Karadeniz Adını Nereden Alıyor?

Sözlük yazarı "turbolova", Karadeniz'e ismini veren hikayenin sadece renklerle alakalı olmadığından bahsetmiş. Aynı zamanda kötü anlamlar barındıran kelimelerden türeyen Karadeniz isminin neden böyle anıldığını anlatan o yazı.
Karadeniz Adını Nereden Alıyor?
iStock


karadeniz'in suyu temel anlamda 3 katmandan oluşur

yüzey katmanı 153 metrelik hafif tuzlu bir sudur. 

bu katmanın altında 214 metre derinliğinde daha tuzlu bir sudan oluşan başka bir katman bulunur. 

yüzeyden 367 metre sonra başlayan en alttaki katman ise anoksik yani oksijensiz ve ölümcül hidrojen sülfür ile zehirlenmiş olan katmandır. ağaç kurtları bile bu ölümcül katmanda hayatta kalamaz. bu nedenle denizin, dipteki ahşap gemileri bozmadan mükemmel bir şekilde koruduğu düşünülür. hazırlamış olduğum şemalar içeren slaydımı izlediğinizde bu katmanlar gözünüzde daha rahat belirecektir.

--- 1. katman --- 

153 metrelik hafif tuzlu su. kofana>lüfer>sarıkanat>çinekop tutulabilir, bikinili kızlar, kaslı oğlanlar rahatlıkla yüzebilir.

--- 2. katman --- 

153. ve 367. metre arasıdır. artık su daha tuzludur. çok ama çok nadir canlı türü bulunur.

--- 3. katman --- 

367. ve 2000. metre arasıdır. anoksik yapı ve hidrojen sülfür hüküm sürer. canlı türü barınamaz. çok uzun yıllar önce batan ağır bir nesnenin bugün suyun dibinde aynı formda bulunması şaşkınlık vermemelidir.


efendim, keskin bir viraj alarak konuyu asıl yöne çekiyorum...

sözlük-başlık altında ve internette arandığı zaman karadeniz'in isminin nereden geldiği hususunda yaygın olan görüş; osmanlı zamanında yönlerin renklerle belirlendiği, kuzey yönünü de siyah renk temsil ettiği için karadeniz'in isminin buradan geldiği vurgulanır.



fakat ne var ki, bildiğimiz üzere karadeniz'de sadece osmanlı hüküm sürmemiştir. osmanlı öncesi tarih araştırıldığı zaman grekler, karadeniz’e “dost olmayan” anlamında "pontos aexeinos" demişlerdir. aexeinos adının persçe yani farsça bir kelime olan “ahşaena”dan geldiği belirtilir. “ahşaena”, “karanlık, zalim, uğursuz” gibi manaları içerir. herodot kitabında karadeniz sahilinde eskiden deniz kumunun büyük oranda kara olduğunu belirtmiştir. karadeniz'de hala siyah kumsala sahip yerler bulmak mümkündür (bkz: karakum). suyun rengi gökyüzüyle birlikte değişir fakat suya asıl renk veren şey içindeki bileşenlerdir. başta bahsettiğimiz üzere, diğer denizlere göre daha toksik gaz ve elementler içerdiğinden ve bulutlu havasından suyun rengi koyu görünür. geçmiş dönemlerde de halklar, bu sebeple bu denizi karadeniz olarak adlandırmışlardır.

not: karadeniz'in hem kendisi hem de bahtı karadır. çernobil'i unutmadık, bu yüzden karadeniz bizde daha karadır. karadeniz ve çernobil deyip rahmetliyi yad etmemek ihanettir. ruhu şad olsun.


kaynak