Kaburgalar Sayılmasına Rağmen Kişinin Bel Çevresinde Nasıl Yağ Toplanabiliyor?

Bel bölgesinde yağ nasıl birikir? Bel bölgesindeki yağlar nasıl eritilir? Bu ve daha fazlası için sizi böyle alalım.
Kaburgalar Sayılmasına Rağmen Kişinin Bel Çevresinde Nasıl Yağ Toplanabiliyor?
iStock

tamamen vücut tipi ile ilişkilidir. genel olarak üç vücut tipi vardır. buna bağlı olarak da vücuttaki yağ dağılım oranları değişiklik gösterir.

bunlardan ilki android yani elma tipidir

bu tip erkeklerde daha yaygın görülüp yağ vücutta üst vücut ve karın bölgesinde birikerek yuvarlak ve elma gibi bir görünüme neden olur.

ikinci tip, gynoid yani armut tipidir

bu tip kadınlarda daha sık görülür ve üst gövdede yağ oranı azken, genelde kalça, basen, üst baldır bölgesinde biriken yağ ile karakterizedir. örneğin milletin fotoğraflarda bayıldığı ama yakından baksanız midenizi kaldıracak bir poposu olan kim kardashian bu vücut tipine örnektir.

üçüncü tip, ovoid yani kasa veya kutu şeklidir

bu tipte yağ vücudun üstünden altına eşit dağılır ve kare veya dikdörtgen şekilli bir görünüm olur. visceral yağ denen yağ tipi iç organların etrafında birikir ve genellikle obeziteye neden olur. ayrıca göbek etrafındaki yağlanmanın, yağlı bir göbek ve kalın bele neden olan yağ tipi budur. unutulmaması gereken her insanın vücudunda yağ vardır ve olmak zorundadır. yağ olmazsa ölürüz, beynimiz çalışmaz, kadınlarda adet bozuklukları başlar. önemli olan vücuttaki yağ-kas oranının belirli bir dengede durmasıdır. bunun için vücut kitle indeksleri geliştirilmiştir.

bu hesabın yapılması için boy ve kilonun bilinmesi gerekir. genelde kilo boy oranı 18,5 ve altı çıkanlar zayıf, 18.5-24,9 olanlar normal, 25-29,9 olanlar kilolu ve 30 üstü olanlar obez olarak adlandırılır.

ancak bu hesap da her zaman tek başına önemli olmayabilir. vücut geliştirme sporu yapanlarda bazen vücut kitle indeks oranı yüksek çıkabilir çünkü vücutta yağdan daha fazla kas kitlesi vardır ama bu kitlenin toplamı fazla olunca vücut ağırlığı artar, bu da indeksin yüksek çıkmasına neden olur. bu nedenle en temel ölçümlerden biri vücut yağ oranının ölçülmesidir ki temel olarak bel ve kalça etrafının ölçülmesiyle yapılır.

yağları yakmanın temel yolu lokal egzersiz değil, geniş çaplı egzersizdir. örneğin sadece mekik çekmek yağlarınızı eritmez, sadece alttaki kasları belirginleştirir (yağ yakımı tabii olur). esas işi düşük yoğunluklu ve yüksek yoğunluklu egzersizlerin birleşimi oluşturur. uzun yürüyüşler, arada tempolu koşmak, yüzmek gibi kardiyo egzersizleri yağ yakmaya uygundur. sabırla yapıldığında yağların eridiğini göreceksiniz.

tabii yağ yakımında sedece egzersiz değil, diyet de çok önemlidir. ikisi birbirinden ayrılmaz. sadece diyetle de kilo ve yağ kaybı bir yere kadar olur. muhakkak egzersizle desteklenmeli, şeker ve karbohidrattan uzak durulmalıdır. bir yaygın yanılgı da yağların kasa dönüşmesidir ki mümkün değildir. kas dokusu ve yağ dokusu birbirinden tamamen farklı iki doku olup birbirine dönüşmek gibi bir özellikleri olamaz. olan sadece egzersiz yaptıkça kasların gelişmesi ve yağların azalması sonucu gelişmiş kasların görünür hale gelmesidir. tersinde ise kaslar zamanla gerginliklerini ve şekillerini kaybederken yağ tabakası üstlerde birikir ve yağlı görünüm başlar.

Göbek Eritmek İsteyenlere Günlük 15 Dakika Hareket Programı Önerisi