Kara Para Aklamanın Ne Olduğuyla İlgili Kafalarda Soru İşareti Bırakmayacak Bir Tanım

Genellikle dizilerde, filmlerde duyuyoruz ama nedir bu kara para aklama mevzusu? Sözlük yazarı ''psycho dad'', bu konuda bizleri aydınlatmış.
Kara Para Aklamanın Ne Olduğuyla İlgili Kafalarda Soru İşareti Bırakmayacak Bir Tanım
iStock.com


kara para aklama yöntemleri, yasa dışı para kazanma yöntemleri değildir.

kara para kısaca devletin izin vermeyeceği yol ve yöntemlerle kazanılmış para demektir. örneğin: uyuşturucu ticareti, yasadışı silah ticareti, rüşvet yoluyla elde edilmiş para kara paradır.

kara para aklama ise kısaca devletin bu parayı nereden buldun sorusunun cevabını hazırlamaktır. 


burada kilit soru nereden buldun?

örneğin bir şirkette 2.000 tl maaşla 60 aydır çalışıyor olun. bir gün gidip bankaya 50.000 tl yatırırsanız devlet rastsal kontroller nedeniyle sizi vergi dairesine çağırıp bu parayı nereden buldun diye sorabilir. bu durumda siz de açıklarsınız son 60 ayda çalışıp 120.000 tl kazandım, 70 ini yedim 50 sini de biriktirdim dersiniz. olur biter.

şimdi bu durumda olan kişinin siz değil de bir uyuşturucu satıcısı olduğunu düşünün. paranın da 10 milyon euro olduğunu düşünün. bu adamın bu paranın nereden bulunduğunu açıklaması için hikaye oluşturma işine kara para aklama denir.


kara para aklama vergi kaçırma vs değildir

vergi kaçırınca kara para kazanmış olursunuz. örneğin faturasız el altından herhangi bir malı almak satmak, kara para aklamak değil, kara para kazanmaktır. bu faaliyet elinizdeki kara para miktarını artırır ama kara para aklamadaki amaç kara para miktarını azaltmaktır.

kara para aklama işinde aksine bir miktar vergi verilerek, paranın kaynağı bu vergiye konu işmiş gibi yapılır. örneğin restoran, otel vs. işletmeler açıp bu işletmeler sürekli çalışıyormuş gibi fatura keserek yasadışı gelirleri aklamak, en yaygın yöntemlerdir.


peki bu tür bir işle kara para aklamanın maliyeti nedir?

100,000 tl'lik uyuşturucu gelirini, kara para aklamak amacıyla kurduğu restoranın kasasına koyan kişinin maliyetleri aşağıdaki gibi olacaktır.

7,400 tl (%8) kdv olarak devlete ödenir. herhangi bir maliyet olmadığından kalan 92,600 tl'nin tamamı kar olacaktır. eğer restoran bir şirket ise %20 kurumlar vergisi ödeyecektir. yani 18,510 tl, geri kalan tutar olan 74,070 tl aklanmış bir şekilde şirketin kasasında durabilecektir. uyuşturucu satıcısı arkadaş bu parayı şirket adına bu tutar üzerinden kullanabilir (şirket adına ev alır araba alır kullanır). eğer parayı alıp cebine atmak isterse kar üzerinden %15 de stopaj ödemesi gerekir. yani şirket üzerinde tutmayacağım ben paramı derse 60,180 tl'sini alıp istediğini yapabilir. devlet bu parayı nereden buldun derse restorandan kazandım hacı, işte kestiğim faturalar der. tabi yine kazanılan para ile işletme büyüklüğü bir miktar orantılı olmalıdır. göt kadar bakkalda 10 milyon tl aylık ciro yaparsanız yine yakalanırsınız. bu nedenle genellikle işler büyüdükçe paravan işe yeni şubeler açılır.(çiğ köfteci zincirleri gibi)


görüldüğü üzere kara para aklama vergi vermemek değil, paranın oldukça püyük bir payını vergi olarak devlete vermek şeklinde yapılır. bu nedenle kara para aklama işi için kullanılacak paravan işleri seçerken vergi oranı düşük işler seçilir. örneğin otel ve restoranların verdiği hizmetlerde vergi oranı %8'dir. bu nedenle genelde bu işler için otel ya da restoranlar kullanılır.

tabi bu işi daha büyük ve siyasi bağlantılı yapan arkadaşlar için bazı ülkelerde vergi istisnaları, serbest bölgeler, teknokentler, yatırımda öncelikli bölgeler vardır. bu bölgelerde vergilendirme yapılmadığından kara para aklama maliyetleri sıfırlanmaktadır.


bunun dışında kendi kendine verilen krediler ile de fon sağlanabilir

uyuşturucu satıcımız bu işi profesyonel olarak yapan bir kuruma gider. bu kurum genellikle yurt dışındaki vergi cennetlerinden birinde bulunan bir bankadır. bu bankaya para yatırır ve bu yatan parayı teminat göstererek türkiye de bulunan bir şirketine kredi çeker. banka aslında kendi parasını kendisine kredi olarak vermektedir. gerçekte bir kredi işlemi yoktur fakat bu işlem sayesinde elde edilen belgeler devlete bu parayı nereden bulduğunu açıklamada kullanılır: "maliyeci kardeş bizim 3 kişilik 20 bin tl sermayeli şirketimize, cayman adalarından bir banka 10 milyon euro kredi verdi ahanda belgeler". tabi bu kendi kendine kredi verme işi parayı bir süreliğine aklanmış gibi göstermeye yarayan bir yöntem. çünkü sonunda bu krediyi geri ödemen yani yine akladığın parayı elinden çıkarman gerekiyor.