İtalya'nın Western Olmayan İlk Çizgi Roman Kahramanı: Mister No

İtalya'nın efsane çizgi roman yayıncısı Bonelli Comics'in western olmayan ilk karakteri Mister No, 1975 yılından beri her türden okuyucuya hitap etmeyi sürdürüyor. Özellikle babalar, pazar sabahı westernleriyle birlikte özlemle anacaktır kendisini.
İtalya'nın Western Olmayan İlk Çizgi Roman Kahramanı: Mister No


Kimdir, necidir?

asıl adı jerry (jerome) drake olan amerikalı pilot, "kendisine rağmen kahraman"dır mister no.

2. dünya savaşı sırasında önce filipinler'de ve pasifik'te, sonra da avrupa cephesinde savaşa katılmıştır. önceleri savaşta pilotken, askeri emirlere karşı geldiği için piyade sınıfına indirilmiştir. mister no nick'ini de çin'de esir düştüğünde kendisine soru soran japon subaya verdiği 'no' cevapları sonucunda, düşman subay tarafından kendisine takılmasıyla almıştır. 

mister no savaş sonrası bir dönem new york'un salaş birahanelerinde sürttükten sonra amerikan hayat tarzının kendine göre olmadığını, ülkesinin değerleriyle bütünleşemeyeceğini anlayıp, 1940'ların ikinci yarısında önce italya'ya, sonra da güney amerika'ya geçmiştir. küçük piper uçağı ile amazon bölgesinde pilotluk ve rehberlik yapar. 

birçok yönüyle bir anti-kahramandır. bunun yanı sıra başka çizgi romanlarda rastlanmayacak derecede ilginç politik ve entelektüel yanları da vardır. bir kere tavizsiz bir çevrecidir. daha 1940'larda amazon ormanlarının başına neler gelebileceğini kestirmiş ve gerek ormanları yok etmeye çalışan gerek avlanmak isteyen zenginlere karşı mücadele etmekten geri durmamıştır. 


maceraların arasında ciddi ciddi, kısa ama etkili felsefeler yapmaktan geri durmaz. örneğin bir defasında 'kahraman olmak şartların getirdiği bir durumdur, yapacak başka bir şeyiniz olmadığından kahraman olursunuz. aynı hırsız olmak gibi...' demiş ve hepimizi derinden etkilemiştir. zaten mister no bir macerasında jack kerouac ile karşılaşmış ve hoşbeş etmiştir.
amerikalıdır ama en çok da amerikan emperyalizmi ile karşı karşıya gelir. 'eski bir hesaptan' dolayı şirket dediği cia ile arası pek yoktur. ara sıra maceralarına kübalı arkadaşları katılır. yerlilerle iyi anlaşır, pek çok zaman beyaz adama karşı yerlilerin yanında yer alır.

mister no sosyal bir adamdır, sık sık dışarı çıkar; barlarda arkadaşlarıyla sohbet etmeyi, içki (cachaça) ve sigarayı sever, çok tüketir. aynı zamanda bir caz sevdalısıdır. body and soul ve when the saints go marchin' in favori parçalarıdır. kızlarla dansa gitmeyi, her seferinde farklı kızlarla dansa gitmeyi sever, boogie-woogie ve rock'n'roll sevdiği danslardır, aynı zamanda sambada da gayet başarılıdır mister no.

yaratıcısı: guido nollita (sergio bonelli), gallieno ferri
çıkış tarihi: 1975
mekanı: manaus/amazon bölgesi, new york
kullandığı tabanca: smith & wesson
yakın arkadaşı: otto kruger (esse esse)

Mister No, Brezilya'nın Manaus şehrine neden yerleşmiş zamanında?

çizgi-romanlarda kahramanın geçmişindeki sırların anlatılması ratingi artırması sebebiyle sık rastlanılan bir durumdur. mister no senaristleri de bu akıma ayak uydurmuş arada sırada geçmiş ile ilgili gizlerin aydınlatıldığı senaryolar yazagelmişlerdir. "adı olmayan asker" adlı macera mister no’nun ruh halini, neden manaus’a gittiğini anlamak açısından önemli bir maceradır.

savaştan dönen mister no, amerika’da uyum sorunu çekmiş (bkz: first blood) para kazanmak için çeşitli işler yapmaya başlamıştır. bir şekilde kuryelik yapıp lüx bir arabayı başka bir eyalete götürdüğü sırada (uçak muçak yok daha) çöle geldiği sırada, az önce solladığı bir banka arabasını soymak isteyen soyguncular onu da durdururlar (yolu kapatmışlardır).


soyguncular mister no gibi eski askerlerdir. çıkan çatışmalarda biri dışında tüm soyguncular ölür. bu biri, mister no’ya hem sima, hem de boy pos olarak çok benzemekte ayrıca üzerinde kollarında yonca deseni olan siyah (okuyucuların yakından tanıdığı) bir kazak giymektedir.

bu adam bir kızı da rehin alır ve kaçarlar... kaçarlar... kaçarlar. bu sırada soyguncumuzun rehinesi ile konuşmalarından, kıstırıldığında mister no ile olan konuşmalarından, kimseyi öldürmek niyetinde olmayan naif bir adam olduğunu anlarız. mister no da biz okuyucular da adamı çok severiz. hatta rehinesi aşık bile olur. mister no adamı kendisiyle özdeşleştirir. adam da aynısını yapar. sonuçta adamımız mister no ve kızı dinleyerek teslim olup kıstırıldığı yerden çıktığında, işgüzar bir eski polis tarafından çakmağı silah zannedilerek (güya) vurulur ve son nefesini verirken, mister no’dan bir sigara ister. mister no “abi bi dal kaldı be” demez, verir son sigarasını ve “ne yapacaktın paraları” diye sorduğunda adamımız “güney amerika’ya, brezilya’ya” gideceğini “bir adamın orada özgür olabileceğini” söyler ve ölür.

sarsılan mister no bir süre sonra adamın kazağından bir terziye yarım düzine diktirerek (yonca uğur getirsin diye) soluğu brezilya manaus’ta alır.

Kendisinin en sevdiği şarkı: Louis Armstrong - When The Saints Go Marching In


Marvel'ın Tamamen Yalnız Tek Süper Kahramanı: Spider-Man