Kazara Sağ Çıkanların Aklını Koruyamadığı Sovyet İşkence Kampları: Gulag

1930-1953 yılları arasında milyonlarca insanın zorla tutulup, işkencelere maruz kaldığı Sovyet tutukluluk kampları Gulag'lar, insanlık tarihinde kara bir leke olarak duruyor.
Kazara Sağ Çıkanların Aklını Koruyamadığı Sovyet İşkence Kampları: Gulag

gulag, rusça kamplar genel müdürlüğü anlamına gelen glavnaye upravlenniye lagerey'in kısaltmasıdır. 1930'ların başından 1950'lerin sonlarına kadar sovyet sosyalist cumhuriyetler birliği içişleri bakanlığı tarafından yönetilen kampların tümünü anlatmak için kullanılır.

1934-1953 yılları arasında, 15-20 milyon adi ya da siyasi suçlu gulag kamplarına gönderilmiştir.

sovyet tutuklu kampları sistemi gulag, 1919’da zorunlu çalışma kampları olarak kuruldu, 1930’da tutuklu kamplarına dönüştürüldü. milyonlarca insanın tutuklu olduğu bu kamplar siyasal polis örgütünün denetimi altındaydı. tutuklular arasında köylüler, muhalif aydınlar, etnik azınlıklar ve adi suçlular bulunuyordu.

gulag; girenin sağ çıkamadığı, kazara sağ çıkanın akıl sağlığını koruyamadığı işkence kamplarıydı.

bunlardan "aleni olanları" genellikle sibirya'dadır. ancak sovyet devletinin, varlığını gizlediği birtakım kamplar vardır ki yerleri hala bilinmemektedir.

bu gizli kamplarda mahkumların karın tokluğuna, köle olarak çalıştırılması bir yana; tıp deneylerinde kullanıldıkları da iddia ediliyor. ancak kamplar bulunamadığı için iddiaların ispatlanması da çok mümkün değil şimdilik.

gizli kamplarda genellikle, sovyetler bünyesindeki yetmiş iki milletin özgürlükçü isimleri yer alırmış. halkları isyana teşvik etmesi, bağımsızlık mücadelesi yürütmesi muhtemel kişiler buralara gönderilirmiş.

sovyetler'de gulag'a gitmek için çok bir bahane de gerekmiyordu aslında. tipinizi beğenmeyen hükümet görevlilerinin lütfu olarak da gidebilirdiniz gulag'a...

pek çok edebi esere, sinema filmine ve anılara konu olan gulag'larla ilgili en çok bilinen eser, ünlü rus edebiyatçı soljenitsin'in gulag takım adaları adlı romanıdır. nazilerin toplama kamplarına benzetilen bu kamplarda insanlar gaz odalarında öldürülmedi ancak milyonlarca kişi sibirya'nın soğuğu, yetersiz beslenme, bakımsızlık, sağlıksız koşullar ve aşırı çalışma nedeniyle öldü.

sovyetler birliği'nin askeri gücünü, 2. dünya savaşı'nda hitler'i geriletip yenilgiye uğratacak kadar gelişti. ancak bu başarı hikayelerinin yanında anlatılmayan ve hep gözardı edilen milyonların trajedisi olan gulag.

Sovyetlerin 450'den Fazla Nükleer Deneme Yaptığı Bölge: Semipalatinsk Test Sahası