blastar diye bir oyun kodladı ve bu oyunu sattı. oyun

elon musk askerlikten pek hoşlanmadığı için güney afrika'dan, kanada'nın ontorio eyaletine taşındı. queens university'nde bir hatunla tanıştı, daha 17'sindeydi. buradan university of pennsylvania'a transfer oldu. yüksek lisans için fizik bölümünü kendine seçip stanford university'ye girdi. bir kaç gün sonra boş ver olum yüksek lisansı diyerek bıraktı.

herkes gazete okumalı fikriyle başladığı zip2 projesini 95 yılında kardeşiyle hayata geçirdi. baktılar gazeteler eskinden daha çok ciro yapıyor, büyük şirketler hemen biz alalım düşüncesine girdi. 99 yılında compaq 341 milyon dolara satın aldı. elon abi, 1 milyonla girdiği bu yoldan 4 yıl sonra 22 milyonla çıkmıştı.

yine 99 yılında oturduğumuz yerden ödeyelim diye 4 arkadaşın silikon vadisinde kurduğu paypal'ın en büyük hisse sahibiydi. sonra ebay, paypal benim olacak binicem üstüne vurucam kırbacı diyerek 1.5 milyar dolara 2002 yılında satın aldı. bir milyonla çıktığı yolda artık 170 milyonu vardı. bu arada bahsetmeden olmaz, aslında paypal elon musk'un o dönemki en büyük rakipleriyle ortak çalışması sonucu ortaya çıkmış bir teknoloji. x.com ile confinity'nin birleşmesi sonucu paypal ortaya çıktı desek yalan olmaz sanırım.

ebay, paypal'ı satın alınca elon musk yeni arayışlar içine girdi. . bu hayatta önemsediği üç şeyden birisi olan uzay için 2002 yılının haziran'ında space x şirketini kurdu. (diğer önemsedikleri, internet ve temiz enerji) uzayı kolonileştirme fikri, elon musk'u çok çekici gelmeye başlamıştı. nasa ve roscomos ile ortak çalışarak(destek, eğitim) uzaya bir uzay gemisi gönderen ilk özel şirket oldu. bunların hepsini yaparken 31 yaşındaydı. sonra dedi ki birader madem uzaya mekik gönderiyoruz, ama bu uzayda yok oluyor, hem uzayı kirletiyor, hemde bizim için çok masraflı, gelin biz uzaya gönderelim mekiği, uydudan ayrıldıktan sonra geri dönsün hem paramız cebimizde kalsın, hemde böylesi daha güzel lan değil mi dedi.

sonra üzerinde epey çalıştılar, ilk denemede başarılı olamadılar, geçen ay tekrar denediler, oldu.

 bu da başarının videosu.

nasa, baktı ki space x çok daha mantıklı, biz bunlarla anlaşalım, maddi olarak destek verelim, görelim çalışmaları ne kadar ileri gidebilecek. uzaya astronot ve malzeme taşıyacak dragon v2 projesinden dolayı nasa'dan yaklaşık 3 milyar dolar para aldı.

space x'in başındayken en büyük 3 hayalinden bir diğeri olan temiz enerji kapsamında 2004 yılında tesla motors'a katıldı. 2008 yılında şirketin ceo'su oldu. 2006 yılında tesla roadster'ı tanıttı. 2008-2012 yılları arasında da üretti.

roadster satışları beklenenden iyi olunca, tesla model s'i 2012 yılında ilk sahiplerine teslim etti. fiyatlar pahalı olunca, alın size ucuz araba diyerek geçtiğimiz günlerde de tesla model 3'ü tanıttı. bakmayın türkiye'de yine çok pahalı. yüzde 145 vergi mi olur?

aslında tesla model 3 çok yeni olduğundan üzerinde konuşmak çok mantıklı değil ama model s hakkında biraz daha konuşabiliriz. ne kadar elektrikle kaç km yol yaparım gibi düşünceleriniz varsa, http://teslaturk.com/model-s/ bu site işinizi fazlasıyla görür. bu arada sunduğu opsiyonların çoğu ücretsiz. (ikinci en büyük hayali internet)

diyorlar ki elon'dan sonra tesla ; "beyaz yaka mühendisler ile bantta çalışan mavi yaka işçiler bir arada çalışacaktı, aralarına duvarlar örülüp iletişimleri engellenmeyecekti. bütün fabrika beyaz parlak epoksi ile kaplanıp tertemiz bir görünüm kazandı. arabalar üzerinde çalışan robotlar kırmızıya boyandı ve dış cepheye kocaman “tesla” harfleri yazıldı. "

model s'in üretim fabrikası belgesi - bu adamın bir vizyonu var.

basınçlı tüpleri kullaranarak ulaşım yapılabilir diyerek hyperloop'u tanıttı. yaklaşık 560 km hız. bizimkiler bunun yanında tren bile değil. tiyen.

hyperloop

petrole alerjisi olan elon musk'un bir diğer projesi de solar city. zaten adından da anlaşılabilir, güneş enerjisini kullanıp elektrik üretmek.

https://en.wikipedia.org/wiki/solarcity

elbette her işi yolunda gitmiyor bu arkadaşın, 2008 yılında iflas bayraklarını çekmek üzereyken parasını space x ve tesla'ya eşit olarak paylaştırdı. sonuçta iki şirkette sapa sağlam ayakta kaldı. günlerinin çoğunu şirketlerinde geçiriyor. arta kalan zamanlarda da çoğumuzun inception'dan bildiği talulah riley yani nam-ı diğer blonde ve çocukları ile.