İngiltere'nin Asmak Yerine Sir Ünvanı Verdiği Ünlü Korsan: Henry Morgan

Sir Henry Morgan ya da Captain Morgan, tarihin gördüğü en ünlü korsanlardan biri. Adı bir rom markasına da verilen bu ünlü korsanın hayatına kısaca bir göz atalım.
İngiltere'nin Asmak Yerine Sir Ünvanı Verdiği Ünlü Korsan: Henry Morgan

sir henry morgan. (1635 – 1688)

önemli korsan ve privateer'lar arasında, deniz savaşı esnasında veya asılarak öldürülmeyen 3-5 korsandan biridir henry morgan. doğal yollardan ölmüş. (gerçi o da karıyla kızla alem yapmaktan ölüyor finalde, doğal yol denirse)

yağmalayıp yaktığı sayısız ispanyol şehrini ve batırdığı sayısız ispanyol gemisini geçelim, anlatmaya kalkılınca bin sayfa kitap ediyor. meşhur yargılanma olayına gelelim; 

800 kişilik donanmasıyla güle oynaya karayipler'in o zamanın en büyük şehri 1500 askerli panama'ya saldırıp ele geçirdikten sonra panama'da beklediğinden az altın bulmuş (panama'ya yağma yapılacak diye şehrin hazinesi birkaç hafta önce gemilerle kaçırılmış), akabinde şehrin valisine ve ileri gelenlerine işkence yaparak ganimetin hangi gemilerle nereye kaçırıldığını öğrenmiş ama gemilere yetişememiş. bunun üstüne de ele geçen altınlarla alemin dibine vurmak üzere tortuga'ya doğru yola çıkmış...

tabii bu sırada ingiltere ispanya ile kısa süre önce barış yapmış ama henry abi^nin bundan haberi yok. tortuga yolunda jamaika'ya uğramış, burada panama baskını yüzünden paketlenip yargılanmak üzere ingiltere'ye götürülmüş, yargılanmış ama ingiltere adamı asacağı yerde "sir" ünvanı vererek karayipler'e geri postalamış ve jamaika valisi yapmış. jamaika'ya döndükten sonra da şehir hayatından ve politikadan sıkılıp, valilik yapmak yerine kendini alemlere vurmuş, akabinde de sirozdan ölüp gitmiş.

henry morgan, korsanlığın kitabını yazan adamdır aynı zamanda. korsanların tek uyduğu kurallar morgan kurallarıdır. hatta bu kuralların oylamayla kabul edildiği ve demokrasiye çok benzediği söylenir. öyle ki bazı dönemlerde korsan kaptanlarının tayfalardan bir farkı yoktur çatışma hali dışında.

morgan ilk başlarda ingiliz kraliyeti'nin resmi yağmalayıcısıyken bir fransız limanına yaptığı saldırıdan dolayı korsan statüsüne geçmiştir çünkü bu saldırıdan hemen önce fransa'yla yapılan ateşkesten haberi yoktur. yasal yağmacıykende korsandan farkı olmadığından elde etiği ganimetleri de düşününce korsan olmak ona pek koymamıştır. 

korsanların babası olmasına rağmen çarpışarak değil de zevk-ü sefa yaparken bir karaciğer hastalığından göçmüştür ebedi dünyaya. ölümünün ardından kraliyet donanması 22 pare top atışı yapmıştır ama ne akla hizmet yaptığını bende bilmiyorum en son gördüğümde deli gibi bu adamı arıyorlardı asmak için sonra bu adam 50 küsür yaşına kadar bir eli yağda bir eli balda nasıl yaşadı büyük bir muamma.

henry morgan'ın isminin ünlü bir rom markasına verilmesi hakkında ise gerçekliği bilinemeyen şöyle bir rivayet anlatılır:

hayatını kaybeden morgan, önemli bir şahsiyet olduğu için ülkesinde gömülmek ister. o dönemde gemi yolculukları aylar sürdüğü için cesedin bozulmaması için bedeni karayipler'de yaygın olan rom fıçısında saklanır, gemi ingiltere topraklarına gelinceye kadar da başındaki nöbetçi gemiciler fıçıdaki romu bitirir ve cesedi bozulur.

Fahişelikten Korsanlığa Uzanan Acayip Bir Hayat Hikayesi: Ching Shih