İnsan Algısının Sınırlarıyla İlgili Okurken Ufkunuzu Genişletecek Bir Yazı

Algımızın sınırlarını tam olarak bilmemiz mümkün olmayabilir lakin onun, bildiğimiz sınırlarından söz edebiliriz. Sözlük yazarı ''sirius'' de tam olarak böyle yapmış.
İnsan Algısının Sınırlarıyla İlgili Okurken Ufkunuzu Genişletecek Bir Yazı
iStock.com


zaman sınırı

evren 14 milyar yaşında lakin bizler sadece 100 yıl kadar yaşayabiliyoruz. demek ki toplam zamanın sadece %0.00000007'sinden haberdarız.


mekan sınırı

kainat bugünki hesaplara göre kabaca 25 milyar ışık yılı genişliğinde, oysa bizler dünya üzerinde kabaca 13 bin metre çapında bir küre üzerinde yaşıyoruz. dandik bir modellemeyle evren'i de küre kabul etsek mekan sınırımız yüzde işaretinden sonra elli altı 0 ve bir tane de 1.


duyu sınırı

görme duyumuz tüm elektromanyetik spektrumun, atıyorum, on milyonda birini algılayabiliyor herhalde. kulağımız sadece 20-20000 hertz arasını duyuyor ki bu da hava moleküllerinin boyurları ile sınırlı ses dalgaları içerisinde, bunu da atacağım, on binde bir falandır. koku ile ilgili yorum yapamayacağım, her kokuyu algıladığımızı farzedelim. dokunmak da çok karışık onu da geçtik. o halde duyularımızla algıladıklarımız toplam uyaranların yüz milyarda biri, %0.0000000001 oldu.


demek ki tüm evren'in 10^58'de birini, tüm zamanların 10^9'da biri bir süre boyunca tüm uyaranların 10^11'de biri ile algılayabiliyoruz. her şeyin 10^78'de birini yani.

tüm samanyolunda bir proton.

tabi tabi, şüphesiz ki aşkın dili evrenseldir.