I. Dünya Savaşı'nda Tek Başına 80 Uçak Düşüren Gelmiş Geçmiş En İyi Savaş Pilotu: Red Baron

Red Baron lakaplı alman savaş pilotu Manfred von Richthofen, bu dünyanın gördüğü en efsane savaş pilotlarının başında geliyor.
I. Dünya Savaşı'nda Tek Başına 80 Uçak Düşüren Gelmiş Geçmiş En İyi Savaş Pilotu: Red Baron
Manfred von Richthofen (Red Baron)

baron manfred albrecht rittmeister freiherr von richthofen, alman hava kuvvetlerinin temellerinin atıldığı dönemde en önde gelen ace'i ve 1. dünya savaşı'nın en çok uçak düşüren pilotu... (80) 

1892 yılında doğan baron richthofen soylu bir aileden geldiğinden tüm prusyalı soylular gibi binicilik ve savaş taktikleri ile dolu bir askeri eğitimden geçmiş ve akademiden süvari olarak 1912 yılında mezun olmuştur. 1. dünya savaşı patlak verdiğinde ilk olarak rus cephesine bir süvari birliği başında gönderilmiş, 1914 yılında gerçekleşen ilk fransa harekatına katılmış, batı cephesindeki siper savaşında yaralanıp geri hizmete çekilmiştir. bunu richthofen'in hava kuvvetlerine geçme başvurusu izler. 1915 yılının kalanı boyunca eğitim alan richthofen son sınavlarını yıl sonunda vererek doğu cephesinde çift kişilik gözcü uçaklarında ilk görevlerini almaya başlar.

1915 yılında uçaklar ilk kez haber alma görevleri dışında kullanılmaya başladığı sırada alman hava kuvvetlerinde aktif olarak görev almaya başlayan richthofen yeteneği sayesinde hızla yükselir. öğretmeni ve onun savaşın kızıştığı batı cephesine tayinini isteyen, savaşın ilk acelerinden oswald beockle'dır. richthoffen, beockle'ın kurduğu elit uçuş grubu içinde yerini alarak 1916 yılında açılan marne cephesinde görevlerde bulunur. bunu takip eden yıllarda beockle'dan liderliğini devraldığı bu uçuş filosu, uçaklarda kullandıkları parlak renkler yüzünden ingilizlerce flying circus olarak adlandırılacaktır.

48 uçaktan oluşan bu birliğin başında 1917 yılının ocağında göreve başlayan richthofen kafasından ağır şekilde yaralandığı 6 temmuza kadar aktif görevde kaldı ve ünün önemli bir kısmına bu kısa süre içinde düşürdüğü uçaklarla kavuştu. kırmızıya boyadığı fokker dr2 tipi uçağı ona düşmanları arasında kızıl baron lakabını kazandırırken alman ordusunun en yüksek cesaret nişanı olan pour le merite ile ödüllendirilmesini sağladı. iyileşme süresi içinde uçuş araştırmaları ve yeni modellerin geliştirilmesi ile uğraşan richthofen'in çalışmaları sayesinde savaşın en iyi uçağı kabul edilen fokker d-7 yaratıldı.

manfred von richthofen 21 nisan 1918 günü çıktığı bir rutin devriye uçuşunda kalbine isabet eden tek mermi ile öldü. ölümü halen tartışılmakta olup kendisini öldüren merminin, peşine takıldığı may isimli pilotu korumak için baron'un arkasından ateş açan kanadalı yüzbaşı roy brown'a mı; takibin heyecanı ile üzerinde alçak uçuşa geçtiği ingiliz hatlarından ateş açan anzak uçak savar bataryasına mı; yoksa uçağı canlı yere indirmeyi başaran richthofen'i uçağının enkazı içinde vuran ingiliz piyadesine mi ait olduğu bilinmemektedir. sonuç olarak ingiliz güçleri richthofen'e savaş kahramanına yakışır bir cenaze töreni düzenlemiş, 1925 yılında da naaşı almanya'ya götürülerek wiesbaden'de defnedilmiştir.

kızıl baron şüphesiz birinci dünya savaşının en iyi pilotu ve belki de en renkli simalarından biridir. savaş sonrasında alman ordusu için bir efsane halini alan richthofen, yeni kurulan nasyonal sosyalist rejimde, yeniden teşkilatlanan hava kuvvetleri luftwaffe'nin genç pilotlarına örnek gösterdiği figürlerden biri halini almıştır.